Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.09.20
2474 8

Щодо плати за землю ТОВ – платником єдиного податку (ІПК від ДПС України)

Сомневающийся Sкептиk Бухгалтер для ФОПов

Товариство перебуває на третій групі спрощеної системи оподаткування, є власником нежитлового приміщення (магазин) у багатоквартирному будинку, обслуговування якого здійснює комунальне підприємство «Керуюча компанія з обслуговування житлового фонду Голосіївського району м. Києва». Видом діяльності Товариства є надання в оренду й експлуатацію власного нерухомого майна. 

Товариство запитує про наявність у нього обов’язку із справляння Плати за земельну ділянку, щодо якої не оформлено відповідне право та на якій розташовані об’єкти нерухомості, що надаються Товариством в оренду.

 

Законом України від 16 січня 2020 року № 466-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» внесено зміни, зокрема, до п.п. 4 п. 297.1 ст. 297 Кодексу, згідно з якими з 01 липня поточного року платники єдиного податку звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на майно в частині земельного податку за земельні ділянки, що використовуються платниками єдиного податку першої – третьої груп для провадження господарської діяльності (крім діяльності з надання земельних ділянок та/або нерухомого майна, що знаходиться на таких земельних ділянках, в оренду (найм, позичку).

Позиція контролюючих органів щодо виникнення податкових зобов’язань з Податку за земельну ділянку під багатоквартирним будинком викладена в узагальнюючій податковій консультації, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 06.07.2018 № 602 «Про затвердження узагальнюючих податкових консультацій з деяких питань оподаткування платою за землю».

Що стосується особи, яка володіє нерухомим майном у багатоквартирному будинку, то права на земельну ділянку під багатоквартирним будинком та прибудинкову територію виникають у всіх співвласників (власників житлових та нежитлових приміщень у багатоквартирному будинку) з моменту державної реєстрації таких прав на земельну ділянку під цим багатоквартирним будинком та відповідну прибудинкову територію у Державному земельному кадастрі у порядку, визначеному законом. Тому, безпосереднім платником земельного податку в цьому випадку буде виступати особа, щодо якої здійснено державну реєстрацію прав на земельну ділянку під багатоквартирним будинком з урахуванням прибудинкової території (установа або організація, яка здійснює управління багатоквартирним будинком державної або комунальної власності; об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, яке є суб’єктом реєстрації відповідно до рішення співвласників), з моменту такої реєстрації прав особи на земельну ділянку.

З огляду на вказане Товариство, яке володіє нерухомим майном у багатоквартирному будинку, реалізує свої зобов’язання через установу або організацію, яка здійснює управління таким, в частині дотримання принципу платного використання землі, не є платником Плати [за землю].

 

ІПК № 3923/ІПК/99-00-04-03-03-06 від 18.09.2020р.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Надежда
24.09.20 10:04

Спасибо, понятно.
Вам бы писать ответы для Тернопольской ГНС и ЗИР.

Ответить
  • Лека
24.09.20 10:27

Спасибо! А если у ФОП такая же история? Тоже не плательщик?

Ответить
  • Прохожий
24.09.20 10:28

Так вот что есть блог! Выложить письмо ГНС не добавив к нему ни слова - и ты уже блогер.  

Ответить
  • Сомневающийся Sкептиk
24.09.20 11:52

Прохожий, спасибо за иронию! Действительно, выложил без комментариев: сам написал подобный запрос по поводу ФОПа (но чуть более обширный), искал ответ, но его ещё нет. Когда получу ответ на свой запрос (если получу) – смогу выложить с комментариями 

Ответить
  • Прохожий
24.09.20 11:56

Сомневающийся Sкептиk, вот это будет действительно интересно. Особенно с учетом того, что на местах и ФОПам, и неФОПам (т.е. обычным физикам)-собственникам нежилых помещений в многоэтажках из года в год все равно рассылают НУРы на оплату земельного налога.

Ответить
  • Алла
24.09.20 10:34

Согласна, эту информацию предоставить в налоговую, они этого не понимают

Ответить
  • Прохожий
24.09.20 10:39

Как же не понимают, если это сами налоговики и пишут?!

Ответить
  • Алла
24.09.20 11:57

Добрый день.На чье имя писали, куда отправляли, какие документы прилагали к письму.Думаю многих это интересует.Ждем.Спасибо.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям