Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


03.05.17
10305 8 Печатать

ДФС про порушення законодавства при оформленні касових документів

Державна фіскальна служба України звертає увагу керівників суб’єктів господарювання, які здійснюють готівкові розрахунки за реалізовані товари (надані послуги) або інші операції з готівкою.

Зокрема, почастішали випадки встановлення в ході перевірок порушення вимог чинного законодавства в частині оформлення відповідних касових документів при оприбуткуванні або видачі готівкових коштів у касах (з кас) підприємств, а саме – відсутність підписів уповноваженої особи, особи, що отримала кошти, зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок без її оприбуткування у касі підприємства тощо.

Обов’язковість підписів та інші вимоги до порядку оформлення касових операцій та документів встановлені пунктом 3 Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затвердженого Постановою Правління НБУ від 15.12.2004 № 637, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 13.01.2005 за №40/10320.

Крім того, продовжують фіксуватися випадки несвоєчасного (не у день надходження) оприбуткування готівкових коштів у касовій книзі – порядок та вимоги щодо оприбуткування та видачі готівкових коштів визначені пунктом 2 Положення. Так, згідно з підпунктом 2.6 пункту 2 Положення уся готівка, що надходить до кас, має своєчасно (у день одержання готівкових коштів) та у повній сумі оприбутковуватися.

Також збільшується кількість випадків порушення порядку ведення обліку товарів, що знаходяться у продажу, при реалізації паливно-мастильних матеріалів через мережу автозаправних (автогазозаправних) станцій (пунктів), зокрема відсутність змінного звіту оператора АЗС за формою 17-НП.

Обов’язковість ведення та наявність такого звіту передбачено вимогами Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти і нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої спільним наказом Міністерства палива та енергетики України, Міністерства економіки України, Міністерства транспорту та зв’язку України, Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 20.05.2008 № 281/171/578/155, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 02.09.2008 за № 805/15496.

За наведені порушення згідно з чинним законодавством до суб’єктів господарювання передбачена відповідальність у вигляді значних сум штрафних (фінансових) санкцій (двох- та п’ятикратному розмірах).

Просимо платників податків взяти до уваги зазначену інформацію та забезпечити дотримання вимог чинного законодавства, яке регулює питання обігу готівки та обліку товарів, які знаходяться у продажу.

По материалам ДФС

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Бухгалтер 2012
03.05.17 11:59

Пока нормально не будет прописана кассовая дисциплина с указанием всех проводок и необходимых документов под эти проводки с примерами заполнения, то штрафы будут продолжаться до бесконечности, а делать это никто не будет, т.к. кто ж будет рубить ветку, на которой сидит(

Ответить
  • Inspector
03.05.17 20:08

Бухгалтер 2012, пока Вы таки не ознакомитесь с Положением о ведении кассовых операций в национальной валюте в Украине, то таки да - "штрафі будут продолжаться до безконечности. А сама статейко - фуфло голимое. Просто видать у кого-то в ДФС зачесалось в паху... Чего стоит только этот высер: Зокрема, почастішали випадки встановлення в ході перевірок порушення вимог чинного законодавства в частині оформлення відповідних касових документів при оприбуткуванні або видачі готівкових коштів у касах (з кас) підприємств, а саме – відсутність підписів уповноваженої особи, особи, що отримала кошти, зарахування готівкових коштів на розрахунковий рахунок без її оприбуткування у касі підприємства тощо.

Ответить
  • Турист
04.05.17 16:54

Inspector, это ж где в Положении №637 указаны проводки и документы под эти проводки или, например, какие ордера и как заполнять при использовании РРО? Полно ситуаций, когда вариантов их отображения несколько, из-за этого потом и штрафуют, аргументируя неправильным оприходованием налички. При этом начинаешь после проверки делать, как говорят инспектора, приходят следующие и штрафуют по той же статье с указанием, что надо было делать, как раньше, то вы неправильно поняли, как делать, а не согласны - тогда идите в суд и обжалуйте. Если бы нормально было всё прописано, не было бы такого количества штрафов поголовно(

Ответить
  • Inspector
04.05.17 20:55

Турист, простите за мой английский, ну вот скажите, а НАХРЕНА вам проводки? Ну вотъ нахрена? Вы статейку сию поганую прочли, или как бухгалтер 2012 пробежали по диагонали и началось - ахуёмуё - корова ягоды не ест! Вам зачем проводки, в Положении о ведени таки кассовых операций???? Я так понимаю, вы тоже ниасилили многа букафф в сей статейке, поэтому тезисно сообщаю, что ДФС лицемерно сетует на участившиеся нарушения оприходования наличности и отсутствие подписей на кассовых ордерах (подписей, Карл и Маркс !!!!). Что свидетельствует о манкировании должностных лиц своими ПРЯМЫМИ обязанностями. Какие проводки? Там еще про учёт ГСМ на АЗС, но это уже не кассовая тема. Итак, некто положил с прибором на элементарные Правила оформления кассовых документов и оприходования наличности. ДФС, вместо того, что бы в ножки поклониться нарушителям лицемерно возмущается... Что же касается "правильно/не правильно поняли" - если на высоковольтный столб повесить транспарант "не влезай" - будьте уверены - хоть один дебил, но влезет. А посему - соблюдаете ЕЛЕМЕНТАРНЫЯ правила ведения кассовых операций и будет вам щастя. От себя добавлю - касовые операции контролировал более 10 лет. 100% всех установленных нарушений - елементарное раздолбайство должностных лиц.

Ответить
  • Олена11
05.05.17 16:45

Inspector, а всі інспектори такі грубі та різкі? Прочитала ваш коментарій, аж неприємно якось стало...

Ответить
  • Inspector
04.05.17 20:27

Турист, простите за мой

Ответить
  • грустьпечальтоска
03.05.17 12:37

согласна((((( Но как смешно их слушать про "путь в Европу". Везде только должны... должны...должны...штрафы...штрафы...штрафы... И только те кто наверху ничего никому не должен...печально((((((

Ответить
  • Судовий експерт
08.05.17 12:14

Застосовуючи штрафи при перевірці касових операцій, Фіскальна служба порушує права платників податків.Штрафи, про які йде мова, переюбачені Указ\ом Президента України «Про застосування штрафних санкцій за порушення норм з регулювання обігу готівки» від 12.06.1995 №436/95.113.3 Податкового кодексу України визначено, що "застосування за порушення норм законів з питань оподаткування або іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби, штрафних (фінансових) санкцій (штрафів), не передбачених цим Кодексом та іншими законами України, не дозволяється".

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям