Сайт для бухгалтеров №1 в Украине

Получайте
новости почтой!


27.04.20
7737 8 Печатать

Мін'юст роз'яснює нові правила подання відомостей про кінцевих бенефіціарних власників

Міністерством юстиції України з метою формування єдиної практики застосування положень Закону України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» (далі – Закон про реєстрацію) в частині змін, внесених Законом України від 06.12.2019 р. № 361-IX «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдження зброї масового знищення» (далі – Закон № 361-IX), підготовлено відповідний лист.         

Так, ст. 17 Закону про реєстрацію доповнено новими нормами та зобов’язано заявника для проведення певних реєстраційних дій надавати державному реєстратору такі документи для встановлення відомостей про кінцевих бенефіціарних власників (далі – КБВ):

– структура власності за формою та змістом, визначеними відповідно до законодавства;

– витяг, виписка чи інший документ з торговельного, банківського, судового реєстру тощо, що підтверджує реєстрацію юридичної особи – нерезидента в країні її місцезнаходження, – у разі, якщо засновником юридичної особи є юридична особа – нерезидент;

– нотаріально засвідчена копія документа, що посвідчує особу, яка є КБВ юридичної особи, – для фізичної особи – нерезидента та, якщо такий документ оформлений без застосування засобів Єдиного державного демографічного реєстру, – для фізичної особи – резидента.

Також слід зазначити, що згідно з ч. 22 ст. 17 Закону про реєстрацію (в редакції Закону № 361-IX) юридичні особи зобов’язані підтримувати інформацію про КБВ та структуру власності в актуальному стані, оновлювати її та повідомляти державного реєстратора про зміни протягом 30 робочих днів з дня їх виникнення, та подавати державному реєстратору документи, що підтверджують ці зміни. Якщо зміни у структурі власності та інформації про КБВ юридичної особи відсутні, юридичні особи зобов’язані повідомляти державного реєстратора про відсутність таких змін при проведенні державної реєстрації будь-яких змін до відомостей про юридичну особу, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань (далі – Єдиний державний реєстр).

Оновлені форми заяв наразі перебувають на стадії погодження та планується їх запровадження найближчим часом. Зазначені форми будуть містити поля для внесення відомостей про КБВ відповідно до прийнятих змін до Закону про реєстрацію. У тому числі будуть поля для зазначення, що відомості про КБВ, які містяться в Єдиному державному реєстрі, є актуальними або потребують змін.

Таким чином, якщо заявником у заяві буде позначено, що відомості про КБВ є актуальними, подання документів, які передбачені для встановлення відомостей про КБВ, Закон про реєстрацію не передбачає.

Також зазначаємо, що змінено перелік суб’єктів господарювання, щодо яких не вносяться до Єдиного державного реєстру відомості про КБВ, а положення щодо неподання інформації про КБВ у разі, якщо засновниками юридичної особи є виключно фізичні особи, які є КБВ такої юридичної особи, виключено із Закону про реєстрацію.

Щодо дій державного реєстратора у випадку подання документів про КБВ з порушенням встановленого строку зазначаємо, що з метою наповнення Єдиного державного реєстру достовірними відомостями щодо КБВ юридичної особи у випадку подання таких документів з порушенням встановленого законом строку за відсутності інших підстав для зупинення та відмови у державній реєстрації державний реєстратор проводить відповідну державну реєстрацію та повідомляє про вказане порушення строку.

Щодо дати, з якої у юридичної особи виникає обов’язок подавати держаному реєстратору документи для встановлення відомостей про КБВ, то ч. 4 Розділу X «Прикінцеві та перехідні положення» Закону № 361-IX визначено, що юридичні особи, зареєстровані до набрання чинності цим Законом, подають державному реєстратору інформацію про КБВ в обсязі, визначеному цим Законом, та структуру власності протягом трьох місяців з дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності.

Отже, всі юридичні особи, щодо яких в Єдиному державному реєстрі мають міститися відомості про КБВ та які зареєстровані до набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності, з дня набрання чинності таким актом мають подати державному реєстратору документи для оновлення в Єдиному державному реєстрі відомостей про КБВ.

Подання таких документів може здійснюватися як в пакеті документів, поданих відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону про реєстрацію, так і при вчиненні інших реєстраційних дій, при вчиненні яких передбачено подання документів для встановлення відомостей про КБВ.

При цьому адміністративний збір справляється лише у випадку подання таких документів відповідно до ч. 4 ст. 17 Закону про реєстрацію.

Враховуючи викладене, до дня набрання чинності нормативно-правовим актом, яким буде затверджена форма та зміст структури власності юридичної особи, подання державному реєстратору документів для встановлення відомостей про КБВ для проведення реєстраційних дій не вимагається. Однак слід звернути увагу, що відповідна заява заповнюватиметься відповідно до встановленої форми.

Слід зазначити, що на сьогодні форма та зміст структури власності Міністерством фінансів ще не затверджені.

Інформація по темі:
Бенефіціарні власники: коли бігти?

Шановні користувачі! Тепер ви можете дізнаватися всі останні новини порталу Бухгалтер 911 першими в TELEGRAM і VIBER спільнотах! Більш детально за посиланням.

Бухгалтер 911 подчеркивает: содержание авторских материалов может не совпадать с политикой и точкой зрения редакции. Среди авторов материалов, которые публикуются, есть не только представители редакционной команды.

Информация, представленная в конкретной публикации, отражает позицию автора. Редакция не вмешивается в авторские материалы, не редактирует тексты и, следовательно, не несет ответственности за их содержание.

Комментарии
  • Надежда
27.04.20 07:03

Почему эту форму нельзя внести в ЭК? Зачем всем бежать к регистратору?! Я понимаю, денег очень хочется, но все реестры есть!

Ответить
  • Лариса
27.04.20 09:22

Каменный век какой-то! При наличии доступа к сети, люди должны будут часами простаивать в осередях...

Ответить
  • Ігор
27.04.20 09:32

Як їм вдається використовувати стільки букав для будь-якої події?
Здається зрозумів:
"Тому кожна юридична особа в 2021 році протягом 14 календарних днів з дати державної реєстрації створення такої юридичної особи має підтвердити відомості про КБВ."
Тобто, в цьому році нічого робити не треба.

Ответить
  • 23
27.04.20 09:55

Ігор,нет это значит действия в следующем году.
А в это ждем их формы и все бежим к регистратору!!!
Вот только не понятно два вопроса 1- продлевается ли срок в 3 месяца . И вообще у них есть карантин ?
2-что всем собственникам копии паспортов давать ? 

Ответить
  • Ігор
27.04.20 10:02

23, дякую. Тоді я нічого не зрозумів.
Стосовно карантину, мабуть треба орієнтуватись на роботу центрів адмінпослуг і там можна буде спитати за документи та терміни.

Ответить
  • 23
27.04.20 10:14

Вот в соседней теме :

Варто берегти і сам паспорт, і його дані :


нікому не давайте і ніде не залишайте паспорт в заставу;не дозволяйте копіювати його без вагомого приводу;не відправляйте скан-копії сторінок паспорта стороннім особам;вводьте ці паспорти тільки на захищених сайтах (у адресному рядку має бути значок закритого замку) надійних організацій (наприклад, ліцензованих банків або страхових компаній) і тільки коли без цього не обійтися (наприклад, якщо ви купуєте квитки на літак або турпоїздку);не повідомляйте дані невідомим за телефоном або в соціальних просторах, якщо хтось просить їх у вас.
Осталось только рычать и чувствовать себя идиотом !!!

Ответить
  • Оксана
27.04.20 11:30

Так что, в электронном виде не будет этого маразма?
А карантин для кого???

Ответить
  • Непогода
27.04.20 15:05

Подскажите пожалуйста, в каком пункте какой статьи этого закона перечислены субъекты, которым не надо подавать этот маразм? Если ТОВ с единственным КБВ-физ.лицом уже третий год находится в стадии "припинення", но еще не "припинено", надо подавать или нет ?!

Ответить
Спасибо, что читаете нас Войдите и читайте дальше
Для того, чтоб распечатать текст необходимо оформить подписку
copy-print__image
Данная функция доступна только
авторизованным пользователям