Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо питань оподаткування фізичних осіб – підприємців (лист ДФС від 20.12.2016 р. № 13745/А/99-99-13-01-02-14)

Щодо питань оподаткування фізичних осіб – підприємців (лист ДФС від 20.12.2016 р. № 13745/А/99-99-13-01-02-14)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 20.12.2016 р. № 13745/А/99-99-13-01-02-14

Про розгляд звернення

 

Державна фіскальна служба України розглянула Ваше звернення щодо питань оподаткування фізичних осіб – підприємців і повідомляє таке.

Оподаткування доходів, отриманих фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності, крім осіб, що обрали спрощену систему оподаткування, регулюється статтею 177 Податкового кодексу України (далі  – Кодекс).

Так, відповідно до п. 177.2 ст. 177 Кодексу об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та негрошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи - підприємця.

Перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою – підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, визначено п. 177.4 ст. 177 Кодексу. 

Відповідно до ст. 42 Господарського кодексу України підприємництво – це самостійна, ініціативна, систематична, на власний ризик господарська діяльність, що здійснюється суб'єктами господарювання (підприємцями) з метою досягнення економічних і соціальних результатів та одержання прибутку.

Господарська діяльність – діяльність особи, що пов'язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами (п.п. 14.1.36 п. 14.1 ст. 14 Кодексу).

Відповідно до норм Кодексу взяття на облік фізичних осіб  –  підприємців у контролюючих органах здійснюється за місцем їх державної реєстрації на підставі відомостей з реєстраційної картки, наданих державним реєстратором згідно із Законом України від 15 травня 2003 року № 755- IV „Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців” зі змінами (далі – Закон № 755) (п. 65.1 ст. 65 Кодексу).

Відомості про юридичну особу, громадське формування, що не має статусу юридичної особи, та фізичну особу – підприємця вносяться до Єдиного державного реєстру (далі – ЄДР) на підставі: відповідних заяв про державну реєстрацію;  документів, що подаються для проведення інших реєстраційних дій;  відомостей, отриманих у результаті інформаційної взаємодії між ЄДР та інформаційними системами державних органів (п. 1 ст. 9 Закону № 755).

Відомості, що містяться в ЄДР, використовуються для ідентифікації юридичної особи або її відокремленого підрозділу, громадського формування, що не має статусу юридичної особи, фізичної особи - підприємця, у тому числі під час провадження ними господарської діяльності та відкриття рахунків у банках та інших фінансових установах (п. 4 ст. 10 Закону № 755).

Пунктом 4 ст. 9 Закону № 755 встановлено, що в ЄДР містяться відомості про фізичну особу – підприємця, зокрема щодо виду діяльності.

Як зазначено у зверненні, у Вас як фізичної особи – підприємця у відомостях, що містяться в ЄДР, відсутній вид діяльності „68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна”, тому доходи і витрати від здійснення такого виду діяльності не можуть бути пов’язані з веденням Вашої господарської діяльності як фізичної особи – підприємця.

Отже, з урахуванням викладеного оподаткування операцій з надання Вами в оренду нежитлового приміщення повинно здійснюватись відповідно до норм п. 170.1 ст. 170 Кодексу.

У разі внесення змін до переліку видів діяльності в ЄДР та здійснення діяльності „68.20 Надання в оренду й експлуатацію власного чи орендованого нерухомого майна” в межах підприємницької діяльності отримані доходи будуть оподатковуватись відповідно до ст. 177 Кодексу.

Щодо практичного застосування п. 177.6 ст. 177 Кодексу з урахуванням фактичних обставин здійснюваних Вами операцій, зазначених у зверненні

Вказаною нормою Кодексу передбачено, що якщо фізична особа – підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими Кодексом для платників податку – фізичних осіб.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям