Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


17.07.24
59 0

Відстрочка по догляду за батьком з довідкою ЛКК

У цій статті поговоримо про гучний порядок КМУ № 560, який всі так активно обговорюють, і про те, як це вплине на тих, хто має відстрочку від мобілізації на догляд за батьком, який має довідку ЛКК або МСЕК, що потребує постійного догляду, та має за собою оформлений догляд. Це стосується тих випадків, коли Ви не єдиний родич у Вашого батька, коли інші родичі є, але відстрочку від мобілізації все одно хочете оформити на себе. Також це стосується випадку, коли у батька інвалідність не оформлена, але у нього є довідка МСЕК або лікарської комісії, про те що він потребує догляду. Загалом, ці всі моменти ми й обговоримо. Що потрібно, а що не потрібно.

 

Коли Вам потрібна відстрочка від мобілізації за абзацом 9 ст. 23 

 

Припустимо, у Вас є старенькі батьки, дружина, повнолітня дитина або батьки дружини, за якими потрібен догляд. Але вони вчасно інвалідність не оформили.

Тоді їм легше отримати довідку лікарської комісії про те, що вони потребують догляду, а Вам оформити за ними догляд. І тоді у Вас з'явиться відстрочка від мобілізації за абзацом 9 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Також припустимо іншу ситуацію. У Вас уже в батьків, дружини, повнолітньої дитини або батьків дружини, інвалідів 1 або 2 групи, оформлена інвалідність. Але у них є інші родичі, які не є інвалідами, не потребують постійного догляду, і які не є військовозобов'язаними.

Наприклад, у Вас є сестра, не військовозобов'язана, не інвалід, без довідки ЛКК. Або у Ваших батьків інваліда є дружина, яка не інвалід, без довідки ЛКК. Або у Вашого батька ще живі його батьки, Ваші бабуся чи дідусь, не інваліди, без довідки ЛКК.

У такому разі ми не можемо говорити про відстрочку від мобілізації просто на підставі того, що батько інвалід 1 або 2 групи. Відстрочки від мобілізації за абзацом 13 тут не буде.

Але тут якраз можлива відстрочка від армії за абзацом 9 ст. 23. Вона дещо складніша, ніж відстрочка за абзацом 13, але у випадку, коли у батьків є інші родичі, інколи абзац 9 ст. 23 - єдино можливий для Вас варіант.

 

Які базові документи Вам потрібні для оформлення відстрочки від мобілізації по догляду за батьками, які потребують догляду

 

Базовими документами для відстрочки за абзацом 9 ст. 23 є довідка ЛКК або МСЕК з висновком про те, що один з батьків потребує постійного стороннього догляду, і документ, що підтверджує Ваш догляд за цим батьком.

А ось яким документом можливо оформити цей самий догляд обговоримо далі.

 

Якими документами можливе оформлення догляду за батьками

 

У самому Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не було чіткого переліку документів, яким може підтверджуватися догляд.

Відповідно, без такого чіткого переліку це міг бути будь-який документ, у якому йдеться про догляд. 

І зазвичай серед цього переліку я виокремлювала довідку про отримання Вами компенсації по догляду, акт про встановлення факту здійснення догляду Вами за інвалідом. І як окремий запасний варіант я розглядала нотаріальний договір довічного утримання.

Але постанова КМУ № 560 внесла свої корективи. І в ній запропоновано чіткий перелік документів, якими може підтверджуватися догляд. 

Серед яких є довідка про отримання Вами компенсації по догляду та акт встановлення факту здійснення догляду. І все.

Тому з моменту прийняття постанови КМУ № 560 нотаріальний договір довічного утримання як документ, що підтверджує догляд, під великим питанням.

При цьому я б не стала його виключати повністю. І залишала б про всяк випадок про запас. 

На той випадок, якщо штучно, шляхом бюрократичних процедур, Вам затягуватимуть процес видачі довідки про компенсацію по догляду або акта про догляд. 

Ви зафіксуєте факт звернення із заявами про видачу акта, але реакції на них не буде.

І ось тоді можна як козирем підкріпитися нотаріальним договором довічного утримання.

Подати комплект документів на відстрочку з ним. І всією історією Вашого листування з вимогою видати акт встановлення факту здійснення догляду та їхньої бездіяльності.

І в разі відмови у відстрочці мати сильну позицію в суді.

Що ось бачите, я пройшов за порядком КМУ всі кроки. Їх штучно загальмували. Але я оформив догляд і його здійснюю. 

Загалом якось так. А там справа за судовою практикою.

 

 

Чи зберігається відстрочка від мобілізації за абзацом 9, якщо є інші родичі

 

Постанова КМУ № 560 усе змішала в одну купу. 

Якщо читати її формулювання, то мені пригадується дитячий мультик із фразою: "Убити не можна помилувати", де треба було вибрати, де поставити кому, і від цього змінювався сенс.

Ось приблизно так само із залежністю абзацу 9 ст. 23 від інших родичів і переліком документів до постанови КМУ № 560. Незрозуміло, де ставити кому.

Тому давайте для початку розберемося з нормою самого Закону України "Про мобілізацію", його абзацом 9 частиною 1. 

Там трохи більше все зрозуміло.

То що ж написано в Законі?

Сам Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" відстрочку від мобілізації для догляду за Вашими особистими батьками, дружиною, повнолітньою дитиною, які потребують постійного догляду, в залежність від інших родичів не ставлять.

Тобто якщо у Вас є склад документів: довідка ЛКК або МСЕК про те, що Ваші батьки, дружина або повнолітня дитина потребують стороннього догляду, і у Вас оформлений за ними догляд, то у Вас є склад відстрочки за абзацом 9. І не важливо, є в них інші діти, чоловік, дружина, живі батьки чи їх немає.

На цю відстрочку, якщо керуватися нормами закону, інші родичі не впливають.

Але ситуація інша, якщо у Вас оформлений догляд за батьком дружини, який за довідкою ЛКК або МСЕК потребує стороннього догляду.

Щодо догляду за батьками дружини все складніше. Щоб у Вас була відстрочка за цим абзацом потрібно, щоб у батьків дружини була відсутня Ваша дружина, їхня дочка. Це випадок, коли Ваша дружина померла або пропала безвісти. А якщо вона жива, щоб у неї самої була довідка ЛКК або МСЕК про те, що вона потребує догляду. 

І якщо такої довідки немає у Вашої дружини, то все, відстрочки від мобілізації по догляду за її батьками за абзацом 9 у Вас не буде. Навіть якщо Ваша дружина інвалід, відстрочки не буде. У дружини має бути довідка ЛКК або МСЕК. І тільки тоді можна про щось говорити.

Також, крім Вашої дружини, у батьків Вашої дружини повинні бути відсутніми інші родичі, які працездатні і які можуть за ними здійснювати догляд і зобов'язані це робити.

І тут беремо родичів 1 ступеня споріднення щодо батьків дружини. 

Виходить, що у них повинні бути відсутніми їхні інші діти, або вони самі повинні бути інвалідами, з довідками ЛКК, або пенсіонерами (пенсіонери тут проходять як спосіб виключити їх із перешкод для відтермінування, тому що в нормі закону посилання на працездатність). 

Також у них повинні бути відсутніми їхні чоловік або дружина, і їхні живі батьки. Або вони мають бути інвалідами, з довідками ЛКК або пенсіонерами.

Тільки за цими нормами, якщо керуватися законом, можна оформити догляд за батьками дружини, які потребують догляду.

А тепер давайте подивимося, що нам говорить постанова КМУ № 560.

Вона змішує все в єдине ціле. Там є норми, які вимагають надавати докази відсутності інших родичів. І до кого вони мають стосунок - до всіх родичів, за якими у Вас оформлений догляд, чи тільки до батьків дружини, виходячи з положень постанови незрозуміло.

 

При цьому, як я вже говорила при розборі відстрочки за абзацом 13, також кажу і при розборі відстрочки за абзацом 9.

Якщо норми постанови суперечать нормам закону, то моя позиція, що мають застосовуватися норми закону. 

Оскільки закон має вищу силу порівняно з будь-якими постановами. І постанова не може змінювати закон.

 

Тому моя точка зору - на відстрочку від мобілізації по догляду за батьками, дружиною, повнолітніми дітьми, які потребують догляду, інші родичі не впливають. І якщо вони є, то відстрочка зберігається.

А от на відстрочку по догляду за батьками дружини, які потребують догляду, інші родичі вже впливають. І якщо вони є, у більшості випадків відстрочки не зберігається.

А там знову ж таки справа за судовою практикою.

 

 

Чи можу я використати акт про відхід для виїзду за кордон

 

Постанова КМУ № 560 була прийнята зовсім недавно. І тільки в ній затвердили якусь форму акта про встановлення факту здійснення догляду, яка годиться для військкомату.

До цього моменту відсилання до акта встановлення факту здійснення догляду існувало тільки в Правилах виїзду за кордон.

Тому цей акт раніше називали актом для виїзду за кордон.

Як потрібно отримувати акт згідно з додатком до постанови КМУ № 560 - тема для окремого відео. І воно обов'язково скоро буде.

А в цьому відео розберемо питання, що робити, якщо Ви з такими труднощами вже отримали акт про встановлення факту здійснення догляду, але за формою для виїзду за кордон. 

Можна його використовувати чи ні.

Чіткої відповіді на це питання на жаль немає. Оскільки справа насамперед за практикою. Я думаю, що такі випадки будуть не поодинокі. І ми подивимося як на такі акти дивитимуться військкомати, а потім ще й суди.

Але моя думка - використовуйте акт встановлення факту здійснення догляду для виїзду за кордон, якщо він у Вас є.

Використовуйте. Подавайте з ним комплект документів на відстрочку.

А потім, якщо буде відмова через те, що акт не тієї форми - зверніться із заявою для отримання акта потрібної форми.

Не видадуть акт потрібної форми - зверніться до суду. І покажіть, що Ви зробили все, що могли. Подали всі заяви за Порядком. І що це ТЦК не виконує свої обов'язки і не видає потрібний акт.

Загалом, це звичайно на найгірший варіант розвитку ситуації, я порядок дій описала.

Дуже буду рада, якщо все буде не так і я буду не права.

Можливо, Ваш акт для виїзду за кордон приймуть цілком нормально як документ і переробляти його не потрібно буде.

Усі шанси на це є. І може бути навіть без судових процедур. Дуже будемо на це сподіватися.

А коли з'явиться нова практика взаємодії за постановою КМУ № 560, то обов'язково буду це висвітлювати на цьому каналі.

Посилання на першоджерело:  https://youtu.be/2Ov61iDY3fU

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям