Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Считается ли маркированной подакцизная продукция марками акцизного налога по действующим ставкам на момент разлива продукции и ввезена на таможенную территорию Украины после изменения ставки акцизного налога при осуществлении доплаты акцизного налога на момент ввоза данной продукции на таможенную территорию Украины, и должна ли совпадать дата выпус

Считается ли маркированной подакцизная продукция марками акцизного налога по действующим ставкам на момент разлива продукции и ввезена на таможенную территорию Украины после изменения ставки акцизного налога при осуществлении доплаты акцизного налога на момент ввоза данной продукции на таможенную территорию Украины, и должна ли совпадать дата выпус



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У М. КИЄВІ
   
   ЛИСТ
   
   від 27.11.2015 р. № 18156/10/26-15-21-04-36
   
   Чи вважається маркованою підакцизна продукція марками акцизного податку по діючих ставках на момент розливу продукції та ввезена на митну територію України після зміни ставки акцизного податку, при здійсненні доплати акцизного податку на момент ввезення зазначеної продукції на митну територію України, та чи повинна співпадати дата випуску марки акцизного податку із датою розливу імпортної алкогольної продукції

   Головне управління Державної фіскальної служби у м. Києві у відповідь на звернення <…> щодо питань: чи вважається маркованою підакцизна продукція марками акцизного податку по діючим ставкам на момент розливу продукції та ввезена на митну територію України після зміни ставки акцизного податку, при здійсненні доплати акцизного податку на момент ввезення зазначеної продукції на митну територію України, та чи повинна співпадати дата випуску марки акцизного податку із датою розливу імпортної алкогольної продукції та повідомляє наступне.
   
   Ставки, база оподаткування, умови нарахування та сплати акцизного податку визначені розділом VI Податкового Кодексу України.
   
   Виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 27.12.2010 № 1251 "Про затвердження Положення про виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів", яка набрала чинності з 1 січня 2011 року (далі - Постанова).
   
   Норми VI розділу Податкового Кодексу України поділяються на загальні та спеціальні.
   
   Загальні норми застосовуються до всіх підакцизних товарів, за виключенням випадків наявності спеціальних норм, що повинні застосовуватись відносно певних видів підакцизних товарів.
   
   Спеціальні норми регулюють сплату акцизного податку з підакцизних товарів, вироблених на митній території України, та норми, що регулюють сплату податку з підакцизних товарів, що ввозяться на митну територію України.
   
   Пункт 222.2 статті 222 Податкового Кодексу України містить спеціальні норми щодо сплати податку в разі ввезення підакцизних товарів на митну територію України.
   
   Зокрема, у пп. 222.2.2 вказаної статті зазначено, що у разі ввезення маркованої підакцизної продукції на митну територію України податок сплачується під час придбання марок акцизного податку з доплатою (у разі потреби) на день подання митної декларації.
   
   Відповідно до статті 226 Податкового кодексу України та пункту 19 Постанови наявність наклеєної в установленому порядку марки акцизного податку встановленого зразка на пляшці (упаковці) алкогольного напою та пачці (упаковці) тютюнового виробу є однією з умов для ввезення на митну територію України і продажу таких товарів споживачам, а також підтвердженням сплати податку та легальності ввезення товарів.
   
   Пунктом 9 зазначеної статті Податкового кодексу України та пунктом 20 Постанови визначено, що немаркованими вважаються:
   
   - алкогольні напої та тютюнові вироби з підробленими марками акцизного податку;
   
   - алкогольні напої та тютюнові вироби, марковані з відхиленням від вимог положення, затвердженого Кабінетом Міністрів України, відповідно до якого здійснюються виготовлення, зберігання, продаж марок акцизного податку та маркування алкогольних напоїв і тютюнових виробів, та/або марками, що не видавалися безпосередньо виробнику або імпортеру зазначеної продукції;
   
   - алкогольні напої з марками акцизного податку, на яких зазначення суми акцизного податку, сплаченого за одиницю маркованої продукції, не відповідає сумі, визначеній з урахуванням чинних на дату розливу продукції ставок акцизного податку, міцності продукції та місткості тари.
   
   Отже, придбані марки акцизного податку передаються покупцями марок (імпортерами) іноземним суб’єктам господарювання для маркування імпортних алкогольних напоїв і тютюнових виробів, що підлягають подальшому ввезенню на митну територію України.
   
   Процес розливу продукції включає, зокрема, розлив у пляшку, або іншу тару, передбачену законодавством, зовнішнє оформлення (наклейка етикетки, контретикетки, кольєретки) та маркування марками акцизного податку, сума акцизного податку на якій повинна відповідати діючій ставці на дату розливу продукції. Зазначене стосується і вин колекційних, які за технологією певний час знаходяться на витримці (в бочках чи пляшках) і лише тоді можуть бути розлиті у пляшки іноземним виробником для подальшої реалізації та промарковані акцизними марками.
   
   У разі зміни розміру ставки акцизного податку при ввезенні такої алкогольної продукції передбачено здійснення доплати акцизного податку, про що продавцем акцизних марок робиться відмітка в заявці-розрахунку для отримання марок акцизного податку.
   
   Також зауважуємо, законодавча база, що регулює маркування алкогольних напоїв не передбачає, що дата розливу продукції повинна співпадати з датою випуску марки акцизного податку.
   
   Крім того, звертаємо увагу, що згідно статті 52 Податкового кодексу податкова консультація має індивідуальний характер та може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію.
   
   Заступник начальника
   
Е.М. Пруднікова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям