Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


25.09.16
1718 1 Печатать

Нерезидент сплачує податок на доходи фізичних осіб за місцем нотаріального оформлення свідоцтва про право на спадщину

Порядок оподаткування доходів, отриманих фізичними особами - нерезидентами регламентується п. 170.10 ст. 170 розд. IV Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ), відповідно до якого доходи з джерелом їх походження в Україні, що нараховуються (виплачуються, надаються) на користь нерезидентів, оподатковуються за правилами та ставками, визначеними для резидентів (з урахуванням особливостей, визначених деякими нормами розд. IV ПКУ).

Оподаткування доходу, отриманого фізичною особою - нерезидентом на території України у вигляді спадщини, здійснюється згідно із нормами ст. 174 ПКУ.

Відповідно до п.п. 174.2.3 п. 174.2 ст. 174 ПКУ для будь-якого об’єкта спадщини, що успадковується спадкоємцем-нерезидентом від спадкодавця-резидента застосовується ставка податку, визначена у п. 167.1 ст. 167 ПКУ (18 відсотків).

Згідно з п. 174.3 та п. 174.4 ст. 174 ПКУ особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці, які отримали спадщину.

Крім того, спадкоємці-нерезиденти зобов’язані сплатити податок через банківські установи до бюджету до отримання свідоцтво про право на спадщину, за місцем нотаріального оформлення такого свідоцтва (за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори).

Враховуючи вищевикладене, фізична особа - нерезидент, яка отримує на території України спадщину, сплачує податок на доходи фізичних осіб за місцем нотаріального оформлення свідоцтва про право на спадщину (за місцем розташування робочого місця приватного нотаріуса або державної нотаріальної контори).

З цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у категорії 103.24 "ЗІР".

По материалам Головне управління ДФС в Івано-Франківській області

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 0123456
26.09.16 12:41

А неризеденту в этом случае нужно получать в налоговой идентификационный код?

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям