Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


  • Як обкладаються податком доходи, отримані громадянином резидентом від продажу акцій юридичній особі?

Як обкладаються податком доходи, отримані громадянином резидентом від продажу акцій юридичній особі?


Відповідно до пп. 9.6.1 п. 9.6 ст. 9 Закону України від 22.05.2003 № 889-IV “Про податок з доходів фізичних осіб” (зі змінами і доповненнями) облік фінансових результатів від здійснення платником податку операцій з цінними паперами і корпоративними правами у вигляді інвестиційного прибутку, ведеться платником податку самостійно, окремо від інших доходів і витрат.
Інвестиційний прибуток розраховується як позитивна різниця між доходом, отриманим платником податку від продажу окремого інвестиційного активу, та його вартістю, що розраховується виходячи з суми витрат, понесених у зв'язку з придбанням такого активу, з урахуванням норм пп. 9.6.4 цього п..
Інвестиційний актив, подарований платникові податку або успадкований платником податку, вважається придбаним за нульовою вартістю.
Позитивне значення загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами за результатами звітного року включається до складу загального річного оподатковуваного доходу платника податку, що підлягає декларуванню за результатами звітного податкового року у встановленому законом порядку. При цьому в розрахунок загального фінансового результату операцій з інвестиційними активами платник податку не включає дохід, отриманий протягом звітного податкового року від продажу інвестиційних активів, якщо сума такого доходу не перевищує суми місячного прожиткового мінімуму для працездатної особи, установленого на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4, і округленого до найближчих 10 грн. З 1 січня 2008 року ця сума дорівнює 890 грн. (633 грн. х 1,4).
Отже, у джерела виплати податок з доходів, отриманих платником податку від здійснення операцій з інвестиційними активами не утримується.
Однак, у випадку здійснення платником податку операцій з інвестиційними активами з використанням послуг професійного торговця цінними паперами він має право укласти договір з таким торговцем про виконання ним функцій податкового агента, тобто функцій по утриманню у джерела виплати зазначених доходів податку з доходів фізичних осіб (пп.9.6.9 п. 9.6 ст. 9 зазначеного Закону).

Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям