Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.10.17
3141 0 Печатать

Запровадження в Україні інституту уповноважених економічних операторів

11 жовтня 2017 року у Комітеті Верховної Ради України з питань податкової та митної політики відбулася робоча зустріч Голови Комітету народного депутата України Ніни Южаніної,  народних депутатів України – членів Комітету, працівників секретаріату Комітету  з експертами технічної місії Європейського союзу, а також представниками Офісу європейської інтеграції Кабінету Міністрів України, Міністерства фінансів України та  Державної фіскальної служби  по  обговоренню законопроекту щодо запровадження в Україні інституту уповноважених економічних операторів (реєстр.№ 4777). Цей законопроект включено до переліку проектів законодавчих актів у сфері європейської інтеграції, прийняття яких забезпечить належне виконання Україною Угоди про асоціацію.

У ході зустрічі було відзначено, що  цей законопроекті повинен удосконалити процедури здійснення митних формальностей, а також інститут уповноваженого економічного оператора, що забезпечить надання спрощень митних формальностей для підприємств з високим ступенем довіри, закладення передумов для майбутнього визнання органами країн ЄС статусу уповноважених економічних операторів, що надається митними органами України, та участь українських уповноважених економічних операторів у формуванні безпечних ланцюгів постачання товарів відповідно до вимог Рамкових стандартів ВМО, підвищення конкурентоспроможності українських підприємств на зовнішньому та внутрішньому ринку. Проте, зазначені спрощення митних процедур, особливо щодо надання преференцій, у тому числі відстрочення сплати митних платежів, повинні коригуватися з врахуванням загальної економічної ситуації в державі, чинною практикою застосування запроваджених відповідно до норм Податкового кодексу України системи електронного адміністрування податку на додану вартість і системи електронного адміністрування реалізації пального, додержанням принципу рівності всіх платників податків перед законом та недопущення  проявів податкової дискримінації, відновленням митного постаудиту і напрацюванням практики такого контролю, проведенням структурної реформи фіскальних органів, а також наявністю  корупціогенних факторів.

Проведеним у Комітеті аналізом (що було підтверджено і європейськими експертами у ході зустрічі) встановлено, що ряд важливих положень законопроекту ґрунтуються на нормах митного законодавства ЄС, яке діяло до 31 травня 2016 року. Це стосується, зокрема, переліку спеціальних митних спрощень, які можуть надаватися уповноваженим економічним операторам. Крім того, законопроект не відповідає нормам митного законодавства ЄС щодо умов надання спеціальних митних спрощень. Проектом передбачено надання їх виключно уповноваженим економічним операторам, тоді як відповідно до митного законодавства ЄС спеціальні спрощення, що надаються уповноваженим економічним операторам, є лише частиною загальної системи спеціальних митних спрощень, для отримання багатьох з яких мати статус УЕО не обов’язково.

Учасники зустрічі обговорили основні напрями доопрацювання раніше поданого Урядом законопроекту про внесення змін до Митного кодексу України щодо уповноваженого економічного оператора та спрощень митних формальностей (реєстр.№ 4777), які б надали можливість його прийняття за основу за наслідками розгляду Парламентом у першому читанні. Узгоджені були також часові терміни такого опрацювання.

По материалам КВРУ з питань податкової та митної політики
Рубрика:

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям