Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


14.01.18
5619 3 Печатать

НБУ коментує ситуації на валютному ринку

Після переходу України на плаваючий обмінний курс гривні у 2015 році на валютному ринку спостерігається певна сезонність. Вже третій рік поспіль в перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижуються її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиску на курс гривні.

Ці сезонні фактори є ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанківському валютному ринку і з початку січня цього року. Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, в той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів.

Для пом’якшення впливу цих чинників Національний банк продовжує зберігати присутність на міжбанківському валютному ринку. З початку поточного року Національний банк здійснив продаж іноземної валюти на суму 53.5 млн. дол. США, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби – міжнародні резерви становили 18.8 млрд. дол. США на початок січня.

Разом з тим Національний банк підкреслює, що дія тимчасових факторів на початку року може бути нівельована протягом решти року завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, у тому числі зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було у 2017 році. Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року, - курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3% попри окремі періоди посилених коливань.

По материалам НБУ

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 123
15.01.18 08:34

на 3,22% курс гривні девальвував  відносно курсу долара, але відносно євро це  17,85%

Ответить
  • Wonder woman
15.01.18 09:15

А НБУ не комментирует, почему при всем этом индекс инфляции в ноябре и декабре 101%? 

Ответить
  • 12345
15.01.18 14:07

Чем больше НБУ комментирует, тем больше предчувствия неприятностей.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям