Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


28.06.19
1838 0 Печатать

Оподаткування іноземних доходів

"Вісник. Офіційно про податки".

Мене запрошують до Литви (юрособа) провести одноразово майстер-клас (курс з виготовлення хендмейд-виробів). Сума за надані послуги становитиме 1 500 євро. Чи потріб­но мені буде сплачувати податки після повернення в Україну?

Світлана Володимирова, начальник відділу адміністрування доходів громадян Управління адміністрування доходів і зборів з фізичних осіб Департаменту доходів і зборів з фізичних осіб ДФСУ.

З огляду на п. 163.1 ПКУ об’єктом оподаткування резидента України ПДФО та військовим збором є, зокрема, іноземні доходи — доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України.

При цьому дохід, отриманий з джерел за межами України, — це будь-який дохід, отриманий резидентами, у тому числі від будь-яких видів їх діяльності за межами митної території України, включаючи доходи від виконання робіт (надання послуг) за цивільно-правовими та трудовими договорами, інші доходи від будь-яких видів діяльності за межами митної території України або територій, непідконтрольних контролюючим органам (п.п. 14.1.55 ПКУ).

Платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок з таких доходів (п.п. 168.2.1 ПКУ).

Під час нарахування (отримання) доходів, отриманих у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), такі доходи перераховуються у гривні за валютним курсом НБУ, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів (п. 164.4 ПКУ).

Порядок оподаткування іноземних доходів фізичних осіб встановлено п. 170.11 ПКУ, п.п. 170.11.1 якого передбачено, що у разі якщо джерело виплат будь-яких оподатковуваних доходів є іноземним, сума такого доходу включається до загального річного оподатковуваного доходу платника податку — отримувача, який зобов’язаний подати річну податкову декларацію, та оподатковується ПДФО за ставкою, визначеною п. 167.1 ПКУ (18 %). Крім того, іноземні доходи є об’єктом оподаткування військовим збором (1,5 %).

Використані матеріали

ПКУ — Податковий кодекс України від 02.12.2010 р. № 2755-VI.

Наказ № 859 — наказ Мінфіну від 02.10.2015 р. № 859 «Про затвердження форми податкової декларації про майновий стан і доходи та Інструкції щодо заповнення податкової декларації про майновий стан і доходи».

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям