Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Об удержании налога с доходов физических лиц с заработной платы судей

Об удержании налога с доходов физических лиц с заработной платы судей



   

ДЕРЖАВНА ПОДАТКОВА АДМІНІМСТРАЦІЯ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 07.10.2008 р. №144117/5/17-0716
   
   Щодо утримання податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати суддів


   
   Державна податкова адміністрація України розглянула Ваш лист від 10.09.2008 №24-14/392 щодо утримання податку з доходів фізичних осіб із заробітної плати суддів та у межах компетенції податкової служби повідомляє.
   
   Статтею 67 Конституції України визначено, що кожен зобов'язаний сплачувати податки і збори в порядку і розмірах, встановлених законом.
   
   Принципи побудови системи оподаткування в Україні, податки і збори (обов'язкові платежі) до бюджетів та до державних цільових фондів, а також права, обов'язки і відповідальність платників визначає Закон України від 25.06.91 №1251-XII “Про систему оподаткування”.
   
   Відповідно до абзацу третього статті 1 цього Закону, ставки, механізм справляння податків і зборів (обов'язкових платежів), і пільги щодо оподаткування не можуть встановлюватися або змінюватися іншими законами України, крім законів про оподаткування.
   
   Підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 Закону України від 22.05.2003 № 889-ІV “Про податок з доходів фізичних осіб” (далі – Закон №889) визначено, що об’єктом оподаткування податком з доходів фізичних осіб є загальний місячний оподатковуваний дохід, відповідно до підпункту 4.2.1 пункту 4.2 статті 4 цього Закону до складу якого включаються доходи у вигляді заробітної плати, інші виплати та винагороди, нараховані (виплачені) платнику податку відповідно до умов трудового або цивільно-правового договору.
   
   Згідно визначених у підпунктах 1.1 та 1.3 «д» статті 1 Закону №889 термінів, заробітною платою вважаються доходи, нараховані (виплачені, надані) внаслідок здійснення платником податку трудової діяльності на території України, від працедавця, незалежно від того, чи є такий працедавець резидентом або нерезидентом, а також, інші заохочувальні та компенсаційні виплати або інші виплати та винагороди, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму.
   
   Також, у пункті 4.3 статті 4 Закону №889 наведено вичерпний перелік доходів, які не включаються до складу загального місячного або річного оподатковуваного доходу, у якому пільг з оподаткування податком з доходів фізичних осіб сум заробітної плати суддів не міститься.
   
   Разом з тим повідомляємо, згідно пункту 22.2 статті 22 Закону №889, у разі, якщо норми інших законів чи інших законодавчих актів, що містять правила оподаткування доходів (прибутків) фізичних осіб, суперечать нормам цього Закону, пріоритет мають норми цього Закону.
   
   Заступник Голови
   С.І. Лекарь

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям