Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


24.06.19
4054 9 Печатать

ДРС закликає переглянути принципи адміністрування акцизного податку з реалізації пального

Про це Голова Державної регуляторної служби України Ксенія Ляпіна заявила у прямому ефірі телеканалу Еспресо 20 червня 2019 року.

Із 1 липня 2019 року в Україні вступають у силу зміни, внесені Законом України № 2628-VIII. Всі підприємці, які мають ємності для зберігання пального, повинні будуть з 1 липня отримати ліцензії на право зберігання. За оцінками експертів для оформлення такої ліцензії на зберігання пального, підприємство може витратити понад 1 млн грн. Так, за відсутність ліцензії на зберігання палива бізнес можуть оштрафувати на півмільйона гривень.

 «Для малого бізнесу, наприклад, для фермерів, які зберігають пальне для власних потреб у невеликій кількості з метою подолання пікових цінових навантажень, такі правила є руйнівними»,- підкреслила Голова ДРС.

Бізнес наполягає на відтермінуванні введення в дію цих змін до Податкового кодексу України. Існує потреба внесення змін до Закону України №2628-VIII та уточнити деякі положення.

Зважаючи на це, Державна регуляторна служба України звернулась до Першого віце-прем’єр-міністра України – Міністра економічного розвитку і торгівлі України Степана Кубіва щодо необхідності напрацювання проектів регуляторних актів, положеннями яких передбачити внесення змін до Податкового кодексу України.

На рівні роботи з підзаконними актами на виконання Закону, ДРС виявила також низку зауважень. Наприклад, у нормативно-правових актах, пов’язаних зі впровадженням системи адміністрування акцизного податку з реалізації пального застосовуються різні облікові одиниці для здійснення обліку нафтопродуктів та під час подання відповідних аналітичних даних до систем ДФС, що може призвести до ускладнення ведення електронного обліку пального в системах як суб’єктів господарювання, так і ДФС, та може стати підставою для некоректних статистичних даних щодо обігу пального в країні загалом, та збільшити кількість судових справ щодо узгодження позицій учасників системи щодо обліку нафтопродуктів. Також важко уявити хто перевірятиме все це на дорозі.

Відповідно до чинної Інструкції про порядок приймання, транспортування, зберігання, відпуску та обліку нафти та нафтопродуктів на підприємствах і організаціях України, затвердженої наказом Мінпаливенерго, Мінекономіки, Мінтрансзв’язку від 20.05.2008 р. № 281/171/578/155, ведеться в кілограмах та тонах. Згідно з вимогами п.5.5.3 Правил перевезення небезпечних вантажів залізничним транспортом, затверджених наказом Міністерства транспорту та зв’язку України від 25.11.2008 №1430, маса вантажів зазначається у кілограмах. Зазначення маси пального також передбачено чинною формою акцизної накладної та проектом нової форми акцизної накладної і визначатиметься в кілограмах, літрах, приведених до 15°С, а також в метрах кубічних.

Новації не враховують, що з метою виконання норм чинного законодавства та належного оформлення господарських операцій, використовуються суб’єктами господарювання залізничні та автомобільні ваги.

Система електронного контролю за обігом пального передбачає ведення обліку пального в літрах, приведених до температури 15°С. При цьому, не існує витратомірів, які б здійснювали вимірювання обсягу пального та одночасне приведення його до температури 15°С, як вимагає Податковий кодекс України. Приведення даних вимірювання до вказаної температури може здійснюватися лише розрахунковим шляхом за допомогою відповідних програм.

Крім того, запропоновані норми є технічно неможливими для виконання у стислі строки для більшості підприємств виробників пального, а також суб’єктів господарювання, які здійснюють діяльність з переробки нафти та іншої сировини. Також встановлена відповідальність за нецільове використання авіаційного палива споживачем та покладається на виробника, який по суті не має можливості та правових підстав контролювати дії кінцевих споживачів.

ДРС вважає, що зміна принципів та адміністрування акцизного податку з реалізації пального значно ускладнить умови ведення бізнесу, тому підтримує вимоги бізнесу опрацювати всі деталі законодавства.

Нагадаємо, Законом пропонується запуск у 2019–2020 роках системних комплексних заходів контролю за обігом пального в країні, а саме:

  • введення з 1 липня 2019 року ліцензування діяльності з виробництва, зберігання, оптової та роздрібної торгівлі паливом;
  • модернізація з 1 липня 2019 року системи електронного адміністрування реалізації пального (СЕАРП) з переходом на облік палива по акцизним складам;
  • поетапне введення системи контролю за обігом та залишками палива на акцизних складах з використанням рівнемірів і витратомірів-лічильників;
  • контроль над цільовим використанням палива, призначеного для авіаційного транспорту.

Під ліцензування підпадають суб’єкти господарювання, які є власниками або користувачами місць, де вони здійснюють діяльність з виробництва, зберігання пального (власного або отриманого на зберігання від інших осіб), оптової та роздрібної торгівлі пальним. Також ліцензування потрібно суб’єктам господарювання, які здійснюють оптову торгівлю пальним без наявності у них відповідних місць торгівлі.

Міри покарання, передбачені Законом:

робота без ліцензії передбачає штрафи в розмірі від 250 тис. грн до 1 млн грн в залежності від виду діяльності.

за порушення вимог щодо встановлення та реєстрації витратомірів та рівнемірів встановлені штрафи у розмірі 20 тис. грн за кожний необладнаний резервуар та/або не зареєстрований рівнемір — лічильник, а також за кожне необладнане місце відпуску пального наливом з акцизного складу та/або не зареєстрований витратомір-лічильник, та 50 тис. грн за кожне аналогічне повторне порушення протягом року.

за порушення вимог щодо відправлення електронних документів до ДФС встановлено штраф у розмірі 1 тис. грн за кожний не переданий електронний документ до ДФС. Такий штраф застосовується з 1 січня 2020 року.

На думку фахівців ДРС, введення таких мір покарання, при недоопрацьованих деталях законодавства, може призвести до проблем з постачанням пального в Україні. Ухвалення 6 червня, Верховною Радою України закону № № 2744-VIII (від редакції - 21 червня цей Закон підписано Президентом), яким передбачено відтермінування фінансових санкцій ДФС за зберігання пального без ліцензії для власних потреб, до 31.12.2019 року, не вирішує цілу низку питань.

По материалам Державна регуляторна служба

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • 1983
24.06.19 08:18

наконец-то хоть кто-то проснулся. А то проблем с 1 июля - уйма и все молчат

Ответить
  • МК
24.06.19 08:24

Осталась всего неделя... может все-таки отменят или перенесут

Ответить
  • Ігор
24.06.19 10:38

Ти ба! Спершу "накнопкодавили" на користь Мародера, а коли він втратив владу та можливість збирати данину, добрішають на користь бізнесу.

Ответить
  • Ігор
24.06.19 12:30

"Коли замовник дійсно зацікавлений в тому, щоб придбати якісний товар за вигідною ціною, він готує зрозумілу тендерну документацію" - нарешті і цю тему підняли. Більше подібних статей і розвиватись почнемо. Досі держустанови печатку вимагають.

Ответить
  • Ігор
24.06.19 12:31

Це до іншої статті: https://buhgalter911.com/uk/news/news-1044049.html

Ответить
  • Сяня
24.06.19 12:33

писати закони вміють,а як вони мають запрацювати то це головна біль бізнесу..коли дзвониш до дфс ,аби щось прояснили то відповідь "чекайте,ще нічого не працює" ,а до 01.07.19 залишились лічені дні...добре що штрафи Космічні малюють до цього багато розуму не треба..

Ответить
  • Лана
25.06.19 14:10

Скажіть, будь ласка, тільки мені не зрозуміло, чому «акцизний склад» треба обладнати лічильниками, а щодо «пересувного акцизного складу» такої вимоги немає. Адже якщо склад і той, і той, то вимоги повинні бути однакові. Наприклад, якщо налив здійснюється з автоцистерни на території акцизного складу, яким чином дані лічильників підсумкових облікових відомостей щодо добового обсягу обігу пального за кожним кодом товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД співпадуть з акцизними накладними. Я вже не кажу про одиниці виміру, які треба привести до 15°С згідно чинної форми акцизної накладної.

Ответить
  • Валентина
25.06.19 15:50

я с Вами Сяня на 100% согласна,хотя и закон пишут не знают о чем,так хочется чтобы кто пишет тот пусть и поработает в этом дурдоме какой создали для нас с 01.05.2019

Ответить
  • ИРИНА
26.06.19 16:18

та ничего и никто уже отменять не будет:((( это очередное забивание мозгов и отвлечение народа, от более важных вопросов в стране.Самое обидное, что как был левак горючего, так он и останется в стране, и будет продаваться. Просто работы станет еще до хрена больше,теперь бухгалтер до 12:00 ночи будет клепать АН. А зарплата та же(((. Ой, еще и к +15С надо привести. Слава Украине!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям