Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку складання податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних при збільшенні обсягів та ціни робіт (послуг) у разі, якщо оплата таких робіт (послуг) здійснюється частинами у міру їх виконання (Лист ДФС від 22.06.2017 р. N 778/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку складання податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних при збільшенні обсягів та ціни робіт (послуг) у разі, якщо оплата таких робіт (послуг) здійснюється частинами у міру їх виконання (Лист ДФС від 22.06.2017 р. N 778/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 22.06.2017 р. N 778/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку складання податкових накладних та/або розрахунків коригування до податкових накладних при збільшенні обсягів та ціни робіт (послуг) у разі, якщо оплата таких робіт (послуг) здійснюється частинами у міру їх виконання, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі - Кодекс), повідомляє.

За інформацією, наведеною у зверненні, підприємство отримує послуги з ремонту основних засобів, оплата за які здійснюється частинами у міру виконання робіт. У відповідних податкових накладних у графі "Кількість (об’єм, обсяг)" зазначається частка таких фактично виконаних робіт у відсотках від суми договору. При цьому в процесі виконання таких робіт відбулося збільшення їх обсягів та вартості порівняно із передбаченими договором.

Порядок заповнення податкової накладної затверджено наказом Міністерства фінансів України від 31.12.2015 р. N 1307, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 26.12.2016 р . за N 137/28267 (далі - Порядок N 1307).

Згідно з пунктом 18 Порядку N 1307 податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс).

У разі складання податкової накладної на часткове постачання послуги у графі 6 податкової накладної "Кількість (об’єм, обсяг)" зазначається відповідна частка наданої (оплаченої) послуги у вигляді десяткового дробу.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Кодексу, якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Розрахунок коригування, складений постачальником товарів/послуг до податкової накладної, яка складена на отримувача - платника податку, підлягає реєстрації в ЄРПН:

постачальником (продавцем) товарів/послуг, якщо передбачається збільшення суми компенсації їх вартості на користь такого постачальника або якщо коригування кількісних та вартісних показників у підсумку не змінює суму компенсації;

отримувачем (покупцем) товарів/послуг, якщо передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, для чого постачальник надсилає складений розрахунок коригування отримувачу.

Розрахунок коригування до податкової накладної складається також у випадку виправлення помилок, допущених при складанні податкової накладної, у тому числі не пов'язаних із зміною суми компенсації вартості товарів/послуг.

Отже, у разі збільшення в процесі виконання робіт їх обсягів та вартості порівняно із передбаченими договором, якщо оплата за такі роботи здійснюється частинами у міру їх виконання, відповідні показники податкових накладних (зокрема "Кількість (об’єм, обсяг)" та/або "Ціна постачання одиниці товару/послуги без урахування податку на додану вартість"), які були складені виконавцем таких робіт при їх частковій оплаті, підлягають коригуванню шляхом складання розрахунків коригування до таких податкових накладних.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям