Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • О применении налоговой льготы

О применении налоговой льготы



   

ГОЛОВНЕ УПРАВЛІННЯ МІНІСТЕРСТВА ДОХОДІВ І ЗБОРІВ УКРАЇНИ У ПОЛТАВСЬКІЙ ОБЛАСТІ
   
   ЛИСТ
   
   від 02.10.2013 № 1063/10/16-31-17-01-34
   
   Щодо застосування податкової пільги


   
   <…>
   
   Відповідно до п.164.6 ст.164 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами та доповненнями (далі Кодекс), під час нарахування доходів у формі заробітної плати база оподаткування визначається як нарахована заробітна плата, зменшена на суму єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, страхових внесків до Накопичувального фонду, а у випадках, передбачених законом, - обов’язкових страхових внесків до недержавного пенсійного фонду, які відповідно до закону сплачуються за рахунок заробітної плати працівника, а також на суму податкової соціальної пільги за її наявності.
   
   Згідно з пп.169.2.1 п.169.2 ст. 169 Кодексу податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).
   
   Загальний місячний оподатковуваний дохід складається із суми оподатковуваних доходів, нарахованих (виплачених, наданих) протягом такого звітного податкового місяця.
   
   Податкова соціальна пільга починає застосовуватися до нарахованих доходів у вигляді заробітної плати з дня отримання роботодавцем заяви платника податку про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги та документів, що підтверджують таке право. Роботодавець відображає у податковій звітності всі випадки застосування або незастосування податкової соціальної пільги згідно з отриманими від платників податку заявами про застосування пільги, а також заявами про відмову від такої пільги (пп.169.2.2 п.69.2 ст.169 Кодексу).
   
   Тобто, податкова соціальна пільга застосовується до місячного доходу, незалежно від дня подання в даному місяці заяви працівником.
   
   Податкова соціальна пільга застосовується до доходу, нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця як заробітна плата (інші прирівняні до неї відповідно до законодавства виплати, компенсації та винагороди), якщо його розмір не перевищує суми, що дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 та округленого до найближчих 10 гривень. (пп.168.4.1 п.168.4 ст.168 Кодексу).
   
   Відповідно до пп.51.1 ст. 51 Кодексу податковий агент зобов’язаний подавати у строки, встановлені Кодексом для податкового кварталу податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків, а також сум нарахованого та утриманого з них податку органу державної податкової служби за місцем свого обліку.
   
   Згідно з п.119.2 ст.119 Кодексу неподання, подання з порушенням встановлених строків, подання не у повному обсязі, з недостовірними відомостями або з помилками податкової звітності про суми доходів нарахованих (сплачених) на користь платника податків, суми утриманого з них податку – тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 510 гривень.
   
   Ті самі дії, вчинені платником податків, до якого протягом року було застосовано штраф за таке саме порушення , - тягнуть за собою накладення штрафу у розмірі 1020 гривень.
   
   Одночасно із застосуванням фінансових санкцій за вищевказані порушення передбачено застосування адміністративної відповідальності відповідно до ст. 163 прим. 4 Кодексу про адміністративні правопорушення.
   
   Враховуючи вищевикладене, податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати.
   
   Заступник начальника
Л.О.Голуб

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям