Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо необхідності подання у 2018 році фізичною особою (інвалідом І групи), яка у 2017 році отримала у подарунок нерухоме майно, вартість якого згідно з Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) та військового збору, податкової декларації про майновий стан і доходи (лист ДФС від 15.11.2017 р. № 2621/Б/99-99-13-01-03-14/ІПК)

Щодо необхідності подання у 2018 році фізичною особою (інвалідом І групи), яка у 2017 році отримала у подарунок нерухоме майно, вартість якого згідно з Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) та військового збору, податкової декларації про майновий стан і доходи (лист ДФС від 15.11.2017 р. № 2621/Б/99-99-13-01-03-14/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 15.11.2017 р. № 2621/Б/99-99-13-01-03-14/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула звернення щодо необхідності подання у 2018 році фізичною особою (інвалідом І групи), яка у 2017 році отримала у подарунок нерухоме майно, вартість якого згідно з Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб (далі - податок) та військового збору, податкової декларації про майновий стан і доходи та повідомляє таке.

Відповідь надається з урахування норм Кодексу, які є чинними на дату звернення.

Фізичні особи - платники податку зобов’язані відповідно до п. 179.1 ст. 179 Кодексу подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (податкову декларацію) відповідно до Кодексу.

Пунктом 179.2 ст. 179 Кодексу визначено випадки, в яких обов’язок фізичної особи - платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, зокрема податкова декларація не подається у разі отримання таким платником податку доходу від дарування, при нотаріальному посвідченні договору за яким був сплачений податок відповідно до розділу IV Кодексу.

Порядок оподаткування доходу, отриманого фізичною особою - платником податку в результаті прийняття ним у дарунок коштів, майна, майнових чи немайнових прав, регламентується ст. 174 Кодексу, згідно із п. 174.6 якої об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 Кодексу, подаровані фізичній особі - платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими розділом IV Кодексу для оподаткування спадщини.

Враховуючи положення, викладені у ст. 174 Кодексу, вартість нерухомого майна, подарована фізичною особою - резидентом фізичній особі - резиденту, яка є інвалідом І групи, оподатковується за нульовою ставкою податку.

Слід зазначити, що згідно із п. 174.8 ст. 174 Кодексу якщо об’єкти, подаровані платнику податку, оподатковуються за нульовою ставкою, оціночна вартість таких об’єктів з метою оподаткування не визначається.

Крім того, тимчасово, до набрання чинності рішенням Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України, в Україні встановлено військовий збір, об’єктом оподаткування яким є, зокрема дохід у вигляді вартості отриманого у дарунок майна у межах, що оподатковується згідно з розділом IV Кодексу. Разом з тим, пп. 1.7 п. 161 підрозділу 10 розділу XX Перехідних положень Кодексу визначено, що доходи, які згідно з розділом IV Кодексу не включаються до загального оподатковуваного доходу фізичних осіб (не підлягають оподаткуванню, оподатковуються за нульовою ставкою), крім доходів, зазначених у підпунктах 165.1.2, 165.1.18, 165.1.25, 165.1.52 п. 165.1 ст. 165 Кодексу, звільняються від оподаткування військовим збором.

Отже дохід, отриманий фізичною особою - резидентом, яка є інвалідом І групи, в результаті прийняття у дарунок від іншої фізичної особи - резидента нерухомого майна, оподатковується за нульовою ставкою податку та військового збору.

Слід зазначити, що п. 49.2 ст. 49 Кодексу встановлено обов’язок платника податків подавати податкові декларації щодо кожного окремого податку, платником якого він є, за кожний встановлений Кодексом звітний період, в якому виникають об’єкти оподаткування, або у разі наявності показників, які підлягають декларуванню, відповідно до вимог Кодексу.

Об’єктом оподаткування згідно зі ст. 22 Кодексу може бути, зокрема дохід (прибуток) або його частина, з наявністю якого податкове законодавство пов’язує виникнення у платника податкового обов’язку.

Податковим обов’язком визнається обов’язок платника податку обчислити, задекларувати та/або сплатити суму податку та збору в порядку і строки, визначені Кодексом, законами з питань митної справи (п. 36.1 ст. 36 Кодексу).

Враховуючи викладене, фізичні особи - платники податку, що одержали дохід у вигляді дарунку, який згідно з Кодексом оподатковується за нульовою ставкою податку та військового збору, не зобов’язані подавати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи, але за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям