Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


09.11.18
6684 21 Печатать

Верховна Рада підтримала законопроекти з врегулювання питань ввезення в Україну автомобілів на іноземній реєстрації

З метою врегулювання ситуації, що склалася внаслідок недодержання вимог митного законодавства при використанні на території України транспортних засобів з іноземною реєстрацією, Верховна Рада ухвалила законопроект № 8487 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо оподаткування акцизним податком легкових транспортних засобів» та законопроект № 8488 «Про внесення змін до Митного кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо ввезення транспортних засобів на митну територію України».

У чому проблема?

Питання переміщення через митний кордон та перебування транспортних засобів з іноземною реєстрацією в Україні можна вважати одним із суттєвих питань безпеки, яке потребує негайного вирішення.

Громадяни, користуючись прогалинами у законах, якими розмежована компетенція ДФС і Національної поліції щодо контролю за використанням на митній території України транспортних засобів з іноземною реєстрацією, продовжують ввозити автомобілі, зареєстровані в ЄС, з метою транзиту і тимчасового ввезення в Україну без сплати податків. Крім ухилення від сплати податків, такі громадяни створюють значне навантаження на інфраструктуру пунктів пропуску.

Масове і неконтрольоване використання транспортних засобів на іноземній реєстрації призвело до зростання кількості порушень Правил дорожнього руху та дорожньо-транспортних пригод, в яких неможливо встановити особу, яка знаходилась за кермом. Також зростає кількість злочинів, в яких використовуються автомобілі з іноземною реєстрацією.

За оцінкою ДФС, на сьогодні в Україні знаходиться близько 640 тис. автомобілів, які були ввезені в митних режимах тимчасового ввезення та транзиту, і використовуються резидентами на автомобільних шляхах України.

Суть законопроектів:
З метою врегулювання порушеного питання пропонується:

1) запровадити нову модель оподаткування акцизним податком легкових моторних транспортних засобів;

2) врегулювати законодавчі прогалини в регулюванні умов тимчасового ввезення громадянами транспортних засобів та особливості переміщення громадянами транспортних засобів особистого користування в режимі транзиту;

3) запровадити автоматизований обмін інформацією між органами доходів і зборів, Державною прикордонною службою та органами Національної поліції з метою контролю за використанням на території України транспортних засобів особистого користування, тимчасово ввезених на митну територію України та/або поміщених у митний режим транзиту;

4) встановити новий вид відповідальності за передачу транспортного засобу особистого користування, тимчасово ввезеного на митну територію України чи поміщеного у митний режим транзиту, у володіння, користування або розпорядження особі, яка не ввозила такий транспортний засіб на митну територію України чи не поміщувала його у митний режим транзиту, а так само за використання такого транспортного засобу для цілей підприємницької діяльності та/або отримання доходів в Україні;

5) збільшити штрафні санкції за порушення строків переміщення транспортних засобів особистого користування в митних режимах транзиту та тимчасового ввезення;

6) встановити можливість складання протоколу про порушення митних правил за відсутності особи, яка притягується до адміністративної відповідальності, з подальшим його надсиланням такій особі за повідомленою нею або наявною в органах доходів і зборів адресою (місцем проживання або фактичного перебування);

7) переглянути види адміністративних стягнень за порушення правил дорожнього руху, а також права та обов’язки водіїв, працівників Національної поліції.

Що це дасть?

  • послабить податковий тиск для всіх громадян при імпорті автомобілів;
  • посилить відповідальність за неправомірне використання громадянами-резидентами транспортних засобів на іноземній реєстрації;
  • змінить правила ввезення транспортних засобів громадянами України;
  • встановить, що норми законодавства, які пом’якшують умови ввезення автомобілів (зняття вимог щодо відповідності екологічним стандартам) набирають чинності з дня опублікування Закону, а норми, що посилюють відповідальність водіїв (штрафи) – через 180 днів після опублікування.

Саме комплексний законодавчий підхід і спільна робота митників, прикордонників та органів Нацполіції дозволять врегулювати питання ввезення транспортних засобів на іноземних номерах в Україну з дотриманням інтересів бюджету та всіх українців, забезпечить дієвий контроль за переміщенням, цільовим використанням таких транспортних засобів, а також посилить відповідальність громадян за порушення митних правил.

І головний момент, передбачений законопроектом 8487, - спрямування на пенсійне забезпечення митних платежів, отриманих при митному оформленні автомобілів, що були ввезені на митну територію України та поміщені в митні режими транзиту або тимчасового ввезення у період з 1 січня 2015 року до дня набрання чинності цим Законом.

По материалам Мінфін

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Юра Г.
09.11.18 04:54

Таки пенсии зависят от таможенных сборов а не от взносов в пенсионный. Или как?

Ответить
  • Злой
09.11.18 08:59

сжечь все эвробляхи и проблема решена

Ответить
  • МАКС
09.11.18 10:54

Злой, полностью поддерживаю .. понаехали ездят как хотят без правил

Ответить
  • Жожоба
09.11.18 12:04

МАКС,ПОЛНОСТЬЮ ПОДДЕРЖИВАЮ!!!!!! заполонили дороги этим хламом, ездят без правил, полный беспредел на дорогах, я бы их вообще запретила.

Ответить
  • *
09.11.18 13:14

Жожоба, завтра с украинскими зарплатами сами будете рады за евробляхой бежать. Ездить надо всем. А трамвай не решает многие проблемы.  Да только вместо нормального авто вам будут парить украинский хлам по цене самолета.  Для сравнения, Польша. Б/у ланос стоит около 400 евро. На рынке Лоск, Харьков, просят за хорошо подержанный крашеный такой же ланос 3000 у.е. Я уже молчу про соотношение цена/качество на новые автомобили. Есть над чем подумать. 

Ответить
  • 111
12.11.18 10:39

*,А в Голландии Ланос 2000 года стоит 200 евриков, причем на ходу и приличный, Да и другие тачки: цена  - песня. Родственница невестки для работы на каждый день купила Микру 2004 за 1700 евриков. Сын на ней шустрячит, когда приезжает туда работать.
У нас такую тачку за эти деньги точно не купишь

Ответить
  • Жожоба
09.11.18 14:14

*," Ездить надо всем." есть такая книжечка с картинками, называется правила дорожного движения, если буковки тяжко почитать так хоть на картинки посмотрите, а то из-за аварий и трамвайчик в пробке не один час будет стоять. Евробляху купят за 500 у.е. и на дорогах как пьяному море по калено

Ответить
  • Ксюша
09.11.18 16:25

Масове і неконтрольоване використання транспортних засобів на іноземній реєстрації призвело до зростання кількості порушень Правил дорожнього руху та дорожньо-транспортних пригод, в яких неможливо встановити особу, яка знаходилась за кермом. Також зростає кількість злочинів, в яких використовуються автомобілі з іноземною реєстрацією.

А в нашей стране могут хоть какой то закон сделать не через жопу?  

Ответить
  • Mariya A.
09.11.18 13:46

*, я чего завтра? Я еще вчера была бы рада... и сегодня... Но машинку потяну, а растаможку - нет. Увы. А у нас за 500-1000 евро можно купить только кучу не ездящего металлолома. Закон, как обычно, "деньги к деньгам": у кого есть на дорогую тачку, есть и на растаможку, остальные - "зайчики в трамвайчике"...

Ответить
  • *
09.11.18 13:54

Mariya A., а что делать тем зайчикам, до которых не ездит трамвайчик? Не все живут в городах. Шутки в сторону.  В селе без своего тарантаса и мусор сложно со двора на свалку вывезти.
А однажды старый тарантас спас моему отцу жизнь. Просто сели и поехали в область, в больницу. Инфаркт. Скорая ехала бы в нашем Богом забытом углу час. И то, только в районную больницу, где просто развели бы руками. Так что, авто не роскошь, как некоторые думают. 

Ответить
  • Mariya A.
09.11.18 15:17

*, согласна с Вами на 100%. Машина - не роскошь, а необходимость для очень многих. Новый закон ничего не решил ни для кого.

Ответить
  • Жожоба
09.11.18 16:13

Mariya A.,евробляхи не подлежат регистрации автоцивилки

Ответить
  • Mariya A.
09.11.18 09:16

Красота момента: не платите ЕСВ, засранцы "не трудоустроенные"? Ну так пополните пенсионную копилку, растаможив свой автомобиль. Пестня! 

Ответить
  • бурундук
09.11.18 11:30

вместо правового вывода из тени владельцев, чтобы можно было их наказывать, снова черная дыра

Ответить
  • Мира
09.11.18 13:11

Наши дороги и машины оставляют желать лучшего. Бляхи свежее и доступнее! Просили удешевить постановку на учет, а не усложнить!
Закон против потребителя, увы и ах!

Ответить
  • Бух.
09.11.18 13:32

Щоб їм так в депутати було легко пролізти. як нам бляху оформить.

Ответить
  • Кто-то
09.11.18 15:15

Можно подумать, что только водители Евроблях нарушают, а остальные едут по правилам и в ДТП не попадают! А когда не было Евроблях, откуда ДТП брались???? Наверное это были Евробляхи законспирированные под Украинские авто Каждый день езжу по Киеву и вижу кучу аварий, и почему-то ни одной с Евробляхой...

Ответить
  • хаха
09.11.18 16:41

Жлобье удавиться от жадности, но не даст покупать авто по нормальным ценам. Другое жлобье, давиться от жадности, что кто-то покупает авто дешевле. Третье жлобье, давиться от жадности, что их авто упадут в цене. Почему в моей стране столько жлобья?

Ответить
  • Ксюша
09.11.18 17:08

хаха,  Есть анекдот.    Два черта в аду разговаривают между собой. Один спрашивает у другого , почему у тебя возле одного чана много чертей , а возле другого никого. Второй черт и говорит " В первом чане евреи варятся , у них если один вылезет , вытащит и других, черти еле справляются сбрасывать. А в другом чане  (догадайтесь кто) если один вылезет , то свои обратно и затянут.

Ответить
  • оля
12.11.18 09:43

В Харькове возле мединститута стоит пара сотен таких машин, причем далеко не старых таратнасов, на них ездят студенты-арабы и прочие иностранцы, вот это и есть главные нарушители. Для них такая машина ничего не стоит, есть случаи, когда после остановки полицейскими водитель просто выходит из машины, бросает ее и уходит. При этом для очень многих евробляха была единственной возможностью иметь хоть какой-то транспорт. Касательно налогов- как обычно начнут с самых бедных.

Ответить
  • автоэвробляха
14.11.18 19:02

ой сколько у нас защитников евроблях то развелось
кто там кричал что куча дтп и ни одного на евробляхе ..але .. езжай в киев посмотри что на дорогах творится .. КУЧА еврохлама на лысой летней резине буксует на любом мелком подьеме .. куча дтп из заднеприводных эвро "типа" бумеров 90 мохнатых годов (не зря заднеприводными называют не только автомобили)))))

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям