Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно учета премии к Новому году при исчислении средней заработной платы во всех случаях ее сохранения

Относительно учета премии к Новому году при исчислении средней заработной платы во всех случаях ее сохранения



   
МІНІСТЕРСТВО СОЦІАЛЬНОЇ ПОЛІТИКИ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 03.03.2014 р. N 237/13/84-14
   
   Про розгляд звернення

   Міністерство соціальної політики розглянуло лист щодо врахування премії до Нового року при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження та повідомляє.
   
   Обчислення середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, крім загальнообов'язкового державного соціального страхування, провадиться згідно з нормами Порядку обчислення середньої заробітної плати, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 08.02.95 р. N 100 (далі - Порядок N 100).
   
   При обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження включаються: основна заробітна плата; доплати і надбавки; премії, які не мають разового характеру; винагорода за підсумками річної роботи та вислугу років, індексація тощо.
   
   Відповідно до п. 3 Порядку N 100 до виплат, які включаються при обчисленні середньої заробітної плати у всіх випадках її збереження, передбачених Порядком, відносяться премії, які мають постійний характер. Тобто, які виплачуються не один раз на рік, а наприклад: щомісячно, щоквартально, раз в півріччя (два рази на рік).
   
   Одноразові виплати, в т. ч. премії до святкових дат, згідно з п. 4 Порядку N 100 при обчисленні середньої заробітної плати не включаються.
   
   Що стосується обчислення середньої заробітної плати для забезпечення допомогою по тимчасовій непрацездатності та по вагітності та пологах, то відповідно до статті 53 Закону "Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням" при нарахуванні середньої заробітної плати враховуються всі види заробітної плати в межах граничної суми місячної заробітної плати, на яку нараховуються страхові внески на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності та витратами, зумовленими похованням.
   
   Порядок обчислення середньої заробітної плати для надання допомоги по тимчасовій непрацездатності, вагітності та пологах визначається Кабінетом Міністрів України. Таким порядком є Порядок обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов'язковим державним соціальним страхуванням, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.2001 р. N 1266 (далі - Порядок N 1266).
   
   Відповідно до п. 9 Порядку N 1266 до середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) включається заробітна плата (дохід, грошове забезпечення) у межах максимальної величини (граничної суми) заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) та оподатковуваного доходу (прибутку), з яких сплачуються страхові внески до фондів загальнообов'язкового державного соціального страхування.
   
   У разі коли застрахована особа частину місяця в розрахунковому періоді не працювала з поважних причин (тимчасова непрацездатність, відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, відпустка по догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку та шестирічного віку за медичним висновком), для обчислення середньої заробітної плати заохочувальні та компенсаційні виплати, що мають разовий характер, та виплати, що не передбачені актами законодавства або що провадяться понад встановлені зазначеними актами норми, в такому місяці враховуються пропорційно відпрацьованому часу.
   
   Директор Департаменту
   заробітної плати та умов праці
   
О. Товстенко

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям