Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


01.09.21
6630 2

Як ефективно розблокувати накладну? (ч.2)

Ірина Нараєвська Адвокат з податкового права, партнер АО "Клочков та партнери", громадський діяч

Причини блокування накладних різні, отже, різні дії для їх розблокування. Що таке ризиковість платника, Таблиця даних платника, підготовка пояснення, скарги та звернення до суду розглянемо в статті.

І далі розбираємося з темою розблокування податкових накладних. Минулого разу розглянули причини блокування накладних та ризиковість платника. Сьогодні розберемося з підготовкою повідомлення та скарги.

Що таке блокування за «ризиковістю операції»?

Зупинка реєстрації за «ризиковістю операції» означає, що операція виглядає сумнівною для податкової. Компанія має довести зворотне.

У Постанові Кабміну № 1165 є шість Критеріїв ризиковості здійснення операції. За п. 2–6 можна відразу подавати документи на розблокування (повідомлення, скарга), а за п.1 необхідно варто подати Таблицю даних платника.

Підготовка повідомлення

У повідомленні описують операцію й надають підтверджуючі документи. Форма повідомлення передбачає невелику кількість символів для надання відомостей за операцією, часто їх не вистачає для повного опису. Раджу готувати детальний опис операції окремим документом та прикріплювати додатком.

Одне повідомлення можна подати для розблокування декількох накладних. Однак, має бути спільний критерій — контрагент, договір або код УКТ ЗЕД/ДКПП. Бажано об’єднувати в повідомлення не більше п’яти накладних.

У повідомленні необхідно проілюструвати шлях товару/послуги (робіт) починаючи від замовлення в постачальника (субпідрядника (створення)) і закінчуючи доставкою покупцю. Якщо власне виробництво то треба показати закупку складових для виробництва, основні засоби (нерухомість, виробничі потужності, обладнання тощо), персонал, лабораторні висновки/сертифікати та реалізацію товару кінцевому покупцю. 

Подають повідомлення в електронному вигляді через Електронний кабінет/Медок тощо. Строк на його подачу — 365 днів із дати виникнення податкового зобов’язання.

Податкова розглядає документи 5 робочих днів та відправляє рішення про реєстрацію/відмову в реєстрації накладної. Якщо подаємо одне повідомлення за п’яти накладним рішення будуть на кожну накладну. У разі позитивного рішенні накладну розблоковують автоматично.

На Рішення про відмову — готуємо скаргу.

Підготовка скарги

Скарга подається в електронному вигляді на ДПС України. У скарзі необхідно надати інформацію про сутність операції та викласти аргументи неправомірності рішення податкової регіонального рівня з пакетом підтверджуючих документів.

Термін подачі — 10 робочих днів. У зв’язку з прийняттям змін у законодавство на час карантину не застосовуються строки (10 робочих днів) для подання Скарги. Отже, її можна подати без урахування цих строків.

Важливо! Податкова відраховує строк із дати прийняття рішення про відмову.

Скарга подається за кожною накладною окремо. Якщо скаргу направили й хочете щось змінити поки рішення податковою ще не прийнято, то її можна відкликати. Скаргу розглядають упродовж 10 календарних днів. За результатом розгляду отримуєте рішення про задоволення скарги або про відмову.

Якщо рішення позитивне — накладну автоматично розблоковують, негативне — необхідно звертатися до суду. Строк на звернення до суду 3 місяці. Оскарження в суді Рішення за результатами розгляду Скарги детально розглянемо в четвертій частині статті.

Отже, для розблокування накладної необхідно подати пояснення з пакетом документів у термін 365 днів. Після його подачі необхідно моніторити рішення про реєстрацію/не реєстрацію накладної. Якщо воно негативне подавати скаргу на ДПС України. Після направлення скарги, моніторити рішення за результатами її розгляду.  

У наступній частині статті розглянемо подачу Таблиці даних платника.

Які складності виникають у вас під час розблокування?

P.S. Перша частина статті про ризиковість платника (ч.1)

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Василь
01.09.21 15:24

Який дивний світ, що потребує напряг розуму і хисту щоб вирішувати проблеми тупих законотворців, які придумують різні капасті для бізнесу.

Ответить
  • Ирина
03.09.21 12:23

Василь, підтримую

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям