Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи та отримання довідки про підтвердження резидентського статусу

Щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи та отримання довідки про підтвердження резидентського статусу

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 03.10.2016 р. № 10415/Л/99-99-13-01-03-14

Про розгляд звернення

Державна фіскальна служба України, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), розглянула Ваше звернення від 06.09.2016 (вх. N [...] ДФС від [...]) щодо подання податкової декларації про майновий стан і доходи та отримання довідки про підтвердження резидентського статусу та повідомляє таке.

Пунктом 52.5 ст. 52 Кодексу встановлено, що контролюючі органи мають право надавати консультації виключно з тих питань, що належать до їх повноважень. Крім того, податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Кодексу).

Кодекс регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема, визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (п. 1.1 ст. 1 Кодексу).

Порядок оподаткування доходів фізичних осіб регламентується розділом IV Кодексу, згідно з п. 162.1 ст. 162 якого платниками податку є, зокрема, фізична особа - резидент, яка отримує доходи як з джерела їх походження в Україні, так і іноземні доходи та фізична особа - нерезидент, яка отримує доходи з джерела їх походження в Україні.

Відповідно до вимог Кодексу статус резидента визначається з метою оподаткування. Так, поняття "резидент та/або нерезидент" визначені ст. 14 Кодексу.

Разом з тим зазначаємо, що відповідно до п. 3.2 ст. 3 Кодексу, якщо міжнародним договором, згода на обов'язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені Кодексом, застосовуються правила міжнародного договору.

Згідно з положеннями ст. 9 Конституції України чинні міжнародні договори, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, є частиною національного законодавства України.

Рекомендації щодо практичного застосування територіальними контролюючими органами конвенцій про уникнення подвійного оподаткування викладені у листі Державної податкової служби України від 27.12.2002 N 12744/0/71-12/12-1017.

З метою застосування міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування юридичних та фізичних осіб України, які отримують доходи за межами України та підпадають під дію міжнародних договорів України про уникнення подвійного оподаткування, контролюючий орган за місцезнаходженням юридичної особи (місцем проживання фізичної особи) видає довідку про підтвердження статусу податкового резидента України (далі - Довідка), форму якої затверджено наказом Державної податкової адміністрації України від 12.04.2002 N 173 "Про підтвердження статусу податкового резидента України".

Чинним законодавством України не передбачено надання фізичній особі довідки - підтвердження того, що вона не є податковим резидентом України.

Пунктом 179.1 ст. 179 Кодексу визначено, що платник податку зобов'язаний подавати річну декларацію про майновий стан і доходи (далі - податкова декларація) відповідно до визначених Кодексом норм.

Перелік обставин, за яких у фізичної особи - платника податків виникає обов'язок щодо подання податкової декларації, передбачено розділом IV Кодексу.

Разом з тим п. 179.2 ст. 179 Кодексу визначено випадки, за яких обов'язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається.

Водночас повідомляємо, що оскільки кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин потребує аналізу документів та матеріалів, які дають змогу ідентифікувати предмет запиту більш детально, а Ваше звернення не містить достатньої інформації для вирішення питання по суті, то для отримання детальної відповіді слід звернутися до контролюючого органу із визначенням конкретних обставин справи та за необхідності наданням копій наявних документів, з якими пов'язано виникнення порушеного питання.

 

Перший заступник Голови

С. В. Білан

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям