Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо використання реєстраторів розрахункових операцій при прийманні (придбанні) металобрухту у фізичних осіб за умови розрахунку готівковими коштами (лист ГУ ДФС у м. Києві від 29.03.2017 р. № 6736/10/26-15-14-04-06-13)

Щодо використання реєстраторів розрахункових операцій при прийманні (придбанні) металобрухту у фізичних осіб за умови розрахунку готівковими коштами (лист ГУ ДФС у м. Києві від 29.03.2017 р. № 6736/10/26-15-14-04-06-13)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС у м. КИЄВІ

ЛИСТ

від 29.03.2017 р. № 6736/10/26-15-14-04-06-13

 

Головне управління ДФС у м. Києві розглянуло Ваш запит ... щодо отримання податкової консультації з питань використання реєстраторів розрахункових операцій при прийманні (придбанні) металобрухту у фізичних осіб за умови розрахунку готівковими коштами та в межах своєї компетенції повідомляє наступне.

Законодавчим актом, який регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, визначає порядок їх адміністрування, права та обов’язки платників податків та зборів, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов’язки їх посадових осіб під час здійснення податкового контролю, а також відповідальність за порушення податкового законодавства є Податковий кодекс України (далі - ПКУ).

Відповідно до п.п. 14.1.172-1 п. 14.1 ст. 14 Податкового кодексу України індивідуальна податкова консультація - роз'яснення контролюючого органу, надане платнику податків щодо практичного використання окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючий орган, та зареєстроване в єдиному реєстрі індивідуальних податкових консультацій.

Згідно з п. 52.1 ст. 52 Податкового кодексу України за зверненням платників податків контролюючі органи надають їм безоплатно консультації з питань практичного використання окремих норм податкового законодавства протягом 30 календарних днів, що настають за днем отримання такого звернення даним контролюючим органом.

Податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 Податкового кодексу України).

У свою чергу п.3.1 ст.3 ПКУ передбачено що податкове законодавство України складається з Конституції України; цього Кодексу; Митного кодексу України та інших законів з питань митної справи у частині регулювання правовідносин, що виникають у зв'язку з оподаткуванням митом операцій з переміщення товарів через митний кордон України; чинних міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України і якими регулюються питання оподаткування, нормативно - правових актів, прийнятих на підставі та на виконання цього Кодексу та законів з питань митної справи, рішень Верховної Ради Автономної Республіки Крим, органів місцевого самоврядування з питань місцевих податків та зборів, прийнятих за правилами, встановленими цим Кодексом.

Разом з тим, основним нормативно-правовим актом, що регулює розрахунки за готівку є Закон України від 06 липня 1995 року № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265), який є спеціальним законом.

Закон № 265 визначає правові засади застосування реєстраторів розрахункових операцій (далі –  РРО) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг. Дія цього Закону поширюється на усіх суб’єктів господарювання, їх господарські одиниці та представників (уповноважених осіб) суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції у готівковій та/або в безготівковій формі.

Відповідно наказу Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13 «Про затвердження Положення про форму та зміст розрахункових документів, порядку подання звітності, пов'язаної із використанням книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок), форми N ЗВР-1 Звіту про використання книг обліку розрахункових операцій (розрахункових книжок)» (далі - Положення), дане Положення розроблено відповідно до Закону № 265. Цим Положенням визначено форми і зміст розрахункових документів, які повинні видаватися при здійсненні розрахунків суб'єктами господарювання для підтвердження факту продажу (повернення) товарів, надання послуг, отримання (повернення) коштів у сфері торгівлі, ресторанного господарства та послуг, а також комерційними агентами банків та небанківськими фінансовими установами при прийманні готівки для подальшого її переказу з використанням програмно-технічних комплексів самообслуговування (далі - ПТКС), за винятком ПТКС, що дають змогу користувачеві здійснювати виключно операції з отримання коштів, та розрахунків при здійсненні операцій з купівлі-продажу іноземної валюти. Вимоги цього Положення не поширюються на розрахункові проїзні та перевізні документи на залізничному (крім приміського) й авіаційному транспорті, квитки на міські та приміські автомобільні маршрути, міський електротранспорт, білети державних лотерей, квитанції на послуги поштового зв'язку.

Також, відповідно ст. 1 Закону України від 05.05.1999 № 619-XIV «Про металобрухт» (далі – Закон 619), операції з металобрухтом - заготівля, переробка, металургійна переробка брухту чорних і кольорових металів, що є по собі здійсненням діяльності у сфері послуг.

Отже, враховуючи вище зазначене, ТОВ ... при купівлі металобрухту, у разі видачі готівкових коштів за нього зобов’язано дотримуватись вимог ст. 3 Закону 265.

Звертаємо увагу, що листи ГУ ДФС у м. Києві не є нормативно – правовими актами, а мають лише інформаційний характер і не встановлюють правових норм та діють до набрання чинності нормативно – правових актів, що змінюють відповідні правовідносини.

 

В.о. заступника начальника                                       І.В. Якушко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям