Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О возможности осуществления арендных операций предпринимателем-единщиком

О возможности осуществления арендных операций предпринимателем-единщиком



   
ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У М. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 21.05.2015 р. N 1461/Е/26-15-17-04-14
   
   Щодо можливості здійснення орендних операцій підприємцем-єдинником

   Головне управління ДФС у м. Києві <...> розглянуло <...> звернення <...> щодо роз'яснення, чи може фізична особа - підприємець - платник єдиного податку другої групи здавати в оренду приміщення, та повідомляє.
   
   Порядок надання в оренду (найм) приміщень встановлено главою 58 Цивільного кодексу України та § 5 Господарського кодексу України.
   
   Правові засади застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності, а також справляння єдиного податку визначено главою 1 розділу XIV Податкового кодексу України (далі - ПКУ).
   
   Підпунктом 291.5.3 пункту 291.5 статті 291 ПКУ передбачено, що фізичні особи - підприємці, які надають в оренду земельні ділянки, загальна площа яких перевищує 0,2 гектара, житлові приміщення, загальна площа яких перевищує 100 квадратних метрів, нежитлові приміщення (споруди, будівлі) та/або їх частини, загальна площа яких перевищує 300 квадратних метрів, не можуть бути платниками єдиного податку.
   
   Отже, якщо площа майна, яке належить на правах власності фізичній особі та надається в оренду (частина здається фізичною особою - підприємцем, а частина фізичною особою - не суб'єктом господарювання), перевищує норми, встановлені пп. 3 п. 291.5 ст. 291 ПКУ, то така фізична особа - підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.
   
   Також якщо частина майна, яке належить на правах власності фізичній особі, надається в оренду фізичною особою - підприємцем, а частина фізичною особою - не суб'єктом господарювання, то така фізична особа - підприємець, що здійснює діяльність з надання в оренду власної нерухомості, не має права перебувати на спрощеній системі оподаткування.
   
   Зазначене не забороняє фізичній особі - підприємцю здійснювати діяльність на загальній системі оподаткування.
   
   З даного питання Державною податковою службою України затверджено узагальнюючу податкову консультацію наказом від 20.02.2012 р. N 136.
   
   Заступник начальника
Д. Зенін

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям