Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору із доходів, нарахованих (виплачених) фізичним особам за орендовані земельні ділянки сільськогосподарського призначення (лист ДФС від 20.09.2017 р. № 2000/6/99-99-13-01-01-15/ІПК)

Щодо сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору із доходів, нарахованих (виплачених) фізичним особам за орендовані земельні ділянки сільськогосподарського призначення (лист ДФС від 20.09.2017 р. № 2000/6/99-99-13-01-01-15/ІПК)

ДЕРЖАВНА ФІСКАЛЬНА СЛУЖБА УКРАЇНИ

ІНДИВІДУАЛЬНА ПОДАТКОВА КОНСУЛЬТАЦІЯ

від 20.09.2017 р. № 2000/6/99-99-13-01-01-15/ІПК

Державна фіскальна служба України, керуючись ст. 52 Податкового кодексу України (далі - ПКУ), розглянула звернення ... від... б/н (вх. ГУ ДФС від ... N ...) та від ... б/н (вх. ГУ ДФС від... N ...), які надійшли від ГУ ДФС у Полтавській області листами від ... N ... (вх. ДФС N ... від...) та від ... N ... (вх. ДФС N ... від ...) щодо сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб та військового збору із доходів, нарахованих (виплачених) фізичним особам за орендовані земельні ділянки сільськогосподарського призначення і повідомляє таке.

Стаття 168 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) регулює порядок нарахування, утримання та сплати (перерахування) податку на доходи фізичних осіб до бюджету.

Нарахування, утримання та сплата (перерахування) військового збору до бюджету також здійснюється у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ (пп. 1.4 п. 161 підрозділу 10 розділу XX "Перехідні положення" ПКУ).

Згідно з п. 168.4 ст. 168 ПКУ податок, утриманий з доходів резидентів та нерезидентів, зараховується до бюджету відповідно до Бюджетного кодексу України (далі - БКУ).

Такий порядок застосовується всіма юридичними особами, у тому числі такими, що мають філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що розташовані на території іншої територіальної громади, ніж така юридична особа, а також відокремленими підрозділами, яким в установленому порядку надано повноваження щодо нарахування, утримання і сплати (перерахування) до бюджету податку (пп. 168.4.2 п. 168.4 ст. 168 ПКУ).

Відповідно до ст. 64 БКУ податок на доходи фізичних осіб, який сплачується (перераховується) податковим агентом - юридичною особою (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента - юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Водночас оскільки військовий збір згідно з п. 29.2 ст. 29 БКУ повного мірою належить до доходів загального фонду Державного бюджету України, то окремі норми п. 168.4 ст. 168 ПКУ для військового збору не можуть бути застосовані, у зв’язку з чим військовий збір сплачується (перераховується) до відповідного бюджету за місцем реєстрації податкового агента.

Враховуючи викладене, податковий агент, який здійснює нарахування (виплату) доходів у вигляді орендної плати за земельні ділянки сільськогосподарського призначення, сплачує (перераховує) податок на доходи фізичних осіб та військовий збір до відповідного бюджету за своїм місцезнаходженням (реєстрації) на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби.

Індивідуальна податкова консультація має індивідуальний характер і може використовуватися виключно платником податків, якому надано таку консультацію (п. 52.2 ст. 52 ПКУ).

Крім того, у зв’язку з тим, що листом від ... б/н (вх. ГУ ДФС від ... N ...) повідомлено про відкликання листів від ... б/н (вх. ГУ ДФС від... N ...) та від ... б/н (вх. ГУ ДФС від... N ...), то надана індивідуальна податкова консультація ГУ ДФС у Полтавській області від 12.05.2017 р. N 139/ІПК/10/16-31-13-01-23 вважається скасованою.

Водночас згідно з п. 53.1 п. 53 ПКУ не може бути притягнуто до відповідальності, включаючи фінансової (штрафні санкції та/або пеня), платника податків (податкового агента та/або його посадову особу), який діяв відповідно до індивідуальної податкової консультації, наданої йому у письмовій формі, а також узагальнюючої податкової консультації, за діяння, що містить ознаки податкового правопорушення, зокрема на підставі того, що у подальшому така податкова консультація була змінена або скасована.

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям