Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо включення до витрат вартість придбаних пально-мастильних матеріалів та запчастин для вантажного автомобіля, який знаходиться у власності і використовується для здійснення підприємницької діяльності та необхідності зазначати КВЕД 49.4 «Вантажний автомобільний транспорт» у реєстраційних даних фізичної особи – підприємця

Щодо включення до витрат вартість придбаних пально-мастильних матеріалів та запчастин для вантажного автомобіля, який знаходиться у власності і використовується для здійснення підприємницької діяльності та необхідності зазначати КВЕД 49.4 «Вантажний автомобільний транспорт» у реєстраційних даних фізичної особи – підприємця



   
ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ
   
   ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ ДФС У ВІННИЦЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 01.06.2016 року №335/К/02-32-13-01

   

   
   Головне управління ДФС у Вінницькій області розглянуло звернення «----» щодо включення до витрат вартість придбаних пально-мастильних матеріалів та запчастин для вантажного автомобіля, який знаходиться у власності і використовується для здійснення підприємницької діяльності та необхідності зазначати КВЕД 49.4 «Вантажний автомобільний транспорт» у реєстраційних даних фізичної особи – підприємця, і в межах компетенції повідомляє наступне.
   
   Порядок оподаткування доходів фізичних осіб – підприємців визначений ст. 177 Податкового кодексу України від 02.12. 2010 р. № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ).
   
   Згідно з п. 177.2 ст. 177 ПКУ об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.
   
   Пунктом 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема, витрати, до складу яких включається вартість палива й енергії, які можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об’єкта витрат.
   
   Таким чином, фізична особа - підприємець на загальній системі оподаткування має право включити до складу витрат вартість використаних пально-мастильних матеріалів після одержання доходу, який безпосередньо пов’язаний з понесеними витратами від здійснення підприємницької діяльності, на підставі документально підтверджених первинних документів, зокрема угод, актів виконаних робіт (наданих послуг), товарно-транспортних накладних, розрахункових документів, тощо.
   
   Підпунктом 177.4.4 п. 177.4 ст. 177 ПКУ визначено перелік витрат, безпосередньо пов’язаних з отриманням доходів фізичною особою - підприємцем від провадження господарської діяльності на загальній системі оподаткування, зокрема до них належать витрати на ремонт та експлуатацію майна, що використовується в господарській діяльності прямо пов’язаних з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг.
   
   Отже, фізична особа - підприємець, яка використовує у своїй господарській діяльності власне майно, яке прямо пов’язане з виробництвом товарів, виконанням робіт, наданням послуг, має право включати до витрат вартість ремонту (поліпшення) майна за наявності їх документального оформлення, підтвердження відповідних витрат та відображення їх в обліку.
   
   Відповідно до п. 177.6 ст. 177 ПКУ, у разі якщо фізична особа - підприємець отримує інші доходи, ніж від провадження підприємницької діяльності, у межах обраних ним видів такої діяльності, такі доходи оподатковуються за загальними правилами, встановленими ПКУ для платників податку - фізичних осіб.
   
   Якщо Ви здійснюєте діяльність з надання послуг по перевезенню вантажів з метою отримання доходу, то у реєстраційних даних фізичної особи - підприємця слід зазначити КВЕД 49.41 «Вантажний автомобільний транспорт».
   
   
   
   Перший заступник начальника ГУ ДФС у Вінницькій області О.Ф.Мартинюк

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям