Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.10.16
4335 4 Печатать

Офіційний курс гривні буде розраховуватися за оновленою методологією

Національний банк України змінює підходи до встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют. 

По-перше, Національний банк удосконалює методологію розрахунку офіційного курсу гривні до долара США, на основі якого обраховується офіційний курс гривні і до інших іноземних валютДосі офіційний курс розраховувався як середньозважений курс продавців і покупців, що склався за даними Системи підтвердження угод на міжбанківському валютному ринку України. Тобто він відображав курс за угодами між банками, банками та їх клієнтами, банками та НБУ, НБУ та його клієнтами. В подальшому розрахунок включатиме тільки угоди між банками, а також банками та НБУ. 

"Такий крок відповідає практиці розвинутих країн, де референтні курси - аналоги нашого офіційного курсу - розраховуються на підставі міжбанківських котирувань, оскільки вони більш об'єктивно відображають вартість національної валюти по відношенню до іноземних валют", - пояснив директор департаменту відкритих ринків Національного банку Сергій Пономаренко. При цьому зміна розрахунку не матиме суттєвого впливу на значення офіційного курсу гривні.

По-друге, Національний банк оновлює переліки валют для щоденного та щомісячного встановлення офіційного курсу гривні до іноземних валют

Наразі НБУ щоденно встановлює офіційний курс гривні до:

  • 25 іноземних валют, до переліку яких входять до І групи Класифікатора іноземних валют та переліку основних торговельних партнерів,
  • чотирьох банківських металів.

Один раз на місяць НБУ встановлюється офіційний курс гривні ще до 30 іноземних валют.

Регулятор вважає за необхідне переглянути цей перелік з огляду на зміну структури зовнішньої торгівлі України останніми роками та коригування Класифікатора іноземних валют та банківських металів у квітні цього року.

В подальшому НБУ буде щоденно встановлювати офіційний курс гривні до:

  • валют 30 країн найбільших торговельних партнерів України за результатами І півріччя 2016 року (у тому числі 20 валют, які входять до I групи Класифікатора),
  • інших чотирьох валют з I групи Класифікатора, які не є валютами ключових торговельних партнерів,
  • чотирьох банківських металів.

Крім цього, один раз на місяць НБУ встановлюватиме офіційний курс гривні ще до 22 валют, у тому числі до 7 валют решти країн СНД та до 15 валют країн – основних торгівельних партнерів України, які не увійшли до топ-30 торговельних партнерів України за результатами І півріччя 2016 р.

Окреслені зміни передбачені постановою Правління Національного банку України №391 від 13 жовтня 2016 року "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України". Цей документ набуває чинності з 01 листопада 2016 року.

По материалам НБУ
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Виталий
20.10.16 08:20

Лучше чаще ставили вопрос о снятии руководителя НБУ. Гривна бы от этого только укрепилась.

Ответить
  • 111
20.10.16 10:25

А вы друзья как не садитесь...Вибачте , Но причому тут гонтарева ? Вона клерк -сказали, зробила. До олігархів питання та їх офшор

Ответить
  • ДЖАКОНДА
20.10.16 17:19

111! Как это при чем.ОЧЕНЬ ДАЖЕ ПРИЧЕМ! ПРОСТО КЛЕРК ТАК ДЕЛАТЬ НИЧЕГО НЕ БУДЕТ, ЧЕСТНЫЙ КЛЕРК УЙДЕТ В ОСТАВКУ,

Ответить
  • рыловпуху
21.10.16 14:14

ДЖАКОНДА, 100% верно

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям