Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


10.09.18
13128 9 Печатать

У Податковому кодексі з'явиться новий термін - „муніципальна няня”. Що це означає для платників податків

Міністерство соціальної політики України оприлюднило проекту Закону „Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо підтримки відповідального батьківства)”.

Законопроектом пропонується доповнити Податковий кодекс новим терміном: послуга „муніципальна няня” – адміністративна послуга щодо підтримки батьків / опікунів для забезпечення догляду за їхньою дитиною до трьох років.

Передбачено, що до податкової знижки один із батьків дитини зможе включити суму коштів, сплачених за послугу „муніципальна няняˮ. При цьому максимальна сума компенсації (повернення) коштів платнику податку за кожен місяць користування послугами муніципальної няні не може перевищувати розміру встановленого законом прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, чинного на 1 грудня звітного податкового року.

Для платників єдиного податку передбачено наступне:

  • платники єдиного податку першої та другої груп, які користуються послугами муніципальної няні та мають право на відшкодування вартості цих послуг відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України, звільняються від сплати єдиного податку за кожен місяць, в якому вони оплачують послуги муніципальної няні, якщо вартість цих послуг перевищує суму єдиного податку. При цьому період звільнення від сплати єдиного податку визначається на основі даних, наведених у податковій декларації;
  • платники єдиного податку третьої та четвертої груп (фізичні особи – підприємці), які користуються послугами муніципальної няні та мають право на відшкодування вартості цих послуг відповідно до порядку, встановленого Кабінетом Міністрів України, при визначенні суми єдиного податку, яка підлягає сплаті, нараховують податкову знижку.

До податкової знижки шляхом зменшення оподатковуваного доходу включаються фактично проведені витрати на оплату послуг муніципальної няні, які підтверджено відповідними платіжними та розрахунковими документами, зокрема квитанціями, фіскальними або товарними чеками, прибутковими касовими ордерами, копіями договорів, що ідентифікують продавця послуг і їх покупця (отримувача). У цих документах обов’язково зазначається вартість таких послуг і строк їх продажу (виконання, надання).

Загальна сума податкової знижки не може перевищувати суми загального оподатковуваного доходу платника податку. Максимальна сума зменшення обсягу єдиного податку за кожен місяць користування послугами муніципальної няні не може перевищувати розміру встановленого законом прожиткового мінімуму на дітей віком до 6 років, чинного на 1 грудня звітного податкового року.

Платники єдиного податку 1-ї та 2-ї груп у річній податковій декларації повинні будуть зазначити суми, фактично сплачені протягом звітного року на оплату послуг муніципальної няні та зазначити періоди користування послугами муніципальної няні та звільнення від сплати єдиного податку. 

Платники єдиного податку 3-ї груп у податковій декларації зазначатимуть загальну суму податкової знижки та суму зменшення обсягу єдиного податку внаслідок застосування податкової знижки.

Платники єдиного податку 4-ї групи самостійно обчислюють суму податку, загальну суму податкової знижки за кожен місяць користування послугами муніципальної няні та щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають відповідному контролюючому органу за місцезнаходженням платника податку та місцем розташування земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік.

Розробники законопроекту так оцінили вплив його реалізації:

Заінтересована сторона

Ключовий інтерес

Очікуваний (позитивний чи негативний) вплив на ключовий інтерес із зазначенням передбачуваної динаміки змін основних показників
(у числовому або якісному вимірі)

Пояснення

(чому саме реалізація акта призведе до очікуваного впливу)

короткостроковий вплив (до року)

середньостроковий вплив (більше року)

Батьки дитини до            3 років, які працюють та оплачують послуги няні

фінансова підтримка

нульовий

позитивний

Батьки дитини отримають повернення частини податку за наслідками податкового звітного року у розмірі не більше прожиткового мінімуму на дитину до 6 років (1626 грн) за  фактично здійснені ними протягом звітного податкового року витрати на няню

приховування доходів

негативний

позитивний

Батьки дитини повинні бути офіційно працевлаштовані, сплачувати податки, подавати щорічну податкову декларацію про майновий стан і доходи, документально підтверджувати суму витрат на послуги няні 

отримання якісних послуг, захист прав споживача послуг

позитивний

позитивний

Батьки дитини повинні укласти офіційний договір на надання послуг з догляду з нянею (фізична особа – підприємець / агентство)

Надавачі послуг з догляду – фізичні особи

самозайнятість та гарантування роботи

позитивний

позитивний

Фізичні особи, які надають послуги з догляду, стимулюються до офіційної зайнятості – оформлення фізичних осіб – підприємців, укладають офіційний договір про надання послуг з батьками дитини

У разі прийняття Закон набере чинності з 01 січня 2019 року. 

По материалам Міністерство соціальної політики України

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Буржуй
10.09.18 07:13

То есть, если я единщик ,то налоговая льгота за обучение ребенка мне не положена, а за няню -пожалуста. На все пойдут, чтобы пополнить бюджет. Не забыли, что сейчас есть две цены -с НДС и без. ? Такая же цена будет на услуги няни. Представляю проверки гоструда с полицией- "Мадам это Ваш ребенок? - Нет , соседка попросила погулять. - О! Пройдемте мадам это ж 265 Кзот, будем оформлять!"

Ответить
  • Mariya A.
10.09.18 08:27

Фу, как противно звучит "Муніципальна няня"...  Прям как слипшиеся макароны в столовке... Я бы такую няню не пустила )))

Ответить
  • Ксю
11.09.18 19:45

Mariya A.,тюремный термин какой-то. Фу

Ответить
  • Юра Г.
10.09.18 10:22

Mariya A., знову гендерна нерівність. Я може схочу бути нянем. 

Ответить
  • Кузя
10.09.18 18:37

Юра Г., низя. Классификатор профессий предписывает мед.брату быть мед.сестрой и нянем быть вы не сможете. Моисеенко сегодня всех в вебинаре по ЕСВ пугала, что и соцвыплаты срежут, если наименование должности с 01.07.2018 не будет классификатору соответсвовать. А вы вот это захотели гендерного равенства! Нет. Врач сказал в морг, значит в морг.

Ответить
  • Mariya A.
10.09.18 13:56

Юра Г., тільки не в мене .
Чоловіки повинні полювати на мамонтів! І саме це - гендерна нерівність, яка повинна бути!

Ответить
  • Юра Г.
10.09.18 17:59

Mariya A., Вы наверное не заметили, мамонты закончились. Надеюсь, муниципальный нянь няньчиться не будет. 

Ответить
  • Мурзик
10.09.18 10:02

Mariya A., то есть просто няню - хоть две пустили бы? А раз эту назвали "муниципальной", то нет... Получается, по Вашей логике, дело не в няне, не в человеке, а в названии?

Ответить
  • данет
10.09.18 11:25

У разі прийняття Закон набере чинності з 01 січня 2019 року. -надеюсь этот бред не поддержат.с какой стати я должен платить депутатам артистам и прочим нахлебникам за их нянь.-муниципальные няни нужны для ухода за больными в больницах-где без 200грн. обнаглевшие до предела работники от медицины , даже пальцем не шевельнут. гниды.а где пресловутые наборы каждой родившей--правильно--у чиновников.

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям