Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про податковий облік (взяття на облік) Договорів про спільну діяльність (лист ДФС від 20.12.2017 р. № 3052/Б/99-99-08-02-01-14/ІПК)

Про податковий облік (взяття на облік) Договорів про спільну діяльність (лист ДФС від 20.12.2017 р. № 3052/Б/99-99-08-02-01-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.12.2017 р. № 3052/Б/99-99-08-02-01-14/ІПК

Про податковий облік (взяття на облік) Договорів про спільну діяльність

Державна фіскальна служба України розглянула запит на отримання податкової консультації щодо податкового обліку (взяття на облік) договорів про спільну діяльність та, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Загальні положення щодо здійснення спільної діяльності за договором про спільну діяльність або договором простого товариства визначені главою 77 Цивільного кодексу України.

Згідно з пунктом 64.6 статті 64 Кодексу, на обліку у контролюючих органах повинні перебувати договори про спільну діяльність на території України без створення юридичних осіб, на які поширюються особливості податкового обліку та оподаткування діяльності за такими договорами, визначені Кодексом.

У контролюючих органах не обліковуються договори про спільну діяльність, на які не поширюються особливості податкового обліку та оподаткування спільної діяльності, визначені Кодексом. Кожен учасник таких договорів перебуває на обліку у контролюючих органах та виконує обов’язки платника податків самостійно.

Взяття на облік договору про спільну діяльність здійснюється шляхом додаткового взяття на облік учасника договору про спільну діяльність як платника податків - відповідального за утримання та внесення податків до бюджету під час виконання договору (пункт 64.6 статті 64 Кодексу).

У теперішній час особливості оподаткування для договорів про спільну діяльність встановлені Кодексом стосовно податку на додану вартість.

Відповідно до підпункту 14.1.139 пункту 14.1 статті 14 та пункту 180.1 статті 180 Кодексу для цілей оподаткування платником податку є, зокрема, особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи.

Особа, що веде облік результатів діяльності за договором про спільну діяльність без утворення юридичної особи, має зареєструватися платником ПДВ як окрема особа в межах такої діяльності лише у разі, якщо за договором про спільну діяльність здійснюється діяльність з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, та загальна сума від здійснення операцій (пов’язаних з виконанням договору про спільну діяльність) з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню згідно з розділом V Кодексу, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп’ютерної мережі, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. грн. (без урахування ПДВ).

Для цілей оподаткування дві чи більше особи, які здійснюють спільну діяльність без утворення юридичної особи, вважаються окремою особою у межах такої діяльності.

При розгляді запиту встановлено, що предметом договору про спільну діяльність є будівництво торгового об’єкта. Тобто йдеться про капітальне будівництво об’єкта виробничого призначення.

Для здійснення будівництва таких об’єктів, підготовки будівельних ділянок, робіт з обладнання будівель, робіт з завершення будівництва, прикладних та експериментальних досліджень і розробки таких робіт мають укладатися договори підряду: на капітальне будівництво (в тому числі субпідряду); на виконання проектних і досліджувальних робіт; на виконання геологічних, геодезичних та інших робіт, необхідних для капітального будівництва; інші договори.

Сторонами у капітальному будівництві є замовник та підрядник (генеральний підрядник). Договір підряду на капітальне будівництво може укладати замовник з одним підрядником або з двома і більше підрядниками.

Загальні положення щодо будівельного підряду визначені статтями 875 - 886 Цивільного кодексу України.

Отже здійснення будівництва торгового об’єкта має бути не предметом договору про спільну діяльність, а предметом договорів підряду.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям