Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку складання податкової накладної та розрахунку коригування до неї у разі здійснення постачання товарів, постачання яких має безперервний або ритмічний характер (лист ДФС від 05.12.2017 р. № 2819/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

Щодо порядку складання податкової накладної та розрахунку коригування до неї у разі здійснення постачання товарів, постачання яких має безперервний або ритмічний характер (лист ДФС від 05.12.2017 р. № 2819/6/99-99-15-03-02-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 05.12.2017 р. № 2819/6/99-99-15-03-02-15/ІПК

Про податок на додану вартість

Державна фіскальна служба України розглянула звернення щодо порядку складання податкової накладної та розрахунку коригування до неї у разі здійснення постачання товарів, постачання яких має безперервний або ритмічний характер, надіслане до ДФС листом Головного управління ДФС у м. Києві, та, керуючись статтею 52 Податкового кодексу України (далі- ПКУ), повідомляє.

Як зазначено у зверненні, підприємством у грудні 2016 року було отримано попередню оплату від покупця, постачання товарів якому має ритмічний характер, та складено податкову накладну. Протягом наступних місяців здійснювалося постачання товарів такому покупцю в рахунок попередньої оплати. У червні 2017 року покупцю було повернуто частину надміру сплачених коштів.

Відповідно до пункту 201.1 статті 201 ПКУ на дату виникнення податкових зобов'язань платник податку зобов'язаний скласти податкову накладну в електронній формі з дотриманням умови щодо реєстрації у порядку, визначеному законодавством, електронного підпису уповноваженої платником особи та зареєструвати її в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН) у встановлений ПКУ термін.

Податкова накладна складається на кожне повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли на поточний рахунок як попередня оплата (аванс) (пункт 201.7 статті 201 ПКУ).

Пунктом 201.4 статті 201 ПКУ передбачено, що платники податку в разі здійснення постачання товарів/послуг, постачання яких має безперервний або ритмічний характер:

покупцям - платникам податку - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведені податкові накладні на кожного платника податку, з яким постачання мають такий характер, з урахуванням усього обсягу постачання товарів/послуг відповідному платнику протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця;

покупцям - особам, не зареєстрованим платниками податку, - можуть складати не пізніше останнього дня місяця, в якому здійснено такі постачання, зведену податкову накладну з урахуванням всього обсягу постачання товарів/послуг таким покупцям, з якими постачання мають такий характер протягом періоду, за який складається така податкова накладна, протягом такого місяця.

У разі якщо станом на дату складення зазначених податкових накладних сума коштів, що надійшла на поточний рахунок продавця як оплата (передоплата) за товари/послуги, перевищує вартість поставлених товарів/послуг протягом місяця, таке перевищення вважається попередньою оплатою (авансом), на суму якої складається податкова накладна у загальному порядку не пізніше останнього дня такого місяця.

Для цілей цього пункту ритмічним характером постачання вважається постачання товарів/послуг одному покупцю два та більше разів на місяць.

Згідно з пунктом 192.1 статті 192 ПКУ якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної, складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в ЄРПН.

Отже у ситуації, описаній у зверненні, платник податку не пізніше останнього дня місяця, в якому було отримано попередню оплату від покупця, постачання товарів якому має ритмічний характер, повинен був скласти у загальному порядку та зареєструвати в ЄРПН у встановлений ПКУ термін податкову накладну на суму такої попередньої оплати, що перевищує вартість поставлених товарів/послуг цьому покупцю протягом такого місяця. Оскільки у зверненні не зазначено, чи здійснювалося постачання товарів такому покупцю у місяці, в якому було отримано попередню оплату, у разі, якщо в такому місяці постачання товарів такому покупцю не мало ритмічного характеру, податкова накладна повинна була бути складена на дату отримання попередньої оплати.

За такою отриманою попередньою оплатою (авансом) платник податку повинен був сформувати податкові зобов’язання з ПДВ та відобразити їх у податковій звітності за звітний (податковий) період, в якому було отримано таку попередню оплату.

Протягом наступних місяців, у яких здійснювалися операції з постачання товарів такому покупцю в рахунок отриманої попередньої оплати, за такими операціями податкові накладні (у тому числі зведені) складатися не повинні.

На дату повернення покупцю частини суми попередньої оплати платник податку зобов’язаний скласти розрахунок коригування до податкової накладної, складеної в загальному порядку на суму такої попередньої оплати. Такий розрахунок коригування підлягає реєстрації в ЄРПН покупцем. Зареєстрований в ЄРПН розрахунок коригування для постачальника товарів є підставою для відповідного коригування (зменшення) суми податкових зобов’язань.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям