Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо складання розрахунку коригування до податкової накладної та зменшення податкових зобов'язань з ПДВ у разі повернення попередньої (авансової) оплати неплатнику ПДВ (лист ДФС від 06.11.2018 р. № 4723/6/99-95-42-03-15/ІПК)

Щодо складання розрахунку коригування до податкової накладної та зменшення податкових зобов'язань з ПДВ у разі повернення попередньої (авансової) оплати неплатнику ПДВ (лист ДФС від 06.11.2018 р. № 4723/6/99-95-42-03-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 06.11.2018 р. № 4723/6/99-95-42-03-15/ІПК

Державна фіскальна служба України розглянула лист ... про надання індивідуальної податкової консультації щодо складання розрахунку коригування до податкової накладної та зменшення податкових зобов'язань з ПДВ у разі повернення попередньої (авансової) оплати неплатнику ПДВ, і повідомляє таке.

Відповідно до пункту 192.1 статті 192 Податкового кодексу України (далі - Кодекс) якщо після постачання товарів/послуг здійснюється будь-яка зміна суми компенсації їх вартості, включаючи наступний за постачанням перегляд цін, перерахунок у випадках повернення товарів/послуг особі, яка їх надала, або при поверненні постачальником суми попередньої оплати товарів/послуг, суми податкових зобов'язань та податкового кредиту постачальника та отримувача підлягають відповідному коригуванню на підставі розрахунку коригування до податкової накладної (далі - розрахунок коригування), складеному в порядку, встановленому для податкових накладних, та зареєстрованому в Єдиному реєстрі податкових накладних (далі - ЄРПН).

Згідно з пунктом 192.2 статті 192 Кодексу зменшення суми податкових зобов'язань платника податку - постачальника в разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг, наданих особам, що не були платниками цього податку на дату такого постачання, дозволяється лише при поверненні раніше поставлених товарів у власність постачальника з наданням отримувачу повної грошової компенсації їх вартості, у тому числі при перегляді цін, пов'язаних з гарантійною заміною товарів або низькоякісних товарів відповідно до закону або договору.

Відповідно до вимог статей 620, 666 Цивільного кодексу України повернення покупцю раніше перерахованого ним авансового платежу розглядається цивільно-правовим законодавством як розторгнення (розірвання) угоди, а не як перегляд цін.

Отже, повернення авансу за неотриманий товар і перегляд ціни на товар розглядаються як різні операції цивільно-правовим та податковим законодавством. При поверненні авансу у зв'язку з розірванням угоди купівлі-продажу, операція з поставки товару не відбувається.

Таким чином, якщо продавцем - платником ПДВ на дату отримання авансової оплати від неплатника ПДВ були визначені податкові зобов'язання з ПДВ та надалі сталися обставини, внаслідок яких неможливо виконати умови договору постачання товарів/послуг, а аванс повернуто, то він має право скласти розрахунок коригування та зменшити нараховану суму податкових зобов'язань з ПДВ.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям