Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


05.10.17
4169 4 Печатать

Нацбанк скасував вимогу до банків надавати скан-копії документів для аналізу фінансових операцій

Національний банк України продовжує дерегуляцію операцій на валютному ринку, прибираючи вимоги, які втратили свою ефективність і актуальність. Чергові кроки цього разу торкнулися аналізу операцій юридичних та фізичних осіб – клієнтів банків з придбання та перерахування за кордон валюти. Національний банк відміняє вимогу до банків, що діяла з вересня 2014 року, надавати йому скан-копії документів, на підставі яких вони здійснювали аналіз фінансових операцій своїх клієнтів.

Зокрема, мова йде про скан-копії таких документів:

  • виписок клієнтів та скан-копій документів, які є підставою для здійснення операцій, крім рішення емітента про виплату дивідендів іноземному інвестору (використовується для аналізу попиту);
  • висновків за кожним договором, анкет клієнтів та інших документів стосовно вжитих банком заходів під час здійснення аналізу і перевірки інформації про фінансові операції та їх учасників.

Відміна вимоги надавати скан-копії документів звільнить значні матеріальні та технічні ресурси банківських установ та сприятиме ефективному, ризик-орієнтованому підходу банків до здійснення аналізу фінансових операцій клієнтів. Оскільки Національний банк уповноважив банківські установи самостійно виявляти ризикові фінансові операції клієнтів та надав банкам для цього відповідні інструменти, вони мають без втручання НБУ запобігати ризиковій діяльності та ефективно управляти ризиками.

Зазначені зміни внесені постановою Правління НБУ "Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України" № 98 від 03 жовтня 2017 року. Вона набирає чинності з 05 жовтня 2017 року.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Ия
05.10.17 11:38

Это касается только перечислений за границу? Я ФОП, единщик 3 группы, при получении денежных средств в банке каждый месяц предоставляю одни и те же договора с клиентами, от которых поступают платежи на мой т.счет. Заполняю анкету. С 1 октября при получении налички требуют еще документы, подтверждающие, с кем в наличном порядке я буду расплачиваться и за какие товары и услуги. Я как ФОП, получаю в банке денежные средства как свой доход после уплаты единого налога. Что я должна доказывать?

Ответить
  • Людмила
05.10.17 15:15

Ия, основание и какой банк?

Ответить
  • 000
05.10.17 12:49

Цікаво які вони документи надають коли в офшори переганяють кошти,а тут щоб за імпорт заплатити то тиждень доказуєш .

Ответить
  • Ия
05.10.17 17:54

Людмила, банк АВАЛЬ, ссылаются на требование НБУ

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям