Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо оподаткування фізичною особою – підприємцем коштів внесених як поповнення телефонних рахунків фізичних осіб у вигляді заохочення для стимулювання збуту та просування продукції (лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.09.2016 р. № 6052/П/26-15-13-02-15)

Щодо оподаткування фізичною особою – підприємцем коштів внесених як поповнення телефонних рахунків фізичних осіб у вигляді заохочення для стимулювання збуту та просування продукції (лист ГУ ДФС у м. Києві від 15.09.2016 р. № 6052/П/26-15-13-02-15)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ

ЛИСТ

від 15.09.2016 р. № 6052/П/26-15-13-02-15

 

Головне управління Державної фіскальної служби у м. Києві розглянуло звернення щодо оподаткування фізичною особою – підприємцем коштів внесених як поповнення телефонних рахунків фізичних осіб у вигляді заохочення для стимулювання збуту та просування продукції, та повідомляє наступне.

Відповідно до пп. 14.1.54 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року № 2755-VI (далі – ПКУ), доходом з джерелом його походження з України – є будь-який дохід, отриманий резидентом або нерезидентом, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності на території України, її континентальному шельфі, у виключній (морській) економічній зоні, у тому числі доходи у вигляді додаткового блага.

Згідно з пп. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 ПКУ додаткові блага - це кошти, матеріальні чи нематеріальні цінності, послуги, інші види доходу, що виплачуються (надаються) платнику податку податковим агентом, якщо такий дохід не є заробітною платою та не пов’язаний з виконанням обов’язків трудового найму або не є винагородою за цивільно-правовими договорами (угодами), укладеними з таким платником податку (крім випадків, прямо передбачених нормами розділу ІV ПКУ).

Відповідно до пп. «е» 164.2.17 п. 164.2 ст. 164 розділу IV ПКУ до складу загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід, отриманий як додаткове благо у вигляді вартості безоплатно отриманих товарів (робіт, послуг), визначеної за правилами звичайної ціни, а також суми знижки звичайної ціни (вартості) товарів (робіт, послуг), індивідуально призначеної для такого платника податку.

Податковий агент щодо податку на доходи фізичних осіб - юридична особа (її філія, відділення, інший відокремлений підрозділ), самозайнята особа, представництво нерезидента - юридичної особи, інвестор (оператор) за угодою про розподіл продукції, які незалежно від організаційно-правового статусу та способу оподаткування іншими податками та/або форми нарахування (виплати, надання) доходу (у грошовій або негрошовій формі) зобов’язані нараховувати, утримувати та сплачувати податок, передбачений р.IV ПКУ, до бюджету від імені та за рахунок фізичної особи з доходів, що виплачуються такій особі, вести податковий облік, подавати податкову звітність контролюючим органам та нести відповідальність за порушення його норм в порядку, передбаченому ст.18 та р.IV ПКУ (пп.14.1.180 п.14.1 ст.14 ПКУ).

Отже, поповнення рахунку мобільного телефону конкретної фізичної особи - потенційного споживача товарів за рахунок фізичної особи – підприємця є додатковим благом в розумінні пп. 14.1.47 п. 14.1 ст. 14 ПКУ, та керуючись пп.14.1.180 п.14.1 ст.14 ПКУ фізична особа – підприємець під час такого нарахування (виплати) є податковим агентом.

При цьому, податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов'язаний утримувати податок із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку визначену в ст. 167 ПКУ. (пп. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 Кодексу), а також відповідно до п. 161 підрозділу 10 розділу ХХ ПКУ утримувати військовий збір.

Разом з цим, поповнення рахунку мобільного телефону невизначеному колу осіб за рахунок фізичної особи – підприємця не включається до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку.

Аналогічні роз'яснення із зазначених питань розміщені на офіційному WEB-порталі Державної фіскальної служби України (www.sfs.gov.ua) в рубриці "Інформаційно-довідковий ресурс", категоріях 103 "Податок на доходи фізичних осіб".

Щодо подання персоніфікованої звітності до контролюючих органів повідомляємо, що Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.01.2015 №4 (далі – Порядок).

Пунктом 3.6 Порядку визначено зокрема, що про кожну ознаку доходу фізичної особи потрібно заповнювати тільки один рядок з обов'язковим заповненням графи 2 "Податковий номер або серія та номер паспорта", крім випадків, зазначених у пунктах 3.7 та 3.8 цього розділу.

Отже, для подання персоніфікованої звітності до контролюючих органів необхідним критерієм є податковий номер або серія та номер паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті).

Таким чином, факт реєстрації мобільного телефону не є достатнім для ідентифікації особи.

Оскільки в зверненні відсутня інформація щодо обраного ФОП виду господарської діяльності та системи оподаткування повідомляємо, що перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування визначено пунктом 177.4 статті 177 ПКУ, ведення обліку і складення звітності платниками єдиного податку визначений статтею 296 ПКУ.

 

Заступник начальника                                                      В.С. Варгіч   

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям