Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про особливості проведення операцій на підставі індивідуальних ліцензій в електронній формі, що видаються НБУ фізособами (Лист Лист НБУ від 13.07.17 р. № 40-0005/48633)

Про особливості проведення операцій на підставі індивідуальних ліцензій в електронній формі, що видаються НБУ фізособами (Лист Лист НБУ від 13.07.17 р. № 40-0005/48633)

НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ

ЛИСТ

від 13.07.2017 р. N 40-0005/48633

Департамент відкритих ринків

Банкам України, Асоціації українських банків, Асоціації "Незалежна асоціація банків України"

 

Про особливості проведення операцій на підставі індивідуальних ліцензій в електронній формі, що видаються НБУ фізособам

Національний банк України повідомляє про особливості застосування окремих вимог Положення про функціонування автоматизованої інформаційної системи Національного банку України "Реєстр індивідуальних ліцензій на здійснення фізичними особами валютних операцій"1 (далі - Положення N 54) та проведення операцій на підставі індивідуальних ліцензій в електронній формі, що видаються Національним банком України фізичним особами згідно з Положенням N 54 (далі - е-ліцензії).

____________
1 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 15.06.2017 N 54.

1. Щодо форми заяви до Національного банку України про видачу е-ліцензії

Відповідно до підпункту 1 пункту 6 розділу II Положення N 54 фізична особа (заявник) для одержання е-ліцензії має звернутися в уповноважений банк, в якому вона (він) має відкритий власний рахунок, та подати, зокрема, заяву до Національного банку про видачу е-ліцензії.

Згідно з пунктом 7 розділу II Положення N 54 оригінали документів, зазначені у пункті 6 розділу II цього Положення, можуть подаватися до уповноваженого банку як паперові документи та/або у вигляді електронних документів.

Заява до Національного банку України про видачу е-ліцензії у вигляді електронного документа повинна бути підписана фізичною особою (заявником) електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

Тобто заява до Національного банку України про видачу е-ліцензії може подаватися до уповноваженого банку або у вигляді паперового документа, що засвідчується підписом фізичної особи (заявника), або у вигляді електронного документа, що має бути підписаний фізичною особою (заявником) електронним цифровим підписом, прирівняним до власноручного підпису відповідно до Закону України "Про електронний цифровий підпис".

2. Щодо особливостей оформлення фізичною особою заяви про купівлю іноземної валюти на підставі е-ліцензії та відповідного платіжного доручення в іноземній валюті

Відповідно до пункту 4 глави 4 розділу II Положення про порядок та умови торгівлі іноземною валютою2 (далі - Положення N 281) власник індивідуальної ліцензії (дозволу) Національного банку України на здійснення валютної операції має право купувати іноземну валюту за гривні та/або обмінювати іноземну валюту з метою виконання зобов'язань за цією операцією на підставі індивідуальної ліцензії та документів, передбачених умовами видачі цієї ліцензії, крім випадків, якщо нормативно-правовим актом Національного банку України, відповідно до якого видана ця ліцензія, таку купівлю (обмін) заборонено.

____________
2 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 10.08.2005 N 281 (зі змінами).

Положення N 54, яке регулює видачу е-ліцензій, такої заборони не містить. Отже е-ліцензія може бути підставою для купівлі іноземної валюти.

Порядок оформлення та подання клієнтами до уповноважених банків заяв про купівлю іноземної валюти визначено розділом IV Положення N 281.

Перелік обов'язкових реквізитів, які повинна мати заява про купівлю іноземної валюти, визначений пунктом 3 глави 1 розділу IV Положення N 281. До цих реквізитів належить, зокрема, підстава для купівлі іноземної валюти - посилання на документи, які відповідно до нормативно-правових актів Національного банку з питань торгівлі іноземною валютою є підставою для купівлі іноземної валюти на міжбанківському валютному ринку України.

Враховуючи антикризові вимоги, визначені підпунктом 11 пункту 6 постанови Правління Національного банку України від 13.12.2016 N 410 "Про врегулювання ситуації на грошово-кредитному та валютному ринках України", а також обмежений строк дії е-ліцензії, допускається за можливе в полі цього реквізиту заяви про купівлю іноземної валюти наводити значення - "індивідуальна ліцензія Національного банку України в електронній формі", "е-ліцензія Національного банку України" або інше аналогічне значення. Тобто дозволяється подавати до уповноваженого банку заяву на купівлю іноземної валюти без зазначення в ній конкретного номера е-ліцензії та дати її видачі.

Аналогічним чином можуть бути застосовані відповідні норми Положення про порядок виконання банками документів на переказ, примусове списання і арешт коштів в іноземних валютах та банківських металів3 в частині оформлення реквізиту "Призначення платежу" платіжного доручення в іноземній валюті, що подається фізичною особою для проведення операцій на підставі е-ліцензії.

____________
3 Затверджене постановою Правління Національного банку України від 28 липня 2008 р N 216 (зі змінами).

Окремо зазначаємо, що у випадку наявності в уповноважених банків та/або їх клієнтів додаткових питань щодо застосування норм Положення N 54 або пропозицій щодо удосконалення (спрощення) його норм пропонуємо надсилати їх без зволікань до Національного банку України для їх подальшого опрацювання, систематизації та оперативного прийняття належних рішень (роз'яснень, змін тощо).

 Директор Департаменту відкритих ринків
Національного банку України

С. В. Пономаренко

 

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям