Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.11.15
9509 2 Печатать

Алименты: виды доходов, из которых они удерживаются и не удерживаются

Тетяна Мойсеєнко, податковий консультант, директор Навчального центру «Домінанта»

Доволі поширеним є питання, з яких видів доходів підприємство має право утримувати аліменти: чи можна утримати аліменти з лікарняних, які фінансуються з Фонду соціального страхування, з матеріальної допомоги, з компенсації за дні невикористаної відпустки, яка налічує виплату за декілька років, з інших виплат. Насправді, серед перелічених доходів утримання аліментів має свої особливості. Про все це читайте у статті нижче.

Перелік доходів

Постановою КМУ вiд 26.02.93 р. № 146 затверджено Перелік видiв доходiв, якi враховуються при визначеннi розмiру алiментiв. Вiдповiдно до цієї Постанови, утримання алiментiв з працiвникiв провадиться з усiх видiв заробiтку i додаткової винагороди як за основною роботою, так i за роботою за сумiсництвом.

Перелік видів доходів, з яких утримуються аліменти, наведений у п. 1 Постанови.

Перелік видів доходів, з яких не утримуються аліменти, наведений у п. 12 Постанови.

Для зручностi наведемо у таблиці поширені види доходів, з яких аліменти утримуються і не утримуються.

Алiменти утримуються з:

Алiменти не утримуються з:

1) основної заробiтної плати за посадовим окладом, тарифною ставкою тощо                                                  2) всiх видiв доплат i надбавок
до заробiтної плати                                              3) премiй в грошовому i натуральному вигляді
4) оплати за надурочну роботу, за роботу у святковi, неробочi та вихiднi днi                        5) заробiтної плати, що зберiгається пiд час вiдпустки, а також з одержуваної при звiльненнi компенсацiї за невикористану протягом кiлькох рокiв вiдпустку;
6) винагороди за загальнi рiчнi
пiдсумки роботи
7) одноразової винагороди за вислугу  рокiв    8) заробiтної плати, що зберiгається пiд час виконання державних i громадських обов’язкiв, та в iнших випадках збереження середньої заробiтної плати                                                 10) допомоги по державному соцiальному страхуванню
(тимчасова непрацездатність)                                                      11) доплат до допомоги по державному соцiальному страхуванню, виплачуваних за рахунок пiдприємств, установ, органiзацiй

1) допомоги по тимчасовiй непрацездатностi по догляду за хворою дитиною вiком до 14 рокiв                                                                     2) вихiдної допомоги при звiльненнi
3) сум не оподатковуваного податком розмiру
матерiальної допомоги
4) компенсацiї працiвнику за невикористану
вiдпустку, крiм випадкiв, коли особа
при звiльненнi отримує компенсацiю
за вiдпустку, не використану протягом
декiлькох рокiв
4) допомоги на лiкування
5) допомоги у зв'язку з вагiтнiстю i
пологами
6) компенсацiйних виплат при вiдрядженнях
i переведеннi на роботу в iншу мiсцевiсть
7) дотацiй на обiди                                               8) вартостi путiвок в санаторiї i дома вiдпочинку, що надаються за рахунок коштiв підприємства
9) компенсацiйних сум, якi виплачуються за амортизацiю iнструментiв i зношенiсть одягу

Автор звертає увагу на деякі особливості.

Аліменти з СУМИ ТИМЧАСОВОЇ НЕПРАЦЕЗДАТНОСТІ утримуються на загальних підставах, незалежно від того, чи сплачуються допомога коштом підприємства, чи за рахунок Фонду соцстраху. Якщо підприємство практикує доплати до суми середнього заробітку для оплати тимчасової непрацездатності (наприклад, у зв’язку із нарахуванням допомоги, яка підпала під обмеження п. 29 Постанови КМУ № 1266 і п. 4 ст. 19 Закону № 1105), то така сума також є об’єктом для утримання аліментів.

Варто звернути увагу на допомогу по тимчасовiй непрацездатностi по догляду за хворою дитиною вiком до 14 рокiв, - з суми такої допомоги аліменти не утримуються.

Аліменти з КОМПЕНСАЦІЇ ЗА ДНІ НЕВИКОРИСТАНОЇ ВІДПУСТКИ можуть утримуватися, а можуть не утримуватися. Все залежить від того, за який робочий рік виплачується така компенсація. Так, якщо компенсація при звільненні виплачується за дні невикористаної відпустки останнього робочого року, в якому він звільняється (цей період визначає кадровик, тому бажано, щоб в наказі про звільнення він був зазначений), то аліменти з такої суми не утримуються!

Якщо ж працівник, який звільняється, має компенсацію за невикористану за робочий рiк, який передує звiльненню, чи кiлька таких рокiв, утримання алiментiв проводиться в загальному порядку.  Такі розяснення надав і Мінсоцполітики у консультації нижче.

Аліменти з МАТЕРІАЛЬНОЇ ДОПОМОГИ також можуть утримуватися, а можуть і не утримуватися, в залежності від виду допомоги. Більш детально про види грошових допомог працівникам (оподатковувані і не оподатковувані) читайте в п. 133 Корисної інформації.

Аліменти утримуються з матерiальної допомоги, що надається всiм або бiльшостi працiвникiв на оздоровлення перед відпусткою, в інших випадках, які перелічуються в колективному договорі (або відповідному положенні про допомоги). Така матеріальна допомога належить до оподатковуваного доходу і її повна сума оподатковується ПДФО, ЄСВ і військовим збором.

Аліменти не утримуються з матерiальної допомоги, яка виплачується окремим працiвникам у зв'язку iз сiмейними обставинами, на оплату лiкування, оздоровлення дiтей, поховання. Навіть якщо сума такої допомоги перевищує допустимі неоподатковувані розміри, така оподатковувана ПДФО і військовим збором частина суми все одно не буде об’єктом для утримання аліментів.

Аналогічної позиції притримується і Мінюст в своєму листі від 06.03.2015р. № 356-0-3-15/7.2 (лист подано нижче).

ПРО СУМИ АЛІМЕНТІВ

Відповідно до п. 13 Постанови утримання алiментiв провадиться з суми заробiтку (доходу) пiсля утримання з цього заробiтку (доходу) податкiв. Мається на увазі усі види утримань: ЄСВ, ПДФО і військовий збір. Отже, об’єктом для утримання аліментів є «чистий» дохід працівника, визначений для виплати.

Відповідно до п. 14 Постанови, якщо аліменти пересилаються через поштове відділення, то сума такої доставки утримується з платника алiментiв.

Відповідно до пп. 165.1.14 ПКУ алiменти, що виплачуються платнику податку вiдповiдно до рiшення суду або за добровiльним рiшенням сторiн у сумах, визначених положеннями Сiмейного кодексу України вiд 10.01.2002 р. N 2947-III, не включаються до мiсячного (рiчного) оподатковуваного доходу такого платника податку - отримувача алiментiв (за винятком виплати алiментiв нерезидентом незалежно вiд їх розмiру, якщо iнше не встановлено мiжнародними договорами, згоду на обов'язковiсть яких дано Верховною Радою України).

Тому сума перерахованих отримувачу алiментiв вiдображається в Податковому розрахунку за формою 1ДФ з ознакою доходу «140». При цьому в графi 2 Податкового розрахунку необхiдно вказати iдентифiкацiйний номер отримувача алiментiв. В колонках нарахованого і виплаеного доходу зазначається сума алментів на користь отримувача. Враховуючи те, що сума аліментів не оподатковуються, при заповненні колонок нарахованого і перерахованого ПДФО треба проставити 0,00.

Лист Мін’юсту «Щодо надання роз'яснення деяких питань стосовно порядку утримання аліментів з матерiальної допомоги на оздоровлення» від 06.03.2015 р. № 356-0-3-15/7.2

КОНСУЛЬТУЄ МIНIСТЕРСТВО СОЦIАЛЬНОЇ ПОЛIТИКИ УКРАЇНИ
Департамент заробiтної плати та умов працi

Про утримання алiментiв з компенсацiї за невикористану вiдпустку

ПИТАННЯ: У якому порядку утримуються алiменти з компенсацiї за невикористанi щорiчну i додатковi вiдпустки?

ВIДПОВIДЬ: За пiдпунктом 2 п. 12 Перелiку видiв доходiв, якi враховуються пiд час визначення розмiру алiментiв на одного з подружжя, дiтей, батькiв, iнших осiб, затвердженого постановою Кабiнету Мiнiстрiв України вiд 26.02.93 р. № 146, утримання алiментiв не провадиться з компенсацiї працiвниковi за невикористану вiдпустку, крiм випадкiв, коли особа пiд час звiльнення одержує компенсацiю за вiдпустку, не використану впродовж кiлькох рокiв.

Вiдповiдно до ст. 24 Закону в разi звiльнення працiвника йому виплачується грошова компенсацiя за всi не використанi ним днi щорiчної вiдпустки, а також додаткової вiдпустки працiвникам, якi мають дiтей.

Законодавством не передбачено термiну давностi, пiсля якого працiвник утрачає право на щорiчнi вiдпустки, воно не мiстить заборони надавати щорiчнi вiдпустки в разi їхнього невикористання, а тому, якщо працiвник з якихось причин не скористався своїм правом на таку вiдпустку за кiлька попереднiх рокiв, то вiн має право їх використати, а в разi звiльнення йому має бути виплачено компенсацiю за всi невикористанi днi щорiчних вiдпусток.

Отже, якщо працiвниковi пiд час звiльнення виплачується грошова компенсацiя за невикористанi днi щорiчної вiдпустки за робочий рiк, у якому вiн звiльняється, утримання алiментiв не проводиться. У разi виплати грошової компенсацiї за невикористанi днi щорiчної вiдпустки за робочий рiк, який передує звiльненню, чи кiлька таких рокiв, утримання алiментiв проводиться в загальному порядку.

Вiталiна КОРКУШКО, заступник начальника вiддiлу;

Олена УСЕНКО, головний спеціаліст

"Праця i зарплата" N 36 (904), 24 вересня 2014 р.

Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Влад
28.11.15 10:05

Спасибо за разъяснение.

Ответить
  • Оля-ля-ля
30.11.15 08:04

полезно

Ответить
Комментирование новости отключено
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям