Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке налогообложения налогом на добавленную стоимость операций по поставке услуг по транспортировке природного газа трансграничными газопроводами

О порядке налогообложения налогом на добавленную стоимость операций по поставке услуг по транспортировке природного газа трансграничными газопроводами



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 15.03.2016 р. № 5583/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку оподаткування податком на додану вартість операцій з постачання послуг з транспортування природного газу транскордонними газопроводами і, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.
   
   Відповідно до пункту 185.1 статті 185 Кодексу об'єктом оподаткування ПДВ є операції платників податку з постачання товарів/послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, відповідно до статті 186 Кодексу.
   
   Операції, зазначені у статті 185 Кодексу, крім операцій, що не є об'єктом оподаткування, звільнених від оподаткування, та операцій, до яких застосовується нульова ставка та 7 відсотків, оподатковуються за ставкою 20 відсотків.
   
   Відповідно до підпункту 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 Кодексу податок визначається виходячи з бази оподаткування та додається до ціни товарів/послуг.
   
   Законом України від 24 грудня 2015 року N 909-VIII "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році", який набрав чинності з 01.01.2016, внесено зміни до пункту 197.8 статті 197 Кодексу, відповідно до яких, починаючи з 01.01.2016, режим звільнення від оподаткування ПДВ не поширюється на операції з постачання послуг, що виконуються (надаються) для забезпечення переміщення (транспортування) природного газу транскордонними газопроводами (транспортування природного газу територією України в митному режимі транзиту).
   
   При здійсненні операцій з постачання послуг з перевезення (переміщення, транспортування) природного газу транскордонними газопроводами (транспортування природного газу територією України в митному режимі транзиту), що виконуються (надаються) платником податку, база оподаткування ПДВ визначається відповідно до пункту 189.16 статті 189 Кодексу виходячи із договірної (контрактної) вартості з урахуванням загальнодержавних податків та зборів.
   
   Отже, починаючи з 01.01.2016, операції з постачання послуг з перевезення (переміщення, транспортування) природного газу транскордонними газопроводами оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку за ставкою 20 відсотків. Базою оподаткування ПДВ при постачанні послуг з перевезення (переміщення, транспортування) природного газу транскордонними газопроводами є договірна (контрактна) вартість, зазначена у договорі на постачання таких послуг.
   
   
   
   Голова
Р. М. Насіров

   
   
   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям