Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


20.04.17
3276 0 Печатать

Затвердження та оприлюднення уніфікованих форм актів - одна з умов здійснення перевірок суб'єктів

В «Офіційному віснику України» і, відповідно, на сайті Держпродспоживслужби, опубліковані нові форми актів для інспекторів, які були затверджені наказами Міністерства аграрної політики та продовольства:

наказ від 06.02.2017 № 41 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках»;

наказ від 06.02.2017 № 42 «Про затвердження форми акта, складеного за результатами проведення планового (позапланового) заходу державного контролю стосовно додержання операторами ринку гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами».

За словами Першого заступника Голови Держпродспоживслужби Андрія Жука, затвердження уніфікованих форм актів та їх оприлюднення на офіційному веб-сайті відповідного органу державного контролю (нагляду) є однією з вимог, що дозволяють проведення перевірок суб’єктів господарювання.

Він пояснив затвердження таких форм виконанням вимог законів «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» та «Про основні засади державного нагляду (контролю) у сфері господарської діяльності».

Також, за словами Першого заступника Голови, відповідно до ч. 3 ст. 12 закону «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» державний контроль повинен здійснюватися із застосуванням актів державного контролю, в яких має міститися конкретний перелік питань для перевірки виконання вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів.

Таким чином, зазначені накази зобов’язують державних інспекторів здійснювати перевірки за єдиними формами актів. Такі акти складаються за результатами державного аудиту щодо додержання операторами ринку вимог законодавства стосовно постійно діючих процедур, що засновані на принципах системи аналізу небезпечних факторів та контролю у критичних точках, гігієнічних вимог щодо поводження з харчовими продуктами, встановлять прозорі, законодавчо обґрунтовані вимоги для проведення планових (позапланових) заходів державного контролю.

Крім того, здійснення державного контролю із застосуванням уніфікованих форм актів підвищить ефективність державного контролю за виконанням вимог законодавства про безпечність та окремі показники якості харчових продуктів та забезпечить вчасне виявлення ризиків, пов’язаних з харчовими продуктами, що можуть ставити під загрозу життя та здоров’я споживачів.

«Вихід на перевірку суб’єктів господарювання органів державного нагляду (контролю), які не мають затверджених та оприлюднених на власних офіційних веб-сайтах уніфікованих форм актів із переліком питань, не відповідатиме вимогам законодавства», - зазначив Андрій Жук.

По материалам КМУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям