Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Про загрязненные банкноты гривны

Про загрязненные банкноты гривны



   
НАЦІОНАЛЬНИЙ БАНК УКРАЇНИ
   
   ЛИСТ
   
   від 09.10.2014 р. N 45-120/58268

   Генеральний департамент регулювання грошового обігу
   
Територіальним управлінням Національного банку України (крім Головного управління НБУ в АР Крим,
управлінь Національного банку України в Донецькій та Луганській областях)
   Центральному сховищу
   Банкам України та їх філіям

   
Про забруднені банкноти гривні

   З метою недопущення обміну фізичним та юридичним особам (крім банків) банкнот гривень, пошкоджених спеціальною фарбою або в інший спосіб, що забезпечило втрату їх платіжних ознак (постанова Правління Національного банку України від 22 липня 2014 року N 435 "Про затвердження Інструкції щодо організації роботи банківської системи в надзвичайному режимі" (далі - Інструкція), повідомляємо про таке.
   
   У разі звернення фізичної чи юридичної особи щодо обміну банкнот гривень, які мають пошкодження у вигляді загального або локального (плями) забруднення різного кольору (уключаючи видимого в ультрафіолетових променях), банки мають вилучати їх, як сумнівні, та передавати до територіальних управлінь Національного банку України для проведення досліджень.
   
   При встановленні, що банкноти пошкоджені спеціальною фарбою або в інший спосіб відповідно до Інструкції, установа Національного банку України, яка провела дослідження, надсилає повідомлення про вилучення таких банкнот до правоохоронних органів за місцем їх вилучення або прийняття для дослідження.
   
   Зазначені банкноти зберігаються в територіальних управліннях Національного банку України до їх передавання правоохоронним органам для проведення відповідних розслідувань щодо незаконного їх заволодіння.
   
   Банкноти, що пошкоджені спеціальною фарбою або в інший спосіб, акт про дослідження, інші документи щодо їх вилучення та пошкодження передаються уповноваженим працівникам правоохоронних органів у порядку, встановленому для підроблених (неплатіжних, навмисно пошкоджених з метою вчинення кримінального правопорушення) банкнот національної валюти.
   
   Обмін банкнот, пошкоджених спеціальною фарбою або в інший спосіб, фізичним та юридичним особам не здійснюється.
   
   Організація роботи територіальних управлінь та Центрального сховища Національного банку України з пошкодженими банкнотами гривні та їх обмін банкам України наведені у листі Національного банку України від 18 серпня 2014 року N 11-213/45312.
   
   Заступник директора
   Генерального департаменту
   регулювання грошового обігу
   Національного банку України
   
В. П. Зайвенко

Теги
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям