Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об определении, какие именно перевозки относятся к международным

Об определении, какие именно перевозки относятся к международным



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   
   від 31.12.2015 р. № 28324/6/99-99-19-03-02-15
   
   Про розгляд листа

   
   Державна фіскальна служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі – Кодекс), з урахуванням отриманих від Міністерства інфраструктури України листом від ... № ... висновків щодо визначення, які саме перевезення відносяться до міжнародних, розглянула лист платника податку щодо питання оподаткування ПДВ операцій з постачання послуг, що надаються судну, яке бере участь у перевезенні вантажів, перевантажених з іншого судна у нейтральних водах Чорного моря, та оплачуються портовими зборами, та на доповнення до листа ДФС від ... № ... повідомляє.
   
   Особливості терміну „міжнародне перевезення” визначено у Кодексі торговельного мореплавства України (далі – КТМ України) та Порядку заповнення митних декларацій на бланку єдиного адміністративного документа, затвердженим наказом Міністерства фінансів України від 30.05.2012 № 651 (далі – Порядок).
   
   Відповідно до статті 132 КТМ України міжнародне перевезення – це перевезення між портами України та іноземними портами, які можуть здійснюватися як суднами, що плавають під Державним прапором України, так і за умови взаємності суднами, що плавають під іноземним прапором.
   
   Згідно з пунктом 2 розділу І Порядку міжнародне перевезення – це перевезення товарів з перетином державного кордону з території України на територію іноземної держави; з території іноземної держави на територію України; транзитом через територію України.
   
   Відповідно до пункту 54 частини першої статті 4 Митного кодексу України судно закордонного плавання – це українське або іноземне судно, яке здійснює міжнародні перевезення товарів та/або пасажирів та прибуває на митну територію України або вибуває за її межі.
   
   Тобто будь-яке судно закордонного плавання є учасником міжнародного перевезення.
   
   Таким чином, перевезення морськими суднами вантажу з його перевантаженням (вивантаженям) у нейтральних водах з основного судна на інше та з перетином державного кордону є частиною міжнародного перевезення вантажу з українського порту до іноземного порту або з іноземного порту до українського порту, а судна з цим вантажем мають статус суден закордонного плавання, які здійснюють міжнародні перевезення.
   
   Пунктом 197.9 статті 197 Кодексу визначено, що звільняються від оподаткування ПДВ операції з постачання послуг, що надаються іноземним та вітчизняним суднам, які здійснюють міжнародні перевезення пасажирів, їхнього багажу і вантажів, та оплачуються ними відповідно до законодавства України портовими зборами.
   
   Отже, оскільки перевезення морськими суднами вантажу з його перевантаженням (вивантаженям) в нейтральних водах з основного судна на інше та з перетином державного кордону відносяться до міжнародних, операції з постачання послуг, що надаються таким суднам та оплачуються відповідно до законодавства портовими зборами, звільняються від оподаткування ПДВ згідно з пунктом 197.9 статті 197 Кодексу.
   
   
   Голова
Р.М. Насіров

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям