Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо порядку заповнення податкової декларації платника єдиного податку-юридичної особи (ІІІ група) у разі виявлення помилок (Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 06.09.2016 №2972/10/08-01-12-03-11)

Щодо порядку заповнення податкової декларації платника єдиного податку-юридичної особи (ІІІ група) у разі виявлення помилок (Лист ГУ ДФС у Запорізькій області від 06.09.2016 №2972/10/08-01-12-03-11)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ЗАПОРІЗЬКІЙ ОБЛАСТІ

ЛИСТ

№2972/10/08-01-12-03-11 від 06.09.2016


Про надання податкової
консультації

Головне управління ДФС у Запорізькій області розглянуло лист «» щодо порядку заповнення податкової декларації платника єдиного податку-юридичної особи (ІІІ група) у разі виявлення помилок та повідомляє.

Відповідно до п. 296.3 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – Кодексу) платники єдиного податку третьої групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Згідно із п. 50.1 ст. 50 Кодексу у разі якщо платник податків самостійно виявляє помилки, що містяться у раніше поданій податковій декларації, у відповідності до п. 50.1 ст. 50 Кодексу, він зобов'язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку, або зазначити відповідні уточнені показники у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені з урахуванням строків давності, визначених ст. 102 Кодексу.

Форму податкової декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) (далі - декларація) затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578.

У складі звітної декларації платник має можливість уточнити лише один минулий податковий (звітний) період поточного року або минулих років.

У разі виправлення помилок в податковій декларації платника єдиного податку третьої групи (юридичної особи) передбачено заповнення розділу IV "Визначення податкових зобов'язань у зв'язку виправленням самостійно виявлених помилок", а саме:

- у рядку 11 зазначається сума єдиного податку за даними раніше поданої декларації, що уточнюється, в залежності від форми декларацій, яка подавалася за податковий (звітний) період, який уточнюється;

- у рядку 12 - уточнена сума податкових зобов'язань за квартал податкового (звітного) періоду, у якому виявлена помилка;

у рядку 13 - сума єдиного податку, яка збільшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки (рядок 12 - рядок 11 декларації);

у рядку 14 - сума єдиного податку, яка зменшує податкове зобов'язання у зв'язку з виправленням помилки. Вказується позитивне значення розрахунку: рядок 11 - рядок 12 декларації;

у рядку 15 - зазначається сума штрафу в розмірі 3 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до пп. "а" п. 50.1 ст. 50 Кодексу (рядок 13 х 3 %));

у рядку 16 - зазначається сума штрафу в розмірі 5 % суми недоплати (нараховується платником відповідно до пп. "б" п. 50.1 ст. 50 Кодексу (рядок 13 х 5 %));

у рядку 17 - сума пені самостійно нарахована відповідно до пп. 129.1.2 п. 129.1 ст. 129 Кодексу.

Враховуючи, що виправлення помилок за І квартал 2016 року здійснюється підприємством шляхом відображення уточнюючих показників у розділі IV "Визначення податкових зобов'язань у зв'язку виправленням самостійно виявлених помилок" звітної декларації за І півріччя 2016 року, яка заповнюється наростаючим підсумком та сума доходів, отримана підприємством за І півріччя 2016 року є вірною (з урахуванням виправлення помилок), то у р. 9 декларації «Сума єдиного податку за минулий податковий (звітний) період» відображається сума єдиного податку за І квартал 2016 року з урахуванням виправлення помилки.

У разі виправлення помилок у складі податкової декларації за будь-який наступний податковий період, протягом якого такі помилки були самостійно виявлені, то в інтегрованій картці такого платника податку (ІКПП) відображатимуться рядки 10, 13, 14, 15, 16, 17 декларації.

Крім цього, звертаємо увагу, що відповідно до пп. 14.1.172 п. 14.1 ст.14 Кодексу податкова консультація - допомога контролюючого органу конкретному платнику податків стосовно практичного використання конкретної норми закону або нормативно-правового акта з питань адміністрування нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на такий контролюючий орган.

За зверненням платників податків контролюючі органи надають безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом (п.52.1 ст. 52 Кодексу).

При цьому, за вибором платника податків консультація надається в усній, письмовій або електронній формі (п.52.3 ст. 52 Кодексу).
Тому, пропонуємо питання, які не містять конкретної норми закону або нормативно-правового акта, але пов’язані з адмініструванням нарахування та сплати податків чи зборів, контроль за справлянням яких покладено на органи ДФС, з’ясовувати в усній формі шляхом звернення до Центру обслуговування платників податків або до Інформаційно-довідкового департаменту ДФС України за номером телефону 0 800 501 007 (безкоштовно зі стаціонарних телефонів).


Перший заступник начальника                  О.П. Фоменко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям