Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Некоторые вопросы налогообложения НДС

Некоторые вопросы налогообложения НДС

Печатная Форма: Некоторые вопросы налогообложения НДС

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 12.06.2001 р. N 7758/7/16-1217-21


   
   ДПАУ розглянула лист райдержадміністрації стосовно окремих питань оподаткування ПДВ і повідомляє таке.
   
   Як зазначено в листі, райдержадміністрацією в 1995 р. було безоплатно отримано аеродромні плити та інше майно розформованих військових частин. Рішенням сесії від 10.09.98 р. N 25 було засновано державне комунальне підприємство, якому було цим самим рішенням передано в управління зазначене майно як будівельний матеріал для використання його в будівництві автошляху в оздоровчій зоні. Будівництво цього автошляху проводиться ДКП. Після завершення будівництва та введення в експлуатацію новозбудовану дорогу буде безоплатно передано на баланс адміністрації автомобільних доріг в області.
   
   За терміном зазначені вище операції підпадають під дію двох законодавчих актів з питань оподаткування ПДВ.
   
   В період дії Декрету КМУ від 26.12.92 р. N 14-92 "Про податок на добавлену вартість" (з 06.01.93 р. до 01.10.97 р.) об'єктом оподаткування ПДВ вважалися обороти з реалізації товарів як власного виробництва, так і придбаних, а також обороти з безоплатної передачі або з частковою оплатою. При цьому у підприємств, які надавали посередницькі послуги, оподатковуваним оборотом була сума валового доходу, одержаного у вигляді різниці між цінами реалізації товарів і цінами, за якими проведено розрахунки з постачальниками, включаючи суми ПДВ. Отже, якщо при безоплатній передачі аеродромних плит і майна військових частин не було позитивної різниці від такої передачі, то за відсутності націнки (надбавки) не виникав і об'єкт для оподаткування ПДВ.
   
   Якщо в 1998 р. такі аеродромні плити і військове майно райадміністрацією було безоплатно передано ДКП і при цьому право власності залишилося за адміністрацією, а ДКП утримувало (утримує) його на відповідному позабалансовому рахунку, то у цьому випадку така передача не підпадає під поняття "продаж", визначення якого наведено в п. 1.4 ст. 1 Закону України від 03.04.97 р. N 168/97 "Про податок на додану вартість" (далі - Закон), і не є об'єктом для оподаткування ПДВ.
   
   Відповідно до пп. 3.1.1 ст. 3 Закону об'єктом для оподаткування ПДВ є операції з продажу товарів (робіт, послуг) на митній території України та інші операції. А тому операції з продажу (безоплатної передачі) будівельних робіт, що виконуються ДКП, підпадають під об'єкт оподаткування, податкові зобов'язання щодо яких виникають відповідно до п. 7.3 ст. 7 Закону, а право на податковий кредит з сум ПДВ, сплачених за придбаними ресурсами, вартість яких віднесено до складу кошторису автошляху, виникає на дату, встановлену п. 7.5 цієї статті Закону. Сума ПДВ, що підлягає сплаті до бюджету, визначається як різниця між податковими зобов'язаннями та податковим кредитом.
   
   Заступник Голови
   Г. Оперенко
   

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям