Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении доходов от сдачи металлолома

О налогообложении доходов от сдачи металлолома



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
    ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у ТЕРНОПІЛЬСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
    ЛИСТ
   
   від 04.12.2015 р. № 1880/10/19-00-15-01/12/12201

   Головне управління ДФС у Тернопільській області розглянуло Ваш запит щодо оподаткування доходів від здачі металобрухту та у межах компетенції повідомляємо наступне.
   
   Відповідно до пп.165.1.25 п.165.1 ст.165 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами і доповненнями (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку не включається сума доходу, отримана платником податку за здані (продані) ним вторинну сировину, побутові відходи, брухт кольорових металів, включаючи використані (виснажені) акумулятори електричні свинцево-кислотні (код 8548 10 21 00 згідно з УКТ ЗЕД), залишки та брухт електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код 8548 10 91 00 згідно з УКТ ЗЕД), та брухт дорогоцінних металів, проданий Національному банку України.
   
   Статтею 1 Закону України від 05 травня 1999 року № 619-XIV «Про металобрухт» (далі – Закон) визначено, що металобрухт - це непридатні для прямого використання вироби або частини виробів, які за рішенням власника втратили експлуатаційну цінність внаслідок фізичного або морального зносу і містять у собі чорні або кольорові метали чи їх сплави, а також вироби з металу, що мають непоправний брак, залишки чорних і кольорових металів і їх сплавів. Власник металобрухту – це юридична або фізична особа, яка володіє, користується і розпоряджається належним їй металобрухтом у межах, визначених законом. Купівля та/або реалізація металобрухту – діяльність, пов’язана із передачею права власності на металобрухт іншому власнику в обмін на еквівалентну суму коштів або боргових зобов’язань.
   
   Згідно з ст. 4 Закону операції з металобрухтом здійснюються лише спеціалізованими або спеціалізованими металургійними переробними підприємствами, а також їх приймальними пунктами. Приймання побутового металобрухту від фізичних осіб дозволяється лише при пред’явленні ними документа, який засвідчує особу, та обов’язково оформляється актом приймання.
   
   Фізичні особи можуть здійснювати операції лише з побутовим металобрухтом. Приймання промислового брухту у фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, забороняється.
   
   Збирання, заготівля, переробка, реалізація промислового металобрухту фізичними особами забороняються.
   
   Оформлення документів, що засвідчують набуття права власності на металобрухт, та актів приймання металобрухту є обов’язковим. Ці документи повинні знаходитися у власника металобрухту та зберігатися протягом одного року.
   
   Оплата закупленого у населення металобрухту здійснюється через каси спеціалізованих підприємств (їх приймальних пунктів) та спеціалізованих металургійних переробних підприємств чи через каси в банках готівкою або шляхом поштових переказів за рахунок суб’єкта господарювання, який здійснює купівлю металобрухту. Забороняється проведення готівкових розрахунків при здійсненні операцій з промисловим металобрухтом (ст. 6 Закону).
   
   Разом з тим, відповідно до п.п. 14.1.202 п. 14.1 ст. 14 ПКУ продаж (реалізація) товарів – це будь-які операції, що здійснюються згідно з договорами купівлі-продажу, міни, поставки та іншими господарськими, цивільно-правовими договорами, які передбачають передачу прав власності на такі товари за плату або компенсацію незалежно від строків її надання, а також операції з безоплатного надання товарів.
   
   Базою оподаткування платника податку є загальний оподатковуваний дохід, з урахуванням особливостей, визначених Розділом IV ПКУ. Загальний оподатковуваний дохід – це будь-який дохід, який підлягає оподаткуванню, нарахований (виплачений, наданий) на користь платника податку протягом звітного податкового періоду (п. 164.1 ст. 164 ПКУ).
    До загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються суми винагород та інших виплат, нарахованих (виплачених) платнику податку відповідно до умов цивільно-правового договору та інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ, якою наведено перелік доходів, які не включаються до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу (п.п. 164.2.2 та п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
   
   Враховуючи наведене вище, оскільки доходи, отримані платником податку за зданий (проданий) ним брухт чорних металів не входять до переліку доходів, визначених ст. 165 ПКУ, вказані доходи включаються до його загального місячного оподатковуваного доходу та оподатковуються на загальних підставах за ставками 15 відс. та/або 20 відс., визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ.
   
   Водночас, згідно із п.п. «а» п. 171.2 ст. 171 ПКУ особою, відповідальною за нарахування, утримання та сплату (перерахування) до бюджету податку з інших доходів є податковий агент – для оподатковуваних доходів з джерела їх походження в Україні.
   
   Особи, які відповідно до ПКУ мають статус податкових агентів, зобов’язані подавати у строки, встановлені ПКУ для податкового кварталу, податковий розрахунок суми доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, а також суми утриманого з них податку до контролюючого органу за місцем свого розташування. Такий розрахунок подається лише у разі нарахування сум зазначених доходів платнику податку податковим агентом протягом звітного періоду. Запровадження інших форм звітності з зазначених питань не допускається. (п.п. «б» п. 176.2 ст. 176 ПКУ).
   
    Заступник начальника
С.С.Денисюк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям