Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Относительно перемещения бюджетных учреждений на подконтрольную Украине территорию

Относительно перемещения бюджетных учреждений на подконтрольную Украине территорию



   
МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 26.10.2015 р. N 24557, N 25906-0-33-15/19.1

   Міністерство юстиції України розглянуло листи [...] та повідомляє.
   
   Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 07.11.2014 р. N 595 "Деякі питання фінансування бюджетних установ, здійснення соціальних виплат населенню та надання фінансової підтримки окремим підприємствам і організаціям Донецької та Луганської областей" міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади необхідно було до 01.12.2014 р. забезпечити переміщення бюджетних установ у населені пункти, на території яких органи державної влади здійснюють свої повноваження в повному обсязі.
   
   На виконання наведеної постанови та наказів Міністерства юстиції України від 25.11.2014 р. N 247/7 "Про переміщення органів та установ юстиції Донецької області", від 25.11.2014 р. N 246/7 "Про переміщення органів та установ юстиції Луганської області" відділи державної реєстрації актів цивільного стану Донецької та Луганської областей, що знаходилися на тимчасово неконтрольованій території, переміщено на підконтрольну Україні територію. На сьогоднішній день переміщені відділи не приступили до виконання своїх обов'язків.
   
   Згідно з п. 3 наказу Міністерства юстиції України від 17.06.2014 р. N 953/5 "Про невідкладні заходи щодо захисту прав громадян на території проведення антитерористичної операції", зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 17.06.2014 р. за N 640/25417 (зі змінами), тимчасово призупинено проведення державної реєстрації актів цивільного стану, внесення змін до актових записів цивільного стану, їх поновлення та анулювання, повторну видачу свідоцтв про державну реєстрацію актів цивільного стану та видачу витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян відділами державної реєстрації актів цивільного стану, які знаходяться на території Луганської області (Антрацитівського, Краснодонського, Лутугинського, Перевальського, Слов'яносербського, Свердловського районів, міст Алчевськ, Антрацит, Брянка, Кіровськ, Красний Луч, Краснодон, Луганськ, Первомайськ, Ровеньки, Свердловськ, Стаханов) та Донецької області (Амвросіївського, Новоазовського, Старобешівського, Тельманівського, Шахтарського, Ясинуватського районів, міст Горлівка, Докучаєвськ, Донецьк, Жданівка, Кіровське, Макіївка, Єнакієве, Сніжне, Харцизьк, Ясинувата, Торез, Шахтарськ, Дебальцеве, Світлодарськ).
   
   Проведення зазначених дій здійснюється будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами вказаної території.
   
   Водночас слід відмітити, що відповідно до ч. 2 ст. 3 Закону України "Про державну реєстрацію актів цивільного стану" (далі - Закон) державна реєстрація актів цивільного стану проводиться органами державної реєстрації актів цивільного стану відповідно до цього Закону, Цивільного та Сімейного кодексів України та інших актів законодавства.
   
   Так, державна реєстрація смерті проводиться органом державної реєстрації актів цивільного стану на підставі документа встановленої форми про смерть, виданого закладом охорони здоров'я або судово-медичною установою, чи рішення суду про встановлення факту смерті особи в певний час або про оголошення її померлою (ч. 1 ст. 17 Закону).
   
   Наказом Міністерства охорони здоров'я України від 08.08.2006 р. N 545 "Про впорядкування ведення медичної документації, яка засвідчує випадки народження і смерті", зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 25.10.2006 р. за N 1150/13024, затверджено форми первинної облікової документації, зокрема лікарського свідоцтва про смерть (форма N 106/о) та фельдшерської довідки про смерть (форма N 106-1/о).
   
   Враховуючи викладене, державна реєстрація смерті осіб, які померли на тимчасово неконтрольованій території України, може бути проведена будь-яким відділом державної реєстрації актів цивільного стану, що знаходиться за межами цієї території, за умови надання документів, передбачених вищенаведеним законодавством.
   
   Водночас інформуємо, що з метою спрощення судового процесу розгляду заяв громадян, які проживають на тимчасово окупованій території України та не мають належних медичних документів, передбачених законодавством України, Міністерством юстиції України розроблено проект Закону України "Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України щодо встановлення факту народження або смерті на тимчасово окупованій території України", який внесено урядом до Верховної Ради України (зареєстрований 22.09.2015 р. за N 3171).
   
   Вказаним законопроектом передбачено, зокрема, подання заяв про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України до будь-якого суду за межами такої території незалежно від місця проживання заявника, скорочені строки розгляду цієї категорії справ (протягом 24 годин з дня надходження відповідної заяви до суду), видачу заявнику копії судового рішення невідкладно у разі, якщо він був присутній під час оголошення рішення, а також негайне виконання рішення суду у справах про встановлення факту смерті особи на тимчасово окупованій території України.
   
    Перший заступник Міністра
   
Н. Севостьянова

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям