Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О порядке применения штрафных санкций при нарушении срока регистрации налоговых накладных в ЕРНН

О порядке применения штрафных санкций при нарушении срока регистрации налоговых накладных в ЕРНН



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.01.2016 р. № 345/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   

   
   Державна фіскальна служба України розглянула лист платника податку щодо порядку застосування штрафних санкцій при порушенні терміну реєстрації податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі – ЄРПН) і повідомляє.
   
   Пунктом 201.10 статті 201 Податкового кодексу України (далі – Кодекс) визначено, що при здійсненні операцій з постачання товарів/послуг платник податку-продавець товарів/послуг зобов'язаний в установлені терміни скласти податкову накладну, зареєструвати її в ЄРПН та надати покупцю за його вимогою.
   
   Реєстрація податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних в ЄРПН здійснюється не пізніше п'ятнадцяти календарних днів, наступних за датою їх складання.
   
   Платник податку має право зареєструвати в ЄРПН податкову накладну та/або розрахунок коригування, в якій загальна сума податку не перевищує суму, обчислену відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 Кодексу.
   
   Якщо сума, визначена відповідно до пункту 2001.3 статті 2001 Кодексу, є меншою, ніж сума податку в податковій накладній та/або розрахунку коригування, які платник повинен зареєструвати в ЄРПН, то платник зобов'язаний перерахувати потрібну суму коштів із свого поточного рахунка на свій рахунок в системі електронного адміністрування податку на додану вартість.
   
   Відповідальність платників за порушення граничних термінів реєстрації податкових накладних, що підлягають наданню покупцям - платникам податку на додану вартість, та розрахунків коригування до таких податкових накладних в ЄРПН встановлено статтею 1201 Кодексу.
   
   Таке порушення тягне за собою накладення на платників ПДВ, на яких відповідно до вимог статей 192 та 201 цього Кодексу покладено обов'язок щодо такої реєстрації, штрафу в розмірі:
   
   10 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації до 15 календарних днів;
   
   20 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 16 до 30 календарних днів;
   
   30 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації від 31 до 60 календарних днів;
   
   40 відсотків від суми податку на додану вартість, зазначеної в таких податкових накладних/розрахунках коригування, - у разі порушення терміну реєстрації на 61 і більше календарних днів (пункт 1201.1 статті 1201 Кодексу).
   
   Відсутність з вини платника податку реєстрації в ЄРПН податкової накладної та/або розрахунку коригування протягом 180 календарних днів з дати їх складання тягне за собою накладення штрафу в розмірі 50 відсотків від суми ПДВ, зазначеної в таких податковій накладній/розрахунку коригування (пункт 1201.2 статті 1201 Кодексу).
   
   Згідно з пунктом 35 підрозділу 2 розділу ХХ "Перехідні положення" Кодексу норми пункту 1201.1 статті 1201 Кодексу не застосовуються при порушенні термінів реєстрації в ЄРПН податкових накладних/розрахунків коригування, складених до 1 жовтня 2015 року.
   
   Таким чином, якщо податкову накладну, складену після 01.10.2015, зареєстровано в ЄРПН з порушенням терміну реєстрації, то до платника податку, відповідального за її реєстрацію в ЄРПН, застосовуються штрафні санкції, визначені статтею 1201 Кодексу.
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям