Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


22.07.24
730 0 Печатать

Працівник на військовій службі: як показати в Об’єднаному звіті

Сайт Бухгалтер 911 пропонує розглянути, як правильно відобразити в Об’єднаному звіті працівників, які проходять військову службу.

Додаток Д1. Наразі роботодавець не зобов’язані зберігати середній заробіток за працівником, який проходить військову службу. Але він може це робити добровільно. До речі, спеціальної позначки для зазначення кількості днів проходження військової служби в Д1 немає.

У працівника-солдата в місяці, за який немає ніяких зарплатних нарахувань (заробіток не зберігається), код застрахованої особи буде як для звичайного зарплатного рядка: — «1» — для звичайного працівника (ставка ЄСВ — 22 %); — «2» — для працівника з інвалідністю (ставка ЄСВ — 8,41 %).

У графі 14 заповнюємо кількість днів перебування у трудових відносинах. Сумові графи залишаємо порожніми, решту граф заповнюємо за загальними правилами. Якщо ви продовжили зберігати середній заробіток, то це, на нашу думку, оплата за невідпрацьований час працівникам, які залучаються до виконання державних або громадських обов’язків, якщо вони виконуються в робочий час.

Тоді в графі 08 додатка Д1 можна проставляти код категорії:

— «47» — середній заробіток за час військової служби звичайного працівника;

— «66» — середній заробіток за час військової служби працівника з інвалідністю. І дивіться, потрібно визначати додаткову базу з ЄСВ, якщо добровільна виплата призначена в розмірі меншому за МЗП.

Це у нас показано на прикладі другого працівника. Якщо ж виплата не є середнім заробітком, а наприклад, щомісячна матеріальна допомоги, то в графі 08 Д1 зазначаємо зарплатний код:

— «1» — для ставки ЄСВ 22 %;

— «2» — для ставки ЄСВ 8,41 %.

А якщо у звітному кварталі працівник мав ще й зарплату, а потім пішов служити із добровільною виплатою чи без неї. Тоді правила заповнення додатка Д1 ви знайдете у статті «Працівник на військовій службі: як відображати в Об’єднаному звіті» // «Оплата праці», 2024, № 12.

Додаток Д5. Працівників потрібно відображати за певними подіями, наприклад, прийняття на роботу, звільнення, переведення, початок і закінчення відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами та догляду за дитиною. Але військової служби у цьому переліку немає. Тому початок і закінчення військової служби працівника цивільний роботодавець у цьому додатку не відображає.

Додаток 4ДФ. Сюди працівник потрапить, тільки якщо йому був нарахований дохід. Немає доходу — немає працівника в цьому додатку. Якщо дохід працівнику за період військової служби нараховуєте і це періодична зарплатна виплата, то відображайте її з зарплатною ознакою «101».

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям