Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку зі зменшенням митної вартості товарів, ввезених на митну територію України у митному режимі імпорту (лист ДФС від 18.07.2017 р. № 1245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку зі зменшенням митної вартості товарів, ввезених на митну територію України у митному режимі імпорту (лист ДФС від 18.07.2017 р. № 1245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 18.07.2017 р. № 1245/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про оподаткування ПДВ

Державна фіскальна служба України розглянула звернення платника щодо порядку коригування сум податкових зобов’язань з ПДВ у зв’язку зі зменшенням митної вартості товарів, ввезених на митну територію України у митному режимі імпорту, та на доповнення до листа ДФС від 03.05.2017 р. N 41/6/99-99-15-03-02-15/ІПК, керуючись статтею 52 розділу II Податкового кодексу України (далі - ПКУ), повідомляє.

Правила коригування сум податкових зобов’язань та податкового кредиту з ПДВ визначено статтею 192 розділу V ПКУ.

Відповідно до пункту 192.1 розділу V ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Складені платником податку розрахунки коригування до податкових накладних, складених до 1 лютого 2015 року, розрахунки коригування до податкових накладних, які не підлягали наданню отримувачу (покупцю) - платнику податку, підлягають реєстрації в ЄРПН постачальником (продавцем). Зазначене не поширюється на розрахунки коригування, що передбачають зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику (зменшення податкового зобов'язання постачальника та податкового кредиту отримувача), складені після 1 липня 2015 року до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року на отримувача (покупця) - платника податку, які підлягають реєстрації в ЄРПН отримувачем (покупцем) товарів/послуг.

Водночас згідно з пунктом 11 розділу XX ПКУ з 01.02.2015 р. реєстрації в ЄРПН підлягають усі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, складені за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру ПДВ в одній податковій накладній/розрахунку коригування до податкової накладної.

Платники ПДВ мають право зареєструвати податкові накладні та/або розрахунки коригування в ЄРПН на суму, обчислену за формулою, визначеною пунктом 2001.3. статті 2001 розділу V ПКУ.

Для обрахунку показників ΣНаклОтр, ΣНаклВид та ΣМитн використовуються документи (податкові накладні, розрахунки коригування, митні декларації, аркуші коригування та додаткові декларації), складені починаючи з 1 липня 2015 року. Під час обрахунку показників ΣНаклОтр та ΣНаклВид також використовуються розрахунки коригування, складені починаючи з 1 липня 2015 року та зареєстровані в ЄРПН, до податкових накладних, складених до 1 липня 2015 року, що підлягали наданню покупцям - платникам податку.

Згідно з пунктом 6 Порядку ведення Єдиного реєстру податкових накладних, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 29 грудня 2010 року N 1246, розрахунок коригування до податкової накладної, яка складена до 1 лютого 2015 р, та не підлягала реєстрації , відповідно до пункту 11 підрозділу 2 розділу XX ПКУ, підлягає реєстрації після реєстрації такої накладної, для чого постачальник (продавець) товарів/послуг повинен протягом операційного дня зареєструвати податкову накладну (незалежно від дати її складення з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 розділу II ПКУ) та розрахунок коригування.

Враховуючи зазначене, в ЄРПН можуть бути зареєстровані розрахунки коригування, складені до податкових накладних, які не підлягали обов’язковій реєстрації в ЄРПН відповідно до вимог ПКУ, за умови, що податкові накладні складені до 31.01.2015 р. (включно), у яких сума ПДВ становить менше 10 тис. грн. та у яких не заповнена графа 4 "Код товару згідно з УКТ ЗЕД" (складені при здійсненні операцій з постачання непідакцизних товарів та товарів вітчизняного виробництва).

У разі якщо протягом доби, в якій зазначену податкову накладну надіслано для реєстрації в ЄРПН, розрахунок коригування до неї не було надіслано до ЄРПН, така податкова накладна підлягає виключенню з ЄРПН.

Одночасно повідомляємо, що не можуть бути зареєстровані в ЄРНП податкові накладні, які відповідно до вимог ПКУ підлягали обов’язковій реєстрації в ЄРПН, але не були зареєстровані, а саме податкові накладні, складені до 31.01.2015 р. (включно), у яких сума ПДВ становить понад 10 тис. ) грн. та/або у яких заповнена графа 4 "Код товару згідно з УКТ ЗЕД" (складені при здійсненні операцій з постачання підакцизних товарів та імпортованих товарів).

Разом з цим інформуємо, що з метою визначення правомірності реєстрації в ЄРПН розрахунків коригування до податкових накладних, з дати складання яких минуло понад 1095 днів, ДФС направлена відповідний запит з порушеного питання до Міністерства фінансів України як до головного органу у системі центральних органів виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної податкової і митної політики.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям