Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


12.08.24
444 1

Як оформити відстрочку від мобілізації безпечно за новими правилами

Я вже розповідала, як відбувається процес оформлення відстрочки від мобілізації. Але відтоді змінилося законодавство, вийшла нова постанова КМУ № 560. І у зв'язку з цим вважаю за потрібне ще раз повернутися до цього питання.

 

З чого починати оформлення відстрочки

 

Само собою, з консультації, щоб підготувати повний перелік документів, які є її підставою. Знати свій чіткий порядок дій і в кращому випадку, якщо відстрочка оформиться без проблем, і в гіршому, якщо в її оформленні відмовлятимуть і намагатимуться Вас мобілізувати, і доведеться йти до суду.

Але припустимо, Ви все це знаєте. Тоді з чого починати.

З підготовки заяви на відстрочку від мобілізації. І її надсилання поштою цінним листом з описом вкладення, кур'єрською доставкою та письмовим повідомленням про вручення на адресу ТЦК і СП, до якого Ви приписані.

Раніше якоїсь установленої форми цієї заяви не існувало, але тепер вона з'явилася і є в додатку 4 до постанови КМУ № 560.

 

Чи потрібно йти до військкомату для подання документів на відстрочку

 

Так, хоч Вам ця відповідь і не сподобається, але потрібно. Тільки після фіксації подачі документів поштою.

Після цього Ви туди приїжджаєте особисто, з нотаріально завіреними копіями документів або оригіналами і копіями всього, що у Вас є, і подаєте заяву на відстрочку особисто.

Багато хто з Вас запитає, а для чого тоді потрібна пошта. Адже в ТЦК і СП пошту взагалі ігнорують, у постанові КМУ № 560 написано, що все потрібно подавати особисто, і приходити Ви кажете, що все одно потрібно. Навіщо тоді пошта?

Пошта потрібна для мети Вашої страховки і безпеки.

Якби йшлося про те, як зробити процес оформлення відтермінування з максимально гострими для Вас відчуттями, то тоді пошта і справді не потрібна.

Але вона потрібна для Вашої безпеки. На той випадок, якщо Ви прийдете в ТЦК і Ваші документи не захочуть побачити, щось піде не так, складеться конфліктна ситуація і доведеться йти до суду.

Як вона складеться - мирно чи конфліктно - ніхто Вам заздалегідь не скаже, поки Ви не ступите на їхній поріг.

І якщо раптом щось піде не так, то у Вас не буде часу сказати, так, відмотуємо час назад, дайте кілька хвилин, біжу все фіксувати поштою, а потім повернусь і продовжу з Вами сваритися.

І пошта робиться саме для мети Вашої страховки, якщо щось піде не так.

 

Чи може хтось за мене оформити відстрочку в ТЦК і чи можна це зробити віддалено

 

На жаль, це неможливо. Ні з яким адвокатом, представником за дорученням, мамою чи татом. Без Вас там розмовляти не будуть. І якщо хтось Вам таке обіцяє, то будьте впевнені, перед Вами шахрай.

При цьому дійсно існує судова практика, яка свідчить про те, що з'являтися в ТЦК і СП для оформлення відстрочки не обов'язково. І що все можна зробити віддалено. І проходити медкомісію не обов'язково, щоправда цей факт уже зафіксовано в постанові КМУ № 560. Але тут теж не все так просто. Без медкомісії це можливо на практиці тільки якщо є військово-обліковий документ актуальної форми. А ось якщо його немає - тут відразу проблеми. 

Але так, судова практика, що не потрібно з'являтися у військкомат для оформлення відстрочки, існує.

Але тут потрібно розуміти, що вона не усталена, і один суд може вирішити так, а інший інакше. І ризик цього завжди існує.

А по-друге, на те це і судова практика, що людина мирно оформлення відстрочки без явки в ТЦК домогтися не змогла. І їй довелося йти до суду.

Так буде і у Вашому випадку, якщо Ви захочете все зробити віддалено. Мирно це робити відмовиться будь-який ТЦК України.

І Вам доведеться надсилати заяву про відстрочку поштою і можна відразу подавати позов до суду. І готуватися мінімум півроку або рік судитися, або більше, щоб оформити все віддалено.

Якщо Вас цей варіант влаштовує, то можна пробувати і без явки.

Але я зазвичай віддаю перевагу класиці - спочатку спробувати все зробити мирно, а якщо все, що міг, зробив, але ніяк - тоді вже і йти до суду.

 

Що робити, якщо у відстрочці відмовили

 

Припустимо, Ви відправили заяву про відстрочку в ТЦК, прийшли і подали документи особисто, а Вам відмовляють у відстрочці.

І вручають рішення про відмову.

Тут потрібно підписувати його зі словами "Не згоден" і відразу йти оскаржувати в судовому порядку.

Якщо при цьому намагаються ще вручити мобілізаційне розпорядження, потрібно відмовлятися від його підпису. На їхні погрози, що будемо фіксувати відмову, спокійно відповідати "Фіксуйте". Нехай складають акт відмови від підпису і фіксують відмову. Якщо хочуть виписують будь-які постанови про адміністративні штрафи, які Ви за бажання легко зможете оскаржити. Усі акти відмови і постанови про адміністративні штрафи підписувати зі словами: "Не згоден, у мене є право на відстрочку, ТЦК про це повідомив". Ну а саме мобілізаційне розпорядження просто не підписувати. 

Не хочуть складати акт відмови від підпису - їхня справа. Просто нічого не підписуйте і все.

Після цього розвертаєтеся, йдете, за цим мобілізаційним розпорядженням нікуди не з'являєтеся і йдете його оскаржувати в судовому порядку.

Ну а якщо силою утримують і не випускають, потрібно відмовлятися від усього на світі і від будь-яких підписів, і прямувань у бусик. У Вас має бути людина, довірена особа, яка в разі чого, якщо Ви довго, 3-4 години не виходите на зв'язок, викличе поліцію і повідомить про викрадення конкретної людини конкретним ТЦК. І буде робити розголос про Ваше викрадення в усіх ЗМІ та соцмережах.

А Ви в цей момент робот, який відмовляється від підпису всього і кричить на кожному розі про своє викрадення.

Головне не піддаватися ні на які хитрощі.

Бажано ходити з двома телефонами. Якщо один відберуть, другий непомітно все пише.

І навіть якщо насильно, без Ваших підписів, вантажать у бусик і відправляють до навчальної частини, там відмовлятися виконувати злочинні накази командування, тихо сидіти в куточку, заявляти про викрадення, заводити кримінальну справу, вимагати почеркознавчої експертизи.

І тоді Ви для них стаєте максимально марною одиницею. І в них вибір - або заводити кримінальну справу про дизертирство, де в них вочевидь жодних доказів і без Ваших підписів вони в програшній позиції, або Вас відпустити на всі 4 сторони.

Зазвичай, коли людина не б'ється, а просто йде у відмову, її випускають мало не цього ж дня.

І далеко не кожен випадок закінчується викраденням. Це рідкісний випадок. Але такий, до якого має бути готовий кожен. 

 

Які документи мені мають дати, якщо відстрочку оформлено

 

Якщо все склалося благополучно і відстрочка від мобілізації оформлена, то Вам у підсумку мають видати довідку про відстрочку і військово-обліковий документ із вклеєним у нього він-кодом.

І якщо все так і сталося, то я Вас вітаю. Відстрочку оформлено.

 

Що якщо рішення про відстрочку постійно затягують

 

Припустімо ситуацію, що Ви подали заяву на відстрочку, жодних повісток на відправлення або відмов Вам не вручають. Але й відстрочку не дають.

Годують сніданками і нічого не відбувається.

Тут можна, звичайно, їх потеребити адвокатським запитом, а на якій стадії розгляд моєї заяви на відстрочку. Але це не завжди допомагає.

І якщо не допоможе, то тут уже вибирайте Ви на свій розсуд. 

Або йти до суду і зобов'язувати їх видати відстрочку через суд. Або ж просто чекати і весь цей час на законних підставах відмовлятися від будь-яких мобілізаційних розпоряджень.

Посилання на першоджерело: https://youtu.be/EbOpZ-OsVWQ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Наталья
13.08.24 09:48

Дякую

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям