Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Щодо повторного застосування заходу впливу у вигляді зупинення операцій із бюджетними коштами (Лист МФУ від 24.04.2017 р. N 04310-09-10/11126)

Щодо повторного застосування заходу впливу у вигляді зупинення операцій із бюджетними коштами (Лист МФУ від 24.04.2017 р. N 04310-09-10/11126)

МІНІСТЕРСТВО ФІНАНСІВ УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 24.04.2017 р. N 04310-09-10/11126

Щодо повторного застосування заходу впливу у вигляді зупинення операцій із бюджетними коштами

Міністерство фінансів України розглянуло лист Державної казначейської служби України від 30.03.2017 р. N 16-05/327-5279 щодо надання роз'яснення стосовно повторного застосування заходу впливу у вигляді зупинення операцій з бюджетними коштами та повідомляє.

Відносини, які виникають у процесі складання, розгляду, затвердження, виконання бюджетів, звітування про їх виконання та контролю за дотриманням бюджетного законодавства і питання відповідальності за порушення бюджетного законодавства регулюються Бюджетним кодексом України (далі - Кодекс).

Положеннями глави 18 Кодексу визначено поняття та види порушень бюджетного законодавства, порядок застосування заходів впливу за вчинені порушення, а також органи, уповноважені на прийняття рішення про застосування заходів впливу. Зокрема, відповідно до пункту 22 частини першої статті 116 Кодексу одним із порушень бюджетного законодавства є порушення вимог Кодексу при здійсненні попередньої оплати за товари, роботи та послуги за рахунок бюджетних коштів, а також порушення порядку і термінів здійснення такої оплати.

Пунктами 2 та 3 частини першої статті 117 Кодексу за вищезазначене порушення бюджетного законодавства передбачено застосування зупинення операцій з бюджетними коштами (стаття 120 Кодексу, Порядок зупинення операцій з бюджетними коштами, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 19.01.2011 р. N 21) або призупинення бюджетних асигнувань (Порядок призупинення бюджетних асигнувань, затверджений наказом Мінфіну від 15.05.2002 р. N 319).

Частиною другою статті 118 Кодексу визначено, що рішення про застосування вказаних заходів впливу за порушення бюджетного законодавства приймається уповноваженими органами, зокрема органами Казначейства України, у межах встановлених їм повноважень на підставі протоколу про порушення бюджетного законодавства або акта ревізії та доданих до них матеріалів.

Відповідно до пункту 3 Порядку зупинення операцій з бюджетними коштами, зупинення операцій з бюджетними коштами полягає у зупиненні будь-яких операцій із здійснення платежів з рахунків розпорядників та/або одержувачів бюджетних коштів, за винятком: сплати податків, зборів (обов'язкових платежів) і єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; виконання рішень органів, яким відповідно до закону надано право стягнення коштів; здійснення захищених видатків.

При цьому згідно з пунктом 14 зазначеного Порядку відновлення операцій з бюджетними коштами не позбавляє уповноважені органи права повторного застосування такого заходу впливу за порушення вимог бюджетного законодавства, як зупинення операцій з бюджетними коштами, до тих же розпорядників та/або одержувачів у разі неусунення або вчинення зазначених порушень у подальшому.

З огляду на зазначене при прийнятті органами Казначейства рішення про застосування заходів впливу за порушення бюджетного законодавства слід керуватися нормами діючого законодавства.

Перший заступник
Міністра фінансів України

О. Маркарова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям