Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо дати виникнення права на застосування ставки ПДВ 7 % (лист ДФС від 27.11.2017 р. № 2727/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо дати виникнення права на застосування ставки ПДВ 7 % (лист ДФС від 27.11.2017 р. № 2727/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 27.11.2017 р. № 2727/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо дати виникнення права на застосування ставки ПДВ 7 відс., надіслане до ДФС листом Офісу великих платників податків ДФС, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

Відповідно до пункту 193.1 статті 193 Кодексу ставки податку на додану вартість встановлюються від бази оподаткування в таких розмірах:

а) 20 відсотків;

б) 0 відсотків;

в) 7 відсотків по операціях з:

постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів, а також медичних виробів за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України;

постачання на митній території України та ввезення на митну територію України лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, дозволених для застосування у межах клінічних випробувань, дозвіл на проведення яких надано центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони здоров'я.

Під постачанням товарів розуміється будь-яка передача права на розпоряджання товарами як власник, у тому числі продаж, обмін чи дарування такого товару (підпункт 14.1.191 пункту 14.1 статті 14 Кодексу).

Порядок торгівлі лікарськими засобами регламентується статтею 19 Закону України від 04 квітня 1996 року N 123/96-ВР "Про лікарські засоби" (далі - Закон N123), згідно з якою оптова, роздрібна торгівля лікарськими засобами на території України здійснюється підприємствами, установами, організаціями та фізичними особами - підприємцями на підставі ліцензії, яка видається в порядку, встановленому законодавством.

Суб’єкт господарювання може здійснювати оптову, роздрібну торгівлю лікарськими засобами за умови відповідності ліцензійним умовам провадження певного виду діяльності.

Стаття 20 Закону N 123 передбачає, що на території України можуть реалізовуватись лише зареєстровані лікарські засоби, крім випадків, передбачених цим Законом.

Таким чином, ставка податку на додану вартість 7 % від бази оподаткування застосовується по операціях з постачання на митній території України та ввезення на митну територію України зареєстрованих лікарських засобів.

Факт державної реєстрації лікарського засобу засвідчується реєстраційним посвідченням на лікарський засіб (п. 6 Порядку державної реєстрації (перереєстрації) лікарських засобів, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26.05.2005 р. N 376 із змінами та доповненнями).

Міністерство охорони здоров’я видає наказ про реєстрацію та внесення лікарського засобу до Державного реєстру лікарських засобів України. На підставі наказу видається реєстраційне посвідчення на лікарський засіб.

Щодо визначення дати, з якої лікарський засіб вважається зареєстрованим, рекомендуємо звернутися до Міністерства охорони здоров’я України.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям