Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О налогообложении НДФЛ пособия по временной потере трудоспособности, полученной плательщиком единого налога

О налогообложении НДФЛ пособия по временной потере трудоспособности, полученной плательщиком единого налога



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 05.12.2013 р. N 6366/І/99-99-17-02-02-15
   
   Щодо оподаткування ПДФО допомоги на випадок тимчасової втрати працездатності, отриманої платником єдиного податку

   
   Міністерством доходів і зборів України розглянуто лист <…> щодо оподаткування коштів, які виплачуються фізичній особі - платнику єдиного податку другої групи, з Фонду соціального страхування на випадок тимчасової втрати працездатності за період перебування на лікарняному, і повідомляється.
   
   Відповідно до пп. 4 п. 292.11 ст. 292 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року N 2755-VI із змінами та доповненнями (далі - ПКУ), до складу доходу платника єдиного податку, визначеного ст. 292 ПКУ, не включаються суми коштів цільового призначення, що надійшли від Пенсійного фонду та інших фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування, з бюджетів або державних цільових фондів, у тому числі в межах державних або місцевих програм.
   
   Згідно із ч. 3 ст. 4 Закону України від 18 січня 2001 року N 2240-III "Про загальнообов'язкове державне соціальне страхування у зв'язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" (далі - Закон N 2240) особи, які застраховані на добровільних засадах у Фонді соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, та фізичні особи (підприємці, що сплачують єдиний податок (крім осіб, які знаходились у страхових випадках, передбачених цим Законом, або у відпустці для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку), мають право на матеріальне забезпечення та соціальні послуги за цим Законом за умови сплати страхових внесків (встановленого розміру єдиного податку) не менше повних шести календарних місяців протягом останніх дванадцяти календарних місяців перед настанням страхового випадку.
   
   Допомога по тимчасовій непрацездатності надається застрахованій особі у формі матеріального забезпечення, яке повністю або частково компенсує втрату заробітної плати (доходу), у разі настання в неї одного зі страхових випадків, зокрема, тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов'язаної з нещасним випадком на виробництві (п. 1 ч. 1 ст. 35 Закону N 2240).
   
   Враховуючи те, що допомога по тимчасовій непрацездатності повністю або частково компенсує втрату доходу, то сума отриманої допомоги не є виручкою від реалізації товарів (робіт, послуг) фізичної особи - підприємця та, відповідно, не є об'єктом оподаткування єдиним податком, а отже оподатковується податком на доходи фізичних осіб на загальних підставах, тобто за ставками, визначеними п. 167.1 ст. 167 ПКУ.
   
   Відповідно до пп. 168.1.3 п. 168.3 ст. 168 ПКУ, якщо окремі види оподатковуваних доходів (прибутків) не підлягають оподаткуванню під час їх нарахування чи виплати, але не є звільненими від оподаткування, платник податку зобов'язаний самостійно включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та до 1 травня року, що настає за звітним, подати податкову декларацію про майновий стан і доходи.
   
   
   Заступник Міністра
   
А. П. Ігнатов

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям