Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


02.12.17
3975 0 Печатать

НБУ: принцип "знай свого клієнта" як основа ризик-орієнтованого підходу банку до фінансового моніторингу

Про це йшлося на практичному  семінарі з обміну досвідом «Кращі практики фінансового моніторингу», організованому  Форумом провідних міжнародних фінансових установ (FLIFI) спільно з Національним банком України. На семінарі зібралося майже 200 фахівців українських та міжнародних банків. Відкрив захід в.о. Голови НБУ Яків Смолій.

Цей захід – частина масштабного публічного проекту НАБУ «Кращі практики з питань фінансового моніторингу», який реалізується за активної підтримки Національного банку. Мета проекту – налагодити постійну, оперативну комунікацію та обмін досвідом між банками у питаннях фінансового моніторингу.

За  словами Якова Смолія, головне  завдання НБУ та банківської спільноти сьогодні – не допустити повернення у банківський сектор схемних операцій.  При цьому звичайні клієнти не повинні  відчувати дискомфорту під час здійснення фінансових операцій.  Для цього банкам потрібно запровадити ризик-орієнтований підхід.

«Банківські установи  мають знати своїх клієнтів та джерела походження їх коштів. І саме тому Національний банк наразі удосконалює та підвищує ефективність системи запобігання  легалізації кримінальних доходів, фінансування тероризму, у тому числі шляхом розширення співробітництва на двосторонньому рівні з провідними міжнародними організаціями», - зазначив Яків Смолій. За його словами, ефективне функціонування фінансової системи відповідно до міжнародних стандартів є пріоритетом подальшого розвитку України на шляху асоціації з Європейським Союзом.

За словами директора департаменту фінансового моніторингу НБУ Ігоря Берези,  усі заходи, які проводяться у межах проекту  «Кращі практики фінансового моніторингу», направлені на удосконалення  процедур фінансового моніторингу. «Семінар FLIFI  є новим прогресивним форматом спілкування банківської спільноти. На ньому дочірні банки міжнародних банківських груп поділяться з іншими банківськими установами кращим  досвідом здійснення фінансового моніторингу, отриманим від материнських структур. Це сприятиме запровадженню дієвого та ефективного механізму боротьби з відмиванням коштів», – зазначив Ігор Береза.

Також він наголосив на тому, що усі зусилля банків мають бути направлені саме на боротьбу з операціями по відмиванню коштів, а до клієнтів з низьким рівнем ризику  у банку не може бути  жодних запитань.

Своїми напрацюваннями банки-члени FLIFI поділяться після семінару з Незалежною асоціацію банків України – для подальшого оприлюднення на офіційній веб-сторінці асоціації, де вже опубліковано чимало кращих практик з питань фінансового моніторингу.

НБУ також публікує роз’яснення та презентації з питань фінансового моніторингу, з якими можна ознайомитися за посиланням: https://bank.gov.ua/control/uk/publish/category?cat_id=39949

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям