Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении льгот по обложению НДС предприятиями и организациями, основанными общественными организациями инвалидов

О применении льгот по обложению НДС предприятиями и организациями, основанными общественными организациями инвалидов



   
МІНІСТЕРСТВО ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 24.03.2014 р. N 12059/5/99-99-19-03-02-16
   
   Про застосування пільг з обкладення ПДВ підприємствами і організаціями, заснованими громадськими організаціями інвалідів
   
   Міністерство доходів і зборів України розглянуло лист Міністерства соціальної політики України від 26.05.2014 р. N 5264/0/14-14/19 щодо питань державної підтримки підприємств та організацій, які засновані громадськими організаціями інвалідів, шляхом надання їм права на застосування пільг з оподаткування та повідомляє.
   
   Податковим кодексом України (далі - Кодекс) передбачено ряд пільг, які спрямовані на підтримку підприємств та організацій, заснованих громадськими організаціями інвалідів.
   
   Так, відповідно до пункту 197.6 статті 197 розділу V Кодексу звільняються від оподаткування податком на додану вартість операції з постачання товарів (крім підакцизних товарів) та послуг (крім послуг, що надаються під час проведення лотерей і розважальних ігор та послуг з постачання товарів, отриманих у межах договорів комісії (консигнації), поруки, доручення, довірчого управління, інших цивільно-правових договорів, що уповноважують такого платника податку здійснювати постачання товарів від імені та за дорученням іншої особи без передачі права власності на такі товари), що безпосередньо виготовляються підприємствами та організаціями, які засновані громадськими організаціями інвалідів, де кількість інвалідів, які мають у таких організаціях основне місце роботи, становить протягом попереднього звітного періоду не менш як 50 відсотків середньооблікової кількості штатних працівників, і за умови, що фонд оплати праці таких інвалідів становить протягом звітного періоду не менш як 25 відсотків суми загальних витрат з оплати праці, що належать до складу витрат згідно з правилами оподаткування податком на прибуток підприємств.
   
   Безпосереднім вважається виготовлення товарів/послуг, у результаті якого сума витрат з переробки (обробка, інші види перетворення) сировини, комплектувальних виробів, складових частин, інших покупних товарів/послуг, які використовуються при виготовленні таких товарів/послуг, становить не менш як 8 відсотків ціни постачання таких виготовлених товарів/послуг.
   
   Зазначені підприємства та організації громадських організацій інвалідів мають право застосовувати зазначену пільгу за наявності реєстрації у відповідному контролюючому органі, яка здійснюється на підставі відповідної заяви платника податку про бажання отримати таку пільгу і рішення уповноваженого органу відповідно до Закону України "Про основи соціальної захищеності інвалідів в Україні".
   
   Крім цього, тимчасово, до 1 січня 2015 року, пунктом 8 підрозділу 2 розділу XX Перехідних положень Кодексу передбачено оподаткування таких операцій за нульовою ставкою податку.
   
   Підприємства та організації, які засновані громадськими організаціями інвалідів, до операцій з постачання товарів/послуг, визначених Кодексом, можуть на власний розсуд обрати один із пільгових режимів оподаткування податком на додану вартість.
   
   Разом з цим повідомляємо, що Порядок надання дозволу на право користування пільгами з оподаткування для підприємств та організацій громадських організацій інвалідів затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 8 серпня 2007 року N 1010 (далі - Порядок).
   
   Відповідно до пункту 1 Порядку дозвіл на право користування пільгами з оподаткування підприємствам громадських об'єднань інвалідів видається Міністерством соціальної політики України або обласними. Київською та Севастопольською міськими держадміністраціями, Міністерством соціальної політики Автономної Республіки Крим.
   
   Перший заступник Міністра
   
І. Білоус

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям